Статті

Не тільки навчатись: науковий пікнік у Тернополі

26/10/2015

У 2013 р. стартував новий захоплюючий проект «Scientific Fun — Наукові пікніки в Україні». Цьогоріч вони проходитимуть у семи містах

«Cogito, ergo sum», що з латини означає «Думаю, отже живу». Такий девіз був у студентської команди Чортківського державного медичного коледжу, яка брала участь у Науковому пікніку, що проходив 27 вересня у Тернополі. Прекрасну ідею показати свої вміння у цьому дійстві запропонував керівникам наукових гуртків Любомир Білик, канд. мед. наук, директор коледжу. До цього заходу ми приєдналися вперше і були приємно вражені комунікабельністю, доброзичливістю і розумінням організаторів.

На Театральному майдані під відкритим небом розклалося майже три десятка наметів, у кожному з яких можна було дізнатися і побачити щось дивовижне.

Студенти Чортківського державного медичного коледжу продемонстрували 15 цікавих хімічних експериментів. Захопливим було виростання змії з таблеток кальцію глюконату. А змія, як відомо, є символом медицини та фармації. Найвідважнішим глядачам проводили «хімічний поріз» — продукт реакції феруму хлориду і калію роданіду, що дуже нагадує кров людини. «Зима в стакані» — це утворення інею на гілочці сосни шляхом сублімації бензойної кислоти. Велике зацікавлення у відвідувачів викликало виведення плям з одягу за допомогою доступних ЛЗ. Почувши відомі назви ліків, перехожі цікавилися також рекомендаціями щодо їхнього застосування. Студентам було дуже приємно чути слова вдячності людей за компетентну і доступну пораду. А малечі найбільше припало до душі писати таємні записки невидимими чорнилами, а потім проявляти їх.

Студенти, які займаються у гуртку фізики, довели, що це цікава та захоплююча наука. У лабораторії просто неба вони демонстрували, як у природних умовах створити компас, явище капілярності, поверхневий натяг, а також пояснювали механізм присмоктування медичної банки до тіла людини тощо. У дослідах поєднувалася наука та гра.

Не менше зацікавило тернопільчан кваліфіковане вимірювання артеріального тиску електронним та механічним тонометрами. За допомогою портативного пульсоксиметра майбутні фельдшери визначали частоту серцевих скорочень і рівень насичення крові киснем, розповідали про фізичні основи даних медичних маніпуляцій та пояснювали отримані показники.

Відвідувачі з цікавістю і захопленням спостерігали за кожним дослідом, розпитували секрети і просили їх повторити. А студентам було приємно бачити зацікавлених глядачів, дивувати та вражати їх. Після завершення експериментів кожного учасника організатори заходу нагородили дипломом, який завжди буде нагадувати про цей чудовий, незабутній, приємний і цікавий день. Команда нашого коледжу отримала їх аж тринадцять!

О. Михайлюк, керівник фармацевтичного гуртка, викладач фармацевтичних дисциплін,
О. Ірха, керівник фізичного гуртка, викладач фізики
Чортківського державного медичного коледжу

subscribe

“Фармацевт Практик” #10′ 2015

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ