ЖизньСтатті

На упаковках ліків із вмістом парацетамолу скоро з’явиться попередження про можливість летального випадку від передозування препарату

02/09/2013

Нові упаковки відомого знеболювального “Тайленол” (Tylenol), який містить парацетамол (ацетамінофен), випускатимуться з попередженням про смертельний ризик передозування цього препарату, – повідомляє Associated Press з посиланням на компанію виробника Johnson and Johnson.

Парацетамол – популярний жарознижувальний і знеболювальний засіб, який входить до складу таких препаратів, як «Калпол», «Тайленол», «Панадол» та інших.

«Тайленол» містить ацетамінофен, який може викликати раптову печінкову недостатність. За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань (CDC), від 55 до 80 тисяч американців на рік потрапляють у відділення невідкладної допомоги через передозування парацетамолу. Парацетамол можна знайти у більш ніж 600 вільно доступних медикаментах.

На нових упаковках, які надійдуть у продаж у жовтні, буде розміщено інформацію, що передозування цього препарату може бути небезпечне.

У той же час, Федеральне управління контролю якості продуктів і лікарських препаратів США (FDA) розробляє заходи безпеки, які могли б обмежити використання «Тайленола» та інших медикаментів, що містять ацетамінофен.

На початку серпня 2013 року FDA вже попереджало про ризик розвитку рідкісних небезпечних для життя алергічних шкірних реакцій, пов’язаних із вживанням лікарських препаратів, що містять парацетамол (ацетамінофен).

У повідомленні FDA тоді йшла мова про такі рідкісні прояви алергії, як синдром Стівенса-Джонсона, токсичний епідермальний некроліз (синдром Лайєлла) і гострий генералізований екзантематозний пустульоз. Два перших із них закінчуються летальним випадком у разі відсутності своєчасної терапії. Їх об’єднує швидкий розвиток симптоматики, загальна інтоксикація організму, поява пухирів, а потім кровоточивих ерозій на слизових оболонках і шкірі.

У гострого генералізованого екзантематозного пустульозу сприятливіший прогноз, його симптоми зазвичай зникають через два тижні після припинення прийому препарату, який викликав алергічну реакцію.

Висновок про ймовірність такого роду наслідків прийому парацетамолу експерти FDA зробили на підставі аналізу даних, опублікованих у медичній літературі, і даних з власної інформаційної бази побічних ефектів ліків Adverse Event Reporting System (FAERS).

Виробник ліків через судові позови вже оновлював упаковку ще у 1990- х. У 1994 році компанія додала попередження про те, що серед побічних ефектів можлива печінкова недостатність. До суду на виробника цього препарату подавав навіть Антоніо Бенеді – помічник президента США Джорджа Буша-старшого. Бенеді отримав 8,8 мільйона доларів компенсації.

Матеріал підготовано за інформацією NBC News Health

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ