Статті

Олії: для смакування і лікування

28/06/2019

У червні наш раціон нарешті урізноманітнюється салатами зі свіжих овочів і фруктів. Якими оліями, окрім традиційної соняшникової, їх можна заправляти, та про лікувальні властивості рослинних олій загалом розповідають професор Оксана Ганич, д-р мед. наук, директор Науково-дослідного інституту фітотерапії Ужгородського національного університету, та Павло Ганинець, головний лікар санаторію «Квітка полонини» (м. Свалява Закарпатської області), заслужений лікар України

Олія із зародків пшениці

Із зародків пшениці олію отримують способом низькотемпературної екстракції. Це густа рідина від світло-жовтого до темно-оранжевого кольору. Характерною особливістю технології одержання олії є збереження в продукті природних поєднань і пропорцій комплексу біологічно активних речовин. Вони містяться в олії у максимально концентрованому вигляді під захистом власних антиоксидантів. Олія із зародків пшениці — одне з найкращих джерел природного вітаміну Е (токоферолу).

Оксана Ганич

Оксана Ганич

Склад. Легкозасвоювані ненасичені жирні кислоти (вітамін F), фосфоліпіди, каротиноїди, амінокислоти, ферменти, біологічно активні речовини, макро- і мікроелементи (калій, натрій, кальцій, залізо, мідь, цинк, магній, фосфор, хром), вітаміни (А, D, Е).

Дія. Вітаміни, які входять до складу олії, беруть участь в ліпідному і білковому обміні, стимулюють роботу імунної системи, покращують обмінні процеси в кістковій тканині і шкірі, стимулюють процес кровотворення, беруть участь в утворенні гемоглобіну, нормалізують ендокринний баланс.

Мікроелементи олії суттєво впливають на обмінні процеси і сприяють профілактиці серцево-судинних захворювань, оскільки більшість з них входить в активні центри різних ферментів — каталізаторів біохімічних реакцій в організмі.

Олія з пшеничних зародків корисна для здоров’я шкіри, слизових оболонок і волосся.

Через низький вміст вільних жирних кислот цю олію можуть вживати пацієнти із серцево-судинними захворюваннями для профілактики і лікування атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, стенокардії.

Біологічно активні речовини у складі олії — це ферментоподібні сполуки, які використовуються організмом для синтезу власних ферментів, або ж їх замінюють у метаболічних процесах, що особливо важливо для людей із порушенням всмоктування в кишечнику.

Високий вміст токоферолу і ненасичених жирних кислот дозволяє використовувати олію для попередження активації вільнорадикального окиснення в організмі за дії несприятливих чинників навколишнього середовища, особливо для сповільнення процесів старіння.

Олія з зародків пшениці сприяє відновленню клітин печінки у разі патологічних станів, що дуже корисно, якщо людина змушена приймати антибіотики і сульфаніламідні препарати у високих дозах.

Олія покращує виділення жовчі, що підсилює метаболічні процеси та підвищує енергетичний потенціал організму.

Гарбузова олія

Гарбузову олію виробляють з гарбузового насіння за спеціальною сучасною технологією, яка зберігає всі лікувальні властивості біологічно активних речовин насіння в нативному стані.

Склад. Легкозасвоювані білки (протеїн), фітостерини (ліпідні компоненти клітинних мембран); насичені і ненасичені жирні кислоти; вітаміни С, В1, В2, РР і F, каротиноїди (попередники вітаміну А), токофероли (вітамін Е); макро- і мікроелементи (кальцій, залізо, калій, магній, мідь, кобальт, цинк, фосфор); біологічно активні речовини, ферменти; фосфоліпіди, флавоноїди, лецитин.

Павло Ганинець

Павло Ганинець

Дія. Гарбузова олія покращує роботу травного тракту, нормалізує жовчовиділення. Корисна у разі гострого і хронічного гепатиту, холециститу, гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, коліту.

Гарбузова олія сприяє виведенню надлишків холестерину, нормалізує водно-сольовий обмін, тому рекомендована людям із захворюваннями серцево-судинної системи і нирок.

З огляду на високий вміст вітаміну А олія незамінна у разі офтальмологічних захворюваннь, особливо катаракти і глаукоми.

Гарбузова олія багата на ненасичені жирні кислоти і цинк, тому її успішно застосовують для лікування простатиту і аденоми.

Лляна олія

Лляну олію отримують з насіння льону методом холодного віджимання. Корисні властивості лляної олії для здоров’я неоціненні. Її регулярний прийом покращує здоров’я, позитивно відображається на зовнішньому вигляді і самопочутті людини, а також наповнює організм життєвою енергією.

Склад. Ця олія містить безліч корисних речовин, але унікальна насамперед завдяки наявності поліненасичених жирних кислот омега-3 і омега-6. Ці кислоти не виробляються в організмі людини, але життєво необхідні для його нормального функціонування, адже саме з них синтезуються всі інші необхідні жири. І якщо лінолева кислота та омега-6 містяться і в інших рослинних оліях, то альфа-лінолеву кислоту, омега-3, в достатній кількості можна знайти лише в лляній.

Крім того, лляна олія багата на лігнани, фенольні сполуки рослинного походження, що мають антиоксидантні та протипухлинні властивості. Вітаміни групи В (В1, В2, В3, В5, В6, В9), що містяться в олії льону, підтримують як фізичне, так і емоційне здоров’я людини. До складу лляної олії входить також багато мінералів і мікроелементів (кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, цинк).

Дія. Завдяки високому вмісту незамінних жирних кислот лляну олію рекомендують вживати для профілактики захворювань серцево-судинної системи. Олія корисна за наявності спастичних закрепів, при дизентерії, геморої, нирковокам’яній і жовчнокам’яній хворобах, у разі порушень жирового обміну і атеросклерозу. Зокрема, з неї виготовляють лікарський засіб лінетол, який застосовують для лікування і профілактики атеросклерозу.

Соняшникова олія

Склад. Високий вміст вітаміну F покращує метаболізм, підвищує еластичність судин, підтримує колагеновий каркас шкіри і робить її пружною. Вітамін F нормалізує гормональний фон організму, сприяє кровотворенню, підвищує імунітет.

Вітамін Е ефективно бореться зі старінням. Знижує ризик атеросклерозу і покращує пам’ять. Незамінний в терапії цукрового діабету і хвороби Альцгеймера.

subscribe

Вітамін А — це вітамін зору, без нього зоровий апарат не може виконувати свої прямі функції. Вітамін А відповідає за здорові нігті і волосся.

Вітамін D необхідний і дітям, і дорослим. Для маленьких дітей він буде профілактикою рахіту, для дорослих — остеопорозу. Без цього вітаміну кальцій не засвоюється. Також без вітаміну D страждають щитоподібна залоза, нирки і кишечник.

Дія. Соняшникова олія має не тільки високу харчову цінність і широко застосовується для приготування їжі, але й завдяки наявності жирних кислот її використовують як лікувальний засіб, особливо для регуляції обміну холестерину в організмі. Жирні кислоти утворюють з холестерином розчинні сполуки і виводять його з організму.

Соняшникова олія також має антисклеротичні властивості. Її використовують як основу для виготовлення мазей, пластирів і розтирань. Призначають як жовчогінний засіб для лікування хронічних захворювань печінки і жовчних шляхів — холециститу, холангіту, холангіогепатиту, калькульозного холециститу.

Фото в тексті: Ігор Садовий

“Фармацевт Практик” #6′ 2019

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ