Статті

Омега-3 жирні кислоти не захищають від серцево-судинних захворювань: дані нового мета-аналізу

Статті

Омега-3 жирні кислоти не захищають від серцево-судинних захворювань: дані нового мета-аналізу

03/09/2018

Опубліковано кокранівський огляд*, згідно з висновками якого, підвищене споживання довголанцюгових поліненасичених омега-3 жирних кислот має незначний ефект або взагалі не впливає на ризик смерті від усіх причин, серцево-судинної смерті, серцево-судинних подій, смертей від ішемічної хвороби серця, інсульту або аритмії

В огляді проведено мета-аналіз 79 рандомізованих контрольованих клінічних досліджень тривалістю принаймні 12 місяців. Більшість з них вивчають ефекти підвищеного споживання довголанцюгових поліненасичених омега-3 жирних кислот, тоді як інші містять рекомендації збільшити споживання омега-3 жирних кислот.

Мета-аналіз виявив незначний ефект або відсутність ефекту підвищеного споживання омега-3 жирних кислот на ризик смерті від усіх причин, серцево-судинної смерті, серцево-судинних подій, смертей від ішемічної хвороби серця, інсульту або аритмії (середній та високий рівень доказовості). Було знайдено докази, що споживання їжі рослинного походження, багатої альфа-лінолевою кислотою може дещо знизити ризик серцево-судинних подій, смертей від ішемічної хвороби серця та аритмії (низький рівень доказовості).

subscribe

Один з авторів огляду, експерт з Медичної школи Норвічу в Університеті Східної Англії, Лі Хупер (Lee Hooper), запевнив, що, попри те, що висновки огляду суперечать популярній ідеї, що омега-3 жирні кислоти корисні для серця, їм можна довіряти, адже вони ґрунтуються на даних більше ніж ста тисяч людей за тривалий період (до п’яти років).

Нагадаємо, що в квітні 2018 р. Європейська агенція з лікарських засобів (EMA) розпочала перегляд використання лікарських засобів, що містять омега-3 жирні кислоти у пацієнтів, які перенесли серцевий напад, внаслідок отримання даних, що ці пероральні лікарські засоби не можуть запобігти повторному виникненню серцевих захворювань або інсульту.

Читайте також: Кардиологи выступили в защиту жиров

* Abdelhamid A, Brown T, Brainard J et al. Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease (Review) // Cochrane Database Syst Rev, 2018 Jul 18; 7:CD012345. doi: 10.1002/14651858.CD003177.pub3

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ