Статті

МОЗ оновило протокол лікування коронавірусної хвороби COVID-19: додали фавіпіравір, вдосконалили алгоритм

Статті

МОЗ оновило протокол лікування коронавірусної хвороби COVID-19: додали фавіпіравір, вдосконалили алгоритм

11/04/2020

Міністерство охорони здоров’я оновило протокол лікування хворих на COVID-19, визначивши більш чіткий алгоритм застосування лікарських засобів, а також можливість застосовувати лікарський засіб Фавіпіравір (Наказ МОЗ України від 10.04.2020 № 852 “Про внесення змін до протоколу «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)»”). Ці зміни були внесені на основі нових даних японського, австрійського та інших світових регуляторів за результатами наради українських провідних лікарів та експертів

Оновлений протокол «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)» можна завантажити ТУТ

В оновленій версії документа також вказано детальнішу інформацію щодо дозувань препаратів, викладено вдосконалений алгоритм дій медиків у разі погіршення стану пацієнтів, а також оновлено протипоказання – відповідно до актуалізованої версії бельгійської настанови (рекомендації щодо лікування хворих на COVID-19).

Нагадаємо, що 2 квітня 2020 р. МОЗ затвердив перший протокол «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», який встановлював алгоритм дій та перелік препаратів для лікування хворих на коронавірусну інфекцію.

Про фавіпіравір

Фавіпіравір (відомий також як T-705 або Авіган) – синтетичний противірусний засіб, щрозроблений японською компанією Toyama Chemical/Fuji Film у 1998 р. як засіб проти грипу. Фавіпіравір активний проти РНК-вірусів: він селективно пригнічує фермент РНК-залежну РНК-полімеразу і таким чином блокує розмноження вірусу.

Ефективність фавіпіравіру у лікуванні COVID-19 не доведена, але його застосовували під час епідемії COVID-19 в Китаї, а наразі в декількох країнах проходять клінічні дослідження, які, за словами японських офіційних осіб, нібито добре характеризують фавіпіравір. В зв’язку з цим японська влада планує надати гуманітарну допомогу іншим країнам, які протистоять пандемії коронавірусу, у вигляді грантів на закупівлю препарату. В перелік цих країн входить Україна.

Тим часом українська фармацевтична компанія «Мікрохім» заявила, що розпочала розробку дженерика фавіпіравіру.

Офіційних рекомендацій ВООЗ щодо фавіпіравіру для лікування COVID-19 поки немає.

Фавіпіравір чинить тератогенну дію, тому категорично протипоказаний вагітним.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ