ПрактикаСтатті

Ноти замість пігулок

15/08/2011

Вирішальне значення для розвитку духовної особистості, формування здорового способу життя має мистецтво. І з усіх видів мистецтва чи не найбільший вплив на настрій людини, на функціональну активність і працездатність, на весь її духовний світ чинить музика.
Музика не тільки дає відчуття естетичної насолоди, вона забезпечує зміни психічних станів і фізіологічних процесів. Її здавна застосовували в медицині. Знаменитий французький композитор Гектор Берліоз вважав музику найкращими ліками. А британський композитор Майкл Тіппер назвав музику “стравою для душі”.

Здоровий дух — у здоровому тілі
Пригадаймо, як саме “зробив кар’єру” біблійний Давид. Його стрімкий злет почався з того, що він, простий парубок, вилікував неперевершеною грою на псалтирі від чорної меланхолії царя Саула…
Протягом декількох тисячоліть існування китайської медицини музика була потужним і діючим методом підтримання здоров’я людини и лікування хвороб. З її допомогою можна регулювати біологічні ритми, підвищувати потенційні можливості людини і приводити організм до стану гармонії.
Китайські психологи вважають, що музика має ефективну дію при нервових захворюваннях. У науково-дослідному центрі музичної терапії, відкритому при пекінській консерваторії, вилікували вже декілька десятків хворих із депресією, неврастенією, неврозами і ожирінням. За словами одного із засновників центру, доктора Гао Тяня, після цього, як хворі, слухаючи музику, впадають в напівсвідомий стан, лікар поступово міняє ритм музики, що дозволяє пацієнту “дати вихід емоціям”. Гао Тянь пророкує велике майбутнє музичній терапії, проте пацієнт повинен захоплюватися музикою і мати музичну освіту.
Сьогодні у Китаї випускаються музичні альбоми з дещо дивними назвами: “Травлення”, “Мігрень”, “Печінка”, “Легені” і т.д. Отже китайці приймають ці музичні твори, як таблетки або лікарські трави, аби поліпшити своє здоров’я. Серія альбомів “Китайська музична терапія психосоматичних розладів”, яка пройшла медичні дослідження та клінічні випробування, являє собою гармонійне поєднання натхненної музики, китайської народної та сучасної медицини.
Подібні збірники випускаються і в Японії. В Індії також відкрився науковий центр з підготовки лікарів-музикотерапевтів. Ними вже визначені музичні п’єси для лікування артеріальної гіпертензії і деяких психічних захворювань.
Що ж таке музика, і чому вона має такий вплив на людину, щоб визначати її психоемоційний стан і позитивно впливати на захисні сили організму?
Докладно про подробиці
Мовою музики є звуки. Фізіологічними еквівалентами характеристик звуку є відповідно висота тону, гучність звуку і його тембр. Послідовне поєднання звуків створює мелодію. Їх одночасне звучання породжує гармонію. Звук за допомогою слуху проникає в потаємні глибини мозку, викликаючи в ньому найскладніший синтез подразнень, які в свою чергу призводять до позитивного емоційного збудження
Дослідники так пояснюють вплив музики на здоров’я: вібрація звуків створює енергетичні поля, що впливають на кожну клітину нашого організму — ми поглинаємо “музичну енергію”, і вона нормалізує ритм нашого дихання, пульс, артеріальний тиск, температуру тіла, знімає м’язове напруження. Тому правильно підібрана мелодія благотворно впливає на хворих і прискорює їх одужання.
Одним з найважливіших начал, які організовують та потенціюють волю, є ритм, — могутній будівельник руху. Він мобілізує всі ресурси, всі приховані резерви, котрі має людина, на виконання встановленої мети.
Цікаві дослідження в галузі альтернативної медицини провів французький музикант Фаб’єн Маман, який володіє секретами акупунктури і біоенергетики. Він вважає, що звук зі строго визначеними частотами можна використати як лікувальний засіб із прекрасним стимулюючим, регулюючим і відновним впливом на організм. Вчений діє на точки акупунктури не голками, а певними звуковими частотами. Його дослідження показали, що звучання тієї чи іншої ноти міняє форму і колір клітин. Нота “ре”, наприклад, впливає на яскравість клітини, а нота “ля” фарбує клітину в рожевий колір. Найбільший ефект, за словами вченого, досягається при поєднанні звуків і рухів.
Впливаючи на психоемоційний стан людини, музика призводить до певних гормональних та біохімічних змін в організмі, позитивно впливає на інтенсивність обмінних процесів. Позитивні емоції, які виникають під час прослуховування музичних творів, стимулюють інтелектуальну діяльність людини.
Музика може бути використана для психотерапії захворювань, що регулюються вегетативною нервовою системою. Наприклад, вальси Штрауса знижують почуття тривоги. Заспокійливо діють на організм “Колискова” Брамса, “Аве Марія” Шуберта. Зменшують головний біль, знімають емоційне напруження такі твори, як “Фіделіо” Бетховена, “Рапсодія в стилі блюз” Ліста, “Американець у Парижі” Гершвіна. Піднімають життєвий тонус, підвищують активність і покращують настрій “Угорська рапсодія № 2” Ліста, увертюра “Егмонт” Бетховена та інші.
Найсильніший терапевтичний ефект справляють на пацієнтів мелодії Моцарта: не занадто швидкі, але і не занадто повільні, не надміру голосні, але й не тихі, — плавні, різноманітні, чарівні у своїй простоті вони — чудотворні. Цей загадковий музичний феномен так і назвали: “ефект Моцарта”.
Лікувальні властивості музики висвітлені в багатьох наукових працях вітчизняних і зарубіжних вчених. Наприклад, про терапевтичну дію музики свідчать дослідження професора Х. Рауе, президента Вищого училища музики і образотворчих мистецтв в Гамбурзі. На його думку, існують окремі структури, які за певних умов можуть діяти як стимул до збудження або розслаблення.

Не все те добре, що грає
Проте не кожна музика несе позитивні емоції. Мова йде про рок-музику. Особливо помітно її негативний вплив у підлітковий період, — саме тоді формуються основні стереотипи світосприйняття, які, на думку підлітків, є ознаками “дорослого” стилю життя та поведінки. Повне занурення в рок-музику, особливо ту, що належить до так званого “важкого металу”, може бути тривожним симптомом зречення від світу дорослих, неприйняттям його моралі та етики.
Американські вчені встановили, що підлітки, які надають перевагу телевізійним версіям музичних програм, легше вливаються в традиційну культуру, в той час як захоплення рок-музикою породжує тяжіння до “своєї групи”, відриває молоду людину від сім’ї, а значить унеможливлює контроль батьків за моральним розвитком дитини.
Особливе місце займають музичні відеокліпи. Вони пригнічують уяву, ліквідуючи здатність музики викликати у людини особливі, особисті відчуття. При проведенні неофіційного дослідження про вплив музичних відеокліпів на учнів 5-6-х класів з’ясувалося, що ті школярі, які проглянули відеокліп, гірше відповідали на питання, що вимагають уяви, ніж ті, які слухали тільки аудіоверсію цієї ж пісні.

Я. І. Пузич
Славутська центральна районна лікарня ім. Ф. Михайлова
Хмельницької області

Плашки

В Європі музична терапія уже півстоліття існує як самостійна дисципліна. Таких спеціалістів готує близько сотні університетів. Існують Всесвітня та Європейська асоціації музичної терапії.

Недавно в Росії проводилися дослідження з впливу вокалу на здоровя людини. Було встановлено, що класична (вокальна) постановка дихання призводить до підвищення фізіологічних можливостей людини. Робота мозку оптимізується, — це і впливає на організм в цілому.
На певному етапі дослідження вчені також зафіксували вібрації внутрішніх органів. Виявилося, що коли людина розмовляє, 40% звукової енергії виходить у простір, але 60% — у внутрішні органи, вважають спеціалісти.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ