Статті

Нотатки мандрівника: перші празькі аптеки. Нотатка шоста: «Аптека у Святого Войцеха»

Статті

Нотатки мандрівника: перші празькі аптеки. Нотатка шоста: «Аптека у Святого Войцеха»

24/06/2018

«Зачинено назавжди»

Якщо піти пішки Масаріковою набережною Влтави від зупинки «Національний театр», а потім повернути наліво, ви опинитесь на досить спокійній Мисліковій вулиці. Пройшовши метрів п’ятдесят, ваш погляд ймовірно захопить темно-зелений дерев’яний фасад старої аптеки у вікторіанському стилі. Це і є «Аптека у Святого Войцеха». ЇЇ було засновано у 1900 р. празьким аптекарем Отакарем Білим. На жаль, сама аптека не витримала конкуренції і її було закрито у 2014 р.

В інтер’єрі аптеки у 2014 р. (фото з архіву ліквідованої аптеки)

В інтер’єрі аптеки у 2014 р. (фото з архіву ліквідованої аптеки)

Сьогодні тут розташовано магазин електротоварів, хоча нові власники зберегли аутентичний фасад, який було створено академічним скульптором Гвідо Кочіаном (1874–1928) за ескізами відомого чеського художника Я.В. Мислбека. Можливо, це й врятувало фасад аптеки від знищення, адже тепер він охороняється як пам’ятка архітектури початку ХХ ст. А google-мапа все ще позначає це місце як «Аптеку у Святого Войцеха», хоч і відмічає її надписом «зачинено назавжди». Тож Гігієна виявилася оберігом фасаду аптеки, а в мене виникло відчуття, що це немовби в подяку за сторічну працю аптеку-красуню відправили на пенсію.

 

Релігійні мотиви

На вулиці Мисликовій мене захопив барельєф із зобра- женням богині Гігіеї, який роз- міщено на дерев’яному фасаді «Аптеки у Святого Войцеха». Фасад аптеки нині піддано ребрендингу, але збережено

Релігійні мотиви та символи представляють дуже цікаву область вивчення фармацевтичної історіографії. Цікаво, що саме у медицині і фармації одночасно використовувалися язичницькі символи античної культури і образи та імена християнських святих одночасно.

Як відомо, Гігіея або Гігея — це стародавня грецька богиня здоров’я, дочка Бога Асклепія й Богині Епіони. З ім’ям богині пов’язують походження слова «гігієна». У грецькому мистецтві її зазвичай зображували разом з Асклепієм у вигляді молодої, вродливої, квітучого здоров’я дівчини, що тримає в руках чашу, з якої годує змію (емблема медицини). Тож і на фасаді «Аптеки у Святого Войцеха» Гігею зображено саме так упізнавано, у повний зріст у вигляді вродливої дівчини із широкими стегнами і випуклими грудьми. Однак у 1900-х роках, коли створювали цей рельєф, Гігея була пов’язана не тільки зі здоров’ям, але й з його протилежністю — смертю.

У святого Войцеха

В традиції празьких аптекарів було і є обирати ім’я аптек так, щоб воно вказувало саме на приналежність аптеки до Праги та близькість до певних культурних локацій. Тож ім’я Святого Войцеха напряму пов’язане із Прагою. Друге ім’я цього Святого Римо-Католицької Церкви — Адальберт Празький, святий, єпископ празький з 983 р., у Польщі знаний з кінця 996 р. та убитий під час місіонерської подорожі до Прусії, а у 999 р. оголошений святим. Крім того, його вважають ще й патроном Католицької Церкви у Польщі.

 

Святий Войцех

За легендою, Войцех, будучи празьким єпископом, прагнув навернути більше чехів-язичників до віри. Також він врятував від смерті молоду жінку, укривши її під Прагою у заснованому власноруч монастирі бенедиктинок. Місцева знать цього не пробачила і він був змушений рятуватись втечею до Риму, звідки був направлений до Прусії як проповідник язичників, де його і вбили.

Культ цього святого швидко поширився на багато країн Європи. Святий Войцех є покровителем Польщі, Чехії, Угорщини та Прусії. У самій Польщі приблизно 150 населених пунктів, понад 200 костелів та каплиць носять його ім’я…

Тож обираючи ім’я цього вельми популярного старця для своєї аптеки, Отакар Білий, очевидно, прагнув перенести частину цієї популярності й на власний бізнес. Сучасні чехи є більшою мірою атеїстами, а аптека, на жаль, не змогла у сучасних умовах підтримувати рентабельність і закрилась, пропрацювавши більше 100 років.

Тож бажаючи усім читачам здоров’я, відправляюся досліджувати історії життя інших празьких аптек.

Текст і фото: Руслан Редькін, канд. фарм. наук

“Фармацевт Практик” #6′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ