Статті

Боротьба з глаукомою: Кожна людина повинна бачити сонце

03/04/2014

6 березня — Всесвітній день боротьби з глаукомою

Всесвітній день боротьби з глаукомою почали проводити з 2008 р. за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми (WGA) і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою (WGPA). За даними Міжрегіональної громадської організації «Асоціація хворих на глаукому», ця недуга — одна з основних причин сліпоти та слабкозорості. Кількість хворих з глаукомою у світі вже доходить до 100 млн осіб. До того ж з 28 млн сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір внаслідок цього захворювання

Симптоми і форми глаукоми

Глаукома — це хронічне захворювання ока, яке характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску і ураженням зорового нерва. При цьому гострота зору знижується аж до настання сліпоти. Оскільки при глаукомі пошкоджується зоровий нерв, сліпота має незворотний характер, тобто повернути зір хворому неможливо.

На жаль, глаукома вважається доволі поширеним захворюванням. Від нього потерпають, як правило, люди старші за 40 років. Проте недуга може уражати як молодих людей (юнацька глаукома), так і новонароджених (вроджена глаукома). Нормальні показники внутрішньоочного тиску індивідуальні, проте в середньому вони коливаються у межах 16–25 мм рт. ст. при вимірюванні тонометром Маклакова. Постійність внутрішньоочного тиску визначається рівновагою між кількістю рідини, яка виробляється в оці, і рідиною, яка з ока відтікає.

Затримка в оці рідини призводить до підвищення внутрішньоочного тиску, який, своєю чергою, зумовлює пошкодження зорового нерва.

Якщо у ваших близьких родичів була глаукома, вам необхідно особливо уважно ставитися до свого здоров’я, зокрема, регулярно проходити огляди у лікаря-офтальмолога та щонайменше раз на рік вимірювати внутрішньоочний тиск. Такі прості дії дозволять вчасно виявити початок недуги і гарантуватимуть її ефективне лікування.

Внутрішньоочний тиск підвищується внаслідок двох головних причин:

  • внутрішньоочна рідина утворюється в надлишковій кількості;
  • порушується виведення внутрішньоочної рідини через дренажну систему ока внаслідок її змін

Глаукомі притаманні три основні симптоми: підвищення внутрішньоочного тиску; звуження поля зору; зміни зорового нерва.

Спеціалісти розрізняють кілька форм глаукоми. Відкритокутова глаукома — найпоширеніша форма цього захворювання та водночас особливо підступна, позаяк не має чітко виражених симптомів. Людина може ніяк не відчувати помірного підвищення внутрішньоочного тиску, котре вже згубно діє на зоровий нерв, призводячи до втрати зору.

Відтак, важливо знати, що про підвищення внутршньоочного тиску можуть свідчити такі ознаки:

  • затуманювання зору;
  • поява «сіточки» перед очима;
  • наявність «райдужних кіл» під час погляду на джерело світла;
  • відчуття дискомфорту в оці, важкості і напруження;
  • незначна різь в оці;
  • відчуття зволоження ока;
  • погіршення здатності бачити у сутінках;
  • незначний біль навколо очей.

Натомість перебіг закритокутової глаукоми часто має вигляд нападів. Гострий напад такої форми глаукоми вирізняється характерними ознаками: значне підвищення внутрішньоочного тиску (до 60–80 мм рт. ст.), сильний біль в оці, головний біль. Нерідко напад супроводжується нудотою, блюванням, загальною слабкістю. Зір у хворому оці різко знижується.

Гострий напад закритокутової глаукоми нерідко помилково вважають нападом мігрені, зубним болем, гострим шлунковим захворюванням, менінгітом, грипом, яким властиві подібні симптоми. За таких умов хворий може залишитися без допомоги, яка вкрай необхідна у перші години від початку нападу.

При вродженій глаукомі у новонароджених виявляють підвищений внутрішньоочний тиск, а в деяких випадках — збільшення розміру очного яблука. Причиною цієї форми глаукоми є вроджені дефекти будови дренажного апарату ока. Якщо патологічні зміни менш виражені, захворювання може бути виявлене не відразу, а в дитячому або юнацькому віці.

Вторинна глаукома розвивається як наслідок інших очних захворювань — запальних, судинних, дистрофічних, травм, уражень кришталика. Причиною підвищення внутрішньоочного тиску при вторинній глаукомі вважають порушення відтоку внутрішньоочної рідини.

Глаукома з нормальним чи низьким внутрішньоочним тиском зумовлена порушенням кровопостачання ока, насамперед дренажного апарату і зорового нерва. При такій формі глаукоми зниження гостроти зору, звуження поля зору та атрофія зорового нерва відбуваються на фоні нормального внутрішньоочного тиску.

Глаукомою заразитися неможливо. Зазвичай вона розвивається в обидвох очах, проте не одночасно. У другому оці глаукома може виникнути через кілька місяців або й років. Діагноз глаукоми може встановити лише спеціаліст.

При будь-якій формі глаукоми хворий має перебувати на диспансерному обліку в офтальмолога, контролювати внутрішньоочний тиск не рідше ніж один раз на 3 міс та проводити адекватне лікування, призначене лікарем.

Нові технології лікування глаукоми

В Україні ефективне лікування глаукоми проводиться в ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМНУ» у спеціалізованому відділі глаукоми та патології кришталика, який очолює Сергій Дмитрієв, д-р мед. наук, старший науковий співробітник.

В арсеналі відділення — сучасні багатофункціональні факоемульсифікатори «Інфініті» і «Стелларіс», що дозволяють легко і безпечно провести операцію протягом 5–10 хв через розріз довжиною 1,8–2,2 мм з використанням найменш травматичного для ока торсіонного ультразвуку або за допомогою струменя води. Великий клінічний досвід співробітників відділення та високий рівень діагностичного обладнання для проведення таких втручань, як ендотеліальна мікроскопія, світлова та ультразвукова біометрія, топографічна кератометрія, оптична комп’ютерна томографія, дають можливість максимально точно визначати оптимальну модель і силу штучного кришталика для кожного пацієнта.

Відділення є центром імплантацій найсучасніших преміумних штучних кришталиків, які здатні відновити максимальний зір у хворих з астигматизмом, забезпечити гостроту зору не тільки вдалину, а й зблизька без використання окулярів.

При зміщеннях штучного кришталика в оці або у разі неправильного підбору його оптичної сили у відділенні виконують операції, спрямовані на його заміну або додаткову фіксацію до тканин ока.

Важливе значення у відділенні надають сучасному лікуванню пацієнтів з глаукомою. Тут проводять діагностику і лікування різних форм глаукоми з використанням новітніх ексклюзивних методик лазерного безопераційного втручання і сучасних методик медикаментозного лікування з використанням препаратів останнього покоління.

У відділенні виконують антиглаукоматозні операції з використанням пристрою Express Tube, що дає позитивні результати лікування хворих з високими показниками внутрішньоочного тиску.

Широко застосовуються комбіновані операції (факоемульсифікація плюс антиглаукоматозні операції) у хворих з катарактою і глаукомою, що дозволяє одномоментно надати ефективну лікувальну допомогу за наявності двох захворювань одночасно.

Вперше у Східній Європі у відділенні було впроваджено методику трабекулектомії з використанням операційної системи Trabectome. Ця технологія дозволяє ефективно провести антиглаукоматозну операцію через мікророзріз довжиною 1,7 мм без розрізу кон’юнктиви і склери (після раніше проведених антиглаукоматозних операцій), що сприяє підвищенню якості лікування хворих з глаукомою.

Розроблені і впроваджені в клінічну практику відділення методи анестезії без болю швидко та якісно повертають втрачений зір.

Поради хворим на глаукому

Хворим з глаукомою лікарі радять не хвилюватися та не перевтомлюватися. Спати потрібно не менше 8 год на добу. Варто уникати таких положень тіла, за яких відбувається приплив крові до голови, перенесення вантажів, миття у гарячій лазні.

Вживання рідини обмежується 6 склянками на день. Рекомендована молочно-рослинна дієта. Заборонено алкогольні напої і куріння, міцний чай і кава.

Шкідливим є перебування у темних і затемнених приміщеннях, оскільки сприяє розширенню зіниць і може підвищуватися внутрішньоочний тиск. Тому не бажано надмірно захоплюватися телевізором, комп’ютером та відвідуванням кінотеатрів. Зате корисними будуть читання і ручна робота на близькій відстані, оскільки при цьому зіниця звужується і внутрішньоочний тиск знижується.

Хворому з глаукомою протипоказані деякі лікарські засоби, зокрема, атропін. Ось чому при зверненні до будь-якого лікаря треба повідомити його про наявність глаукоми.

Використання при глаукомі народних засобів доповнює лікування, призначене лікарем-офтальмологом, і у жодному разі не підміняє його.

За відсутності ефекту від консервативного лікування хворому рекомендують антиглаукоматозну операцію.

Підготувала Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #3′ 2014

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ