Статті

Як позбутися неприємного запаху з рота

03/10/2019

Неприємний запах з рота (галітоз) — це патологічний стан, характерний для багатьох гастроентерологічних захворювань і недуг ротової порожнини. За даними ВООЗ, мають таку проблему понад 60% людей на планеті. З психологічного погляду, неприємний запах також викликає занепокоєння, оскільки ускладнює спілкування людини з оточуючими. Галітоз зумовлюють особливі речовини — гідрид-сульфід і метил-мекраптан, які виробляють мікроби та бактерії, що переробляють протеїни під час їди, — розповідає Оксана Герчаківська, лікар-стоматолог (м. Львів)

Оксана Герчаківська

Оксана Герчаківська

Багато людей навіть не здогадуються про наявність у себе проблеми галітозу, адже сказати про це комусь доволі незручно. Існує кілька способів протестувати себе самостійно: облизати зап’ястя (ложку, серветку), дати висохнути і понюхати; зубною ниткою без запаху прочистити проміжки між зубами, висушити і оцінити запах. Є також спеціальні кишенькові апарати — галіметри, які допоможуть виміряти концентрацію сірководню в повітрі, що видихається. Результат оцінюють за шкалою від 0 до 4 балів. Окрім того, можна пройти обстеження на спеціальному надчуттєвому обладнанні у фахівця.

Розрізняють: істинний галітоз — запах з рота внаслідок різних захворювань; псевдогалітоз — запах з рота, який виник через вживання деяких продуктів, або ранкова «несвіжість дихання», що усувається звичайним чищенням зубів і полосканням ротової порожнини; галітофобія, або психогенний галітоз — помилкове відчуття неприємного запаху з рота за його відсутності в дійсності.

Звідки цей запах?

У ротовій порожнині існує безліч бактерій, які входять до складу фізіологічної мікрофлори. Здебільшого вона представлена аеробними мікроорганізмами, що пригнічують розмноження та зростання анаеробних мікроорганізмів. Останні в процесі своєї життєдіяльності виробляють речовини (сірководень, індол, скатоли, метилмеркаптани тощо, які й провокують неприємний запах з рота. Дисбіоз ротової порожнини — це кількісне переважання патогенної та умовно-патогенної флори над фізіологічною. Цьому сприяє наліт на язику, зубах і щоках, який є живильним середовищем для їхнього зростання.

Серед причин неприємного запаху з рота називають такі:

  • Ранкове дихання. Під час сну уповільнюється вироблення слини, що погіршує процес самоочищення ротової порожнини.
  • Вік. З віком приплив слини поступово зменшується. Відповідно у людей літнього віку галітоз буває частіше. У той час як немовлята, у яких виробляється багато слини, а бактерій у роті відносно мало, мають чисте дихання.
  • Гігієнічний стан ротової порожнини. Неприємний запах з рота виникає через життєдіяльність бактерій, які живуть на зубах та слизовій оболонці. Якщо не дотримуватися гігієни порожнини рота, то бактерії у великій кількості скупчуються на язику, у нальоті на зубах і в яснах.
  • Найчастіше неприємний запах може виникати через карієс, пульпіт, періодонтит, гінгівіт, різні форми стоматиту, зубний камінь над і під яснами та нерегулярне чищення зубів. Захворювання слизової оболонки, наприклад щелепної системи, також призводить до надмірного розмноження мікрофлори.

Читайте також: Почему мы боимся стоматолога?

  • Пересихання ротової порожнини, що виникає при зменшенні слиновиділення, під час сну з відкритим ротом, при вдиханні повітря через ротову порожнину, при вживанні алкоголю, курінні тощо.
  • Короткочасний галітоз може спричинити споживання часнику, цибулі, кави.
  • Галітоз може виникнути через захворювання дихальних шляхів, абсцеси легенів, захворювання носоглотки (риніт, тонзиліт, ангіна, грип, синусит), печінкову недостатність (виникає специфічний «рибний» запах), діабетичний кетоацитоз (солодкувато-фруктовий запах).
  • У разі проблем з травним трактом запах надходить зі стравоходу, здебільшого виникає при важких патологіях — при стравохідно-діафрагмальній грижі, шлунково-харчовому рефлюксі та пілоростенозі.
  • Запах ацетону виникає за наявності цукрового діабету або хронічної ниркової недостатності (нефроз, гломерулонефрит, пієлонефрит).

subscribe

Як прибрати неприємний запах з рота?

  • Визначити причину неприємного запаху з рота та провести курс лікування основної хвороби.
  • Дотримуватися гігієни ротової порожнини (регулярно чистити зуби, періодично ополіскувати ротову порожнину (бажано після кожного прийому їжі), використовувати зубну нитку, м’які зубні щітки та неагресивні зубні пасти).
  • Зменшити кількість споживання цукру, який негативно впливає на зубну емаль, а також спричиняє зростання патогенної мікрофлори в ротовій порожнині.
  • Застосовувати для ополіскування ротової порожнини спеціальні розчини.
  • Дотримуватися дієти з великим вмістом клітковини, свіжих овочів і фруктів.

Читайте також: Здоров’я ротової порожнини: гігієна, правильне харчування та якість питної води

“Фармацевт Практик” #9′ 2019

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ