Статті

Нобелівка з хімії – 2018 присуджена за розробку революційних біотехнологій

Статті

Нобелівка з хімії – 2018 присуджена за розробку революційних біотехнологій

03/10/2018

3 жовтня 2018 р. оголошено лауреатів Нобелівської премії з хімії. Нагороду отримали три науковці: Френсіс Арнольд – за проведення першої спрямованої еволюції ферментів, Джордж Сміт та сер Грегорі Уінтер – за розробку технології фагового дисплею пептидів та білків

Френсіс Арнольд в 1993 р провела першу направлену еволюцію ферментів. З того часу вона вдосконалила цей метод, і наразі його широко використовують для розробки нових каталізаторів біохімічних перетворень. Завдяки методу Арнольд вдалося налагодити екологічне виробництво багатьох органічних речовин для фармацевтики та енергетики (біопаливо).

Френсіс Арнольд, Джордж Сміт, сер Грегорі Уінтер. Ill. Niklas Elmehed. © Nobel Media

Другу половину премії розділять Джордж Сміт та сер Грегорі Уінтер.

В 1985 р. Сміт розробив технологію фагового дисплею, в якій бактеріофаг — вірус, що вражає бактерії, — можно використати для отримання та дослідження нових білків та пептидів. В геном фага вбудовують різноманітні генетичні послідовності таким чином, щоб на поверхні фага з’явився їх продукт – пептид або білок (звідси назва – «фаговий дисплей»). Наразі створюються величезні бібліотеки фагового дисплею – колекції, що містять мільярди різних білкових молекул, серед яких можна обрати ту, що вступить в потрібну досліднику взаємодію. Важливо, що для пошуку специфічних білків у бібліотеках фагового дисплею не потрібно особливого складного обладнання.

Сер Грегорі Уінтер застосував фаговий дисплей для створення та пошуку терапевтичних антитіл певної специфічності. Першим так було створено препарат адалімумаб, що був схвалений в 2002 р. для лікування ревматоїдного артриту, псориазу та запальних захворювань кишечника. Фаговий дисплей також використовують для пошуку антитіл, які б могли нейтралізувати токсини, зупиняти автоімунні процеси, лікувати рак.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ