Лікарські засобиСтатті

Новірин: множить віруси на нуль

19/12/2015

Застуда — похідне від слова «студений», що в українській мові означає «дуже холодний». У норвезькій, англійській, німецькій мовах назва цього захворювання також так чи інакше асоціюється з холодом. І справді, взимку в нашому оточенні кількість тих, хто кашляє, температурить, має закладений ніс, зростає в геометричній прогресії (зрештою, хто, як не аптекарі, знають про це якнайкраще!). Вчені підрахували, що людина віком 75 років чотири з них провела у застудженому стані

Щоразу як вперше

ill_girlУсім відомо, що гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) в 90% випадків зумовлюють віруси (ГРВЗ).

У природі існує дуже багато вірусних збудників, а сучасні методи дозволяють виділити їх лише в невеликій кількості випадків. Певна річ, виробити імунітет до збудників неможливо, тому людина щоразу заражається і хворіє наче вперше. Зазвичай захворювання триває 1 тиж, 25% хворих нездужають 2 тиж і ще приблизно стільки ж нічого не відчувають, проте є заразними для навколишніх.

Якщо говорити предметніше, то найчастіше розвиток ГРВЗ спричиняють віруси таких нозологічних груп: грипу, парагрипу, аденовіруси, респіраторно-синцитіальні віруси, коронавіруси, риновіруси, ентеровіруси, віруси герпесу тощо. ГРВЗ супроводжуються загальним інтоксикаційним синдромом та переважним ураженням слизових оболонок дихальних шляхів.

Джерелом інфекції є хворий з клінічно вираженою або безсимптомною формою хвороби. ГРВІ передаються повітряно-краплинним і фекально-оральним шляхом.

У 10% випадків застуду можуть спричинити мікроорганізми, зокрема, хламідії, мікоплазми, пневмоцисти. Порівняно з агресивним вірусом грипу вони не настільки «чіпкі», тому частіше уражають дітей і дорослих зі слабкою імунною системою. Оскільки ці бактерії існувати самостійно не можуть, то паразитують на клітинах організму хазяїна. Інфікуватися ними можна при тісному контакті з нездоровою людиною.

Проти вірусів — прицільно

Десятки, а то й сотні разів на день відповідаючи на одне і те саме запитання: «Чи є у вас щось дієве від застуди?», першостільник робить вибір на користь того чи іншого препарату, який повинен максимально відповідати потребам конкретного відвідувача аптеки. Сьогодні ми спробуємо аргументувати, чому для лікування ГРВІ варто обирати вітчизняний препарат Новірин, який випускає ПАТ «Київський вітамінний завод».Novirin_boxes

Новірин — противірусний засіб прямої дії, який порушує процес розмноження збудника, а це означає, що він дасть очікуваний результат у 90% випадків при застуді, зумовленій вірусами, у тому числі при грипі, парагрипі, інших ГРВІ вірусної етіології, у тому числі риновірусних та аденовірусних інфекціях.

Нерідко під ГРВІ маскується інше складне вірусне захворювання, наприклад, герпес. Новірин зможе зарадити і в такій ситуації: він показаний при захворюваннях, спричинених герпес вірусами — герпес губ, шкіри обличчя, слизової оболонки ротової порожнини, шкіри рук, офтальмогерпесу, генітального герпесу. Також його доцільно використовувати у хворих з ослабленим імунітетом при хронічних рецидивуючих інфекціях дихальних шляхів, зумовлених внутрішньоклітинними збудниками.

Якщо ГРВІ заразилися всі члени сім’ї, то можна зекономити і не купувати окремі ліки для дитини, адже Новірин, який відпускається за доступною ціною, дозволений до застосовування у дітей від 1 року. Водночас індивідуального лікарського засобу не потребуватимуть й люди літнього віку, доза для яких не потребує коригування і співпадає з дозуванням для дорослих.

Важливо пам’ятати, що Новірин при ГРВІ буде ще ефективнішим, якщо лікування розпочинати на ранній стадії — найоптимальніше у першу добу від початку захворювання. Препарат призначений як для монотерапії, так і комплексного лікування антибіотиками, противірусними та іншими етіотропними засобами.

Дозування та тривалість лікування Новірином визначають індивідуально. У середньому тривалість курсу становить 5–14 днів.

Інформація для спеціалістів у галузі охорони здоров’я. Перед застосуванням обов’язково ознайомтеся з інструкцією.

Р.П. №UA/12436/01/01 від 10.08.12 Інструкція для медичного застосування препарату Новірин, таблетки по 500 мг

“Фармацевт Практик” #12′ 2015

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ