Статті

Нотатки мандрівника: перші празькі аптеки. Нотатка третя: Адамова аптека

Статті

Нотатки мандрівника: перші празькі аптеки. Нотатка третя: Адамова аптека

24/03/2018

Сьогодні наша маленька екскурсія буде присвячена старовинній празькій аптеці, якій в цьому році виповнюється 498 років. Це аптека Адама, яка розташована у самому центрі Праги і разом із костелом Діви Марії Сніжної та францисканським монастирем утворює вартий відвідин історичний комплекс

Аптека в саду

Аптека утворювала єдиний комплекс із францисканським монастирем і садом (Františkánská zahrada), який розташовано поруч. Францисканський сад був закладений практично разом із аптекою при монастирі кармелітів. Потім в 1604 р. він став належати ордену францисканців. У цьому саду ченці вирощували фрукти, овочі та лікарські трави для власних і аптекарських потреб. Весь сад побудований в стилі раннього бароко. У самому центрі саду є альтанка, яка колись була каплицею. Навколо альтанки — грядки з травами. Також в саду розташований храм Діви Марії, який заклав Карл IV на честь своєї коронації.

Аптека поряд з храмом

Костел Діви Марії Сніжної стоїть в центрі за будівлею, в якій була розташована аптека, на рубежі Старого і Нового міста. Її двір виходить до Юнгмановой площі (Jungmannovo náměstí). Храм не видно здалеку, незважаючи на його висоту — він прихований між сусідніми модерновими будівлями.

Цей костел був свідком багатьох важливих подій і змін. Його історія починається з 1347 р.: тоді Карл IV видав установчу грамоту, заповідаючи ділянку землі кармелітам під церкву і монастир. Спочатку звели апсиду, а в 1397 р. з’явилися нова емпорії та звід, встановлено орган. У XV ст. пресвітерій доповнили прибудовою, побудували аптеку, після чого загальна довжина будівлі склала 110 м.

Читайте також: Нотатки мандрівника: перші празькі аптеки. Нотатка перша: «У янгола»

Усередині храму в 1651 р. побудований 29-метровий барочний вівтар, вкритий багатою позолотою і прикрашений поліхромним розписом. Це одна з найграндіозніших вівтарних споруд Праги. Центральна мальовнича композиція своїм сюжетом пов’язана з назвою церкви: вона зображує римський пагорб Ексвілін в снігу.

У внутрішньому дворику перед входом стоять скульптури Петра Алкантарського і св. Яна Непомуцького. На північній стороні двору розмістилася капличка св. Яна Непомуцького, а над нею — монастирська бібліотека. На південній стороні прибудована каплиця св. Міхала, за нею — проста двоповерхова будівля, колишній монастир францисканців.

Над порталом знаходиться мозаїка, що зображає ікону «Діва Марія рятівниця римського народу», створена Віктором Ферстером близько 1900 р.

Читайте також: Нотатки мандрівника: перші празькі аптеки. Нотатка друга: «У чорного орла»

Сучасність

Будівлі 1520 р. не збереглося, а сучасна Адамова аптека розташована в будинку 1913 р., який був збудований в стилі арт-деко знаменитим чеським архітектором Емілем Краліком. Вона також вражає своїм добре збереженим інтер’єром. Тут знову ми знаходимо історичні меблі та аптечний посуд і устаткування. Інтер’єр і меблі аптеки здаються дуже старими і навіть пошарпаними, але це випромінює велич і важливість історичного поступу. Вони прикрашені чарівними складними мотивами. У нішах на стінах можна помилуватися візерунками на керамічній плитці у вигляді фруктових чаш, а на вхідних дверях — латунними ручками із символами фармації — зміями.

Текст і фото: Руслан Редькин, канд. фарм. наук

“Фармацевт практик” #3′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ