Статті

НТА рятує життя

06/09/2019

5 вересня 2019 р. у Львові ДУ «Центр розвитку медсестринства МОЗ України» провела безоплатний одноденний семінар на тему: «Актуальні питання впровадження оцінки медичних технологій та здійснення публічних закупівель у галузі охорони здоров’я». У заході взяли участь головні лікарі, заступники з економічних питань, медичні сестри і брати, бухгалтери, економісти, фармацевти та провізори Львівської області, тобто спеціалісти, які залучені до закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та розрахунку медичних послуг.

Організатори та спікери семінару – Олена Карчевська (СЕО, Академія НТА), Михайло Арістов і Ольга Мельничук (сертифіковані експерти з НТА) та Тетяна Коба (експерт з публічних закупівель) – у своїх доповідях розглянули важливі питання, які стосуються впровадження оцінки технологій охорони здоров’я в Україні. А саме:

  • Що таке оцінка медичних технологій (Health Technology Assessment, HTA)
  • Де застосовується оцінка медичних технологій
  • Практичні приклади застосування оцінки медичних технологій
  • Де можна набути знань з оцінки медичних технологій
  • Як оцінки медичних технологій застосовуються у публічних закупівлях у галузі охорони здоров’я
Олена Карчевська

Олена Карчевська

Представники МОЗ спільно з експертами обговорили, як забезпечити доступність медичного обслуговування в умовах обмеженого фінансування, навчитися раціонально використовувати кошти і підвищувати ефективність лікувального процесу. Про те, що питання, порушені на семінарі, є актуальними, засвідчили запитання учасників стосовно конкретних ситуацій, які виникають у їхній роботі.

Зокрема, Олена Карчевська акцентувала на практичних прикладах застосування НТА, адже це хаб, де пов’язані інтереси всіх учасників лікувального процесу. Пояснила значення термінів НТА, медична технологія та інших. Вона зазначила, що у 80% країн Європи застосовуються НТА і всі рішення ухвалюють саме на їх основі.

Михайло Арістов

Михайло Арістов

Михайло Арістов наголосив, що ОТОЗ (оцінка технологій охорони здоров’я) – це методологія визначення вигоди від заміни традиційної форми лікування на нову шляхом порівняння безпеки, ефективності та економічних затрат. Також він розповів про досвід застосування НТА у клінічній лікарні Барселони (Іспанія), особливості впровадження ОТОЗ на національному та госпітальному рівнях в Україні. У клініках, де застосовуються ОТОЗ, на 90% впроваджуються клінічні рекомендації.

Ольга Мельничук розглянула економічні аспекти впровадження НТА. Зокрема, аналіз ефективності витрат  – порівняння витрат на медичні процедури, виражених в грошових одиницях, з клінічними ефектами, вираженими в натуральних одиницях (отримані роки життя, виживаність без захворювання, частота виникнення рецидивів).

Ольга Мельничук

Ольга Мельничук

Необхідність економічного аналізу зумовлена швидко зростаючими витратами на охорону здоров’я; доступністю (вибором методу, що забезпечує найвищу економічну ефективність, тобто технології, що характеризуються найкращими результатами та найнижчими витратами, пов’язаними зі здоров’ям, наскільки це можливо); плануванням бюджетних витрат, внесенням змін до Національного переліку ліків.

Про науково-методичні підходи до організації публічних закупівель в системі охорони здоров’я учасникам семінару розповіла Тетяна Коба. Доповідачка проаналізувала законодавство у сфері державних закупівель, зокрема, Національний класифікатор

Тетяна Коба

Тетяна Коба

медичних виробів; референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти, зміни до наказу МОЗ від 11.07.2017 «Про внесення змін до Порядку визначення обсягів потреби в закупівлі лікарських засобів закладами і установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів».

Внаслідок впровадження НТА очікується підвищення доступності для пацієнтів тих лікарських препаратів, ціни на які в Україні вищі, ніж в референтних країнах; поступове розширення Переліку лікарських засобів, на які буде розповсюджуватися референтне ціноутворення в майбутньому; можливість для держави контролювати раціональне використання бюджетних коштів під час закупівель лікарських засобів на тендерах.

Отримана на семінарі інформація, яка є науково обґрунтованою, дасть можливість фахівцям кваліфіковано ухвалювати рішення щодо вибору основних лікарських засобів, імунобіологічних препаратів, виробів медичного призначення, профілактичних, діагностичних методів лікування із врахуванням економічної доступності та  співвідношення витрат до ефективності в умовах обмеженого фінансування системи охорони здоров’я.

“Фармацевт Практик”

Фото: Ігор Садовий

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ