Статті

Наука оголошує війну алопеції!

19/09/2018

У кожного молодика існує страх втратити пишне волосся, оскільки це може означати початок угасання його чоловічої сили. Проте природа немилостива, і, на жаль, облисіння може очікувати практично всіх чоловіків у процесі старіння, головне, щоб це не відбулося аж занадто рано, в «розквіті сил». Однак сьогодні науці добре відомо, що за «злочин» проти пишного чуба відповідають гени, вік та гормони

Вони живуть «п’ятирічками»

Приблизний термін життя однієї волосини на голові становить п’ять років. Увесь цей час волосина розвивається, росте і живиться з єдиного волосяного фолікула. Тобто один фолікул може «народити» лише одну волосину. Загальне твердження, що випадання пишного чуба прямо пропорційне рівню чоловічого гормону тестостерону є правдивим лише частково. Завдяки дії спеціального ензиму в чоловічому тілі тестостерон перетворюється на свою активну форму — дигідротестостерон (ДГТ). Саме на його концентрацію реагують фолікули, але дослідники стверджують, що вирішальним фактором все ж таки є генетика. Частина чоловіків дійсно втрачає волосся, але дехто зберігає свій пишний чуб аж до старості.

Вирішальні гени

За даними доступної статистики в Європі відомо, що «найплешивішими» націями є чехи, іспанці та німці. Вірогідність облисіння зростає з віком — майже у 50% чоловіків віком до 50 років починається облисіння. Волосся росте «знизу», від фолікула, за рахунок його діяльності, стимульованої ДГТ. Загибель фолікула буде означати і смерть волосини. Якщо генетичні особливості клітин фолікула «запрограмовані» на ранній апоптоз (запрограмовану загибель) його клітин, то це не змінить навіть ДГТ.

Читайте також: Как растут волосы и ногти?

За оцінками вчених, більше 80% випадків алопеції зумовлено генетичними причинами. У 2005 р. німецьким вченим вдалося виявити ген облисіння, який передається по материнській лінії. Однак через три роки аналогічний ген був зафіксований і в хромосомах, що передаються по батьківській лінії. Підсумок: ген облисіння передається як від матері, так і від батька. Наукова теорія говорить, що ген облисіння передається через покоління. Він знаходиться в Х-хромосомі і в 20-й хромосомі та збільшує ймовірність облисіння у чоловіків у 7 разів.

У той же час японські генетики з’ясували, що інший ген — Sox21 — регулює рівень кератину, а також впливає на утворення зовнішнього шару волосяного стрижня. Вони дійшли висновку, що люди з «несправністю або вимкненням» цього гена швидше втрачають волосся. Вчені вважають, що результати експериментів допоможуть знайти рішення щодо попередження раннього облисіння.

На догоду еволюції

Існує думка, що високі рівні андрогенних гормонів і, зокрема, ДГТ також можуть провокувати алопецію. Дискусії з цього приводу ще тривають, а деякі вчені вважають, що це цілком може узгоджуватися з еволюційно створеним репродукційним циклом. Так, норвезький зоолог Петтер Богкман стверджує, що у самців втрата волосяного покриву цілком може бути запрограмована генетично як реакція організму на закінчення репродуктивного циклу після народження потомства. При цьому рівні тестостерону можуть бути високими, а облисіння буде тривати.

Читайте також: Почему люди седеют?

Цікаві факти про волосся

  • Волосся складається переважно з білка кератину, багатого на гідроксипролін, а подібні протеїни у звірів утворюють копита, пір’я та роги.
  • Мокре волосся може містити аж до 30% вологи за масою.
  • Структура волосини анатомічно утворена вже мертвими клітинами.
  • За виключенням кісток, волосся та нігті — це тканини людського тіла, що якнайшвидше ростуть.
  • На відміну від волосяного покриву бороди, який при частому гоління стає тільки густішим, шевелюра на голові позбавлена такої особливості.
  • Від втрати волосся у віці до 45 років страждають близько третини чоловіків.
  • Ген облисіння передається через покоління.
  • У 1961 р. американські вчені висунули нову теорію про те, що випадання волосяного покриву і захворювання серця тісно пов’язані між собою

Пристебніть скальп!

У 1959 р. після численних досліджень була проведена перша операція з пересадження волосся. Для лікування облисіння сучасна пластична хірургія пропонує таке радикальне рішення, як трансплантація фолікулів із власного скальпа.

Сьогодні існує дві основні методики пересадження волосся, які пропонує пластична хірургія. Це так звана FUE (follicularunit extraction), коли відбирають та пересаджують поодинокі фолікули, та FUT (follicularunit transplant), коли пересаджують цілі групи фолікулів у мікроскопічних шматочках шкіри. Обидві операції проводять під локальною анестезією протягом декількох годин.

Одним із лімітуючих факторів такого лікування є його ціна, яка може сягати і 100 тис. грн, а також те, що жоден пластичний хірург не дасть 100% гарантії, що фолікули добре «приживуться».

Фармакологія «проти облисіння»

У першому медичному довіднику Стародавнього Єгипту (1500 р. до н.е.) є унікальний рецепт засобу від облисіння, у складі якого такі незвичайні інгредієнти, як «жир змії і кішки, сало гіпопотама, крокодила і дикого тигра».

subscribe

У сучасному арсеналі допомоги при алопеції вже є ціла лінійка лікувальних засобів. Перші з них — це розчини із активними речовинами, які стимулюють ріст клітин волосяних фолікулів. До таких відносять міноксидил (активатор калієвих каналів гладких м’язів судин), який при системному уведенні спричиняє гіпотензивний ефект за рахунок розширення переважно артеріального русла і для якого клінічно доведено стимулювальний ефект на ріст волосся при зовнішньому використанні [1]. Очевидно, саме за рахунок периферичної вазодилатації міноксидил і покращує мікроциркуляцію у волосяних фолікулах.

Проте механізм, за допомогою якого міноксидил стимулює ріст волосся, розкритий не повністю. Можливими механізмами зупинення процесу випадання волосся вважають збільшення діаметра волосяного стрижня, стимуляція фази росту волосся, подовження анагенової фази, стимуляція відновлення анагенового покриття після телогенової фази. При зовнішньому використанні міноксидил практично не спричиняє гіпотензії. Він стимулює васкулярний ендотеліальний фактор росту, який сприяє посиленню розвитку капілярів, що проявляється у значній метаболічній активності під час анагенової фази росту волосся.

Ріст волосся зазвичай спостерігається через 2–4 міс від початку терапії і є індивідуальним для кожного пацієнта. Отже, показанням до зовнішнього використання міноксидилу є алопеція за чоловічим типом у жінок і чоловіків. Його розчин наносять на суху шкіру голови в зоні облисіння починаючи від центру до периферії ділянки облисіння.

Читайте також: Волосы: избирательная несправедливость

Незалежно від ступеня алопеції необхідно дотримуватись рекомендованої добової дози. За даними літератури при нанесенні розчину міноксидилу його абсорбція складає до 4,5%, що слід враховувати у пацієнтів, які вже приймають гіпотензивні засоби. Одночасне застосування розчинів міноксидилу та інших препаратів для місцевого застосування, що містять кортикостероїди, третіонін, дитранол або вазелін, може підсилити його абсорбцію. У пацієнтів, які приймають гуанетидин чи клофелін, при абсорбції міноксидилу можливе посилення ортостатичної артеріальної гіпотензії.

Сьогодні вчені для лікування андрогенної алопеції у чоловіків пропонують комбіновані нашкірні розчини міноксидилу із антиандрогеном фінастеридом [2].

Алопеція препарати

Руслан Редькин, канд. фарм. наук,
Нінель Орловецька, канд. фарм. наук,
Оксана Данькевич, канд. фарм. наук,
Національний фармацевтичний університет, Харків

Література

  1. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 Jul 4. doi: 10.1111/jdv.15171.
  2. Skinmed. 2015 May-Jun; 13 (3):185-9.

“Фармацевт Практик” #9′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ