Статті

Оновлено стандарти надання медичної допомоги у випадку коронавірусної інфекції

Статті

Оновлено стандарти надання медичної допомоги у випадку коронавірусної інфекції

29/03/2020

Затверджено наказ МОЗ України від 28.03.2020 № 722 “Організацію надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)”, що містить оновлені стандарти медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)» та оновлений Стандарт екстреної медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)». Положення стандартів ґрунтуються на рекомендаціях ВООЗ, оновлених після поширення хвороби за межі Китаю, та є адаптованими до потреб системи охорони здоров’я України

З 29 березня Україна працюватиме за оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги у випадку коронавірусної інфекції.

Зокрема, документами зафіксовано алгоритми виявлення коронавірусної хвороби, стандарти роботи фахівців екстреної медичної допомоги, епідеміологів, правила використання засобів індивідуального захисту, правила догляду за хворими на COVID-19 у домашніх умовах, критерії для госпіталізації пацієнтів з тяжкими і середньої тяжкості випадками. Також затверджено клінічний маршрут пацієнта. Наразі медичний працівник, який виявив особу з симптомами, відповідними до COVID-19, має діяти за таким алгоритмом:

  • зареєструвати випадок та проінформувати медзаклад для подальшого клінічного дослідження пацієнта;
  • у двогодинний строк проінформувати про підозру на захворювання лабораторний центр МОЗ України;
  • якщо пацієнт потрапляє у цілодобовий стаціонар, там проводиться забір необхідних матеріалів для аналізів, які має бути відправлено в лабораторію.

Лабораторні тестування проводяться у разі, якщо симптоми пацієнта відповідають коронавірусній хворобі, або для пацієнтів з підозрою на пневмонію. Первинний тест на коронавірус має бути підтверджено другим тестом ПЛР.

Медичні працівники первинної ланки допомоги також мають вести моніторинг осіб, які мали контакт з хворими на COVID-19. Крім цього, посилюється моніторинг самих медпрацівників, які мали контакт з хворими на коронавірус. Моніторинг здійснюється протягом 2 тижнів після останнього контакту й у разі виявлення респіраторного захворювання до медпрацівника вживають заходів як щодо особи з визначеним  випадком COVID-19.

Відповідно до цих алгоритмів, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах. При цьому лікарі забезпечують постійний контроль поточного стану пацієнта і його контактних осіб за телефоном та/або можуть здійснювати виїзні консультації з дотриманням правил інфекційного контролю. Медичні працівники, які надають медичну допомогу за місцем проживання, і контактні особи пацієнта обов’язково мають використовувати засоби індивідуального захисту.

Амбулаторне (домашнє) лікування суворо заборонене у разі, якщо пацієнт перебуває в групі ризику щодо розвитку ускладнень або має симптоми, що характеризують середньо-тяжкий і тяжкий перебіг. До таких симптомів відносяться: ядуха; утруднене дихання; збільшення частоти дихальних рухів більше фізіологічної норми; кровохаркання; шлунково-кишкові симптоми (нудота, блювання, діарея); зміни психічного стану (сплутаність свідомості, загальмованість).

Треба мати на увазі, що ускладнення дихання при COVID-19 зазвичай розвиваються на другому тижні хвороби, тому медпрацівникам рекомендовано особливо активно спостерігати за хворими саме в цей період.

Наказ МОЗ України від 28 березня  2020 р. № 722 “Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)” визнає таким, що втратив чинність, наказ МОЗ України від 13 березня 2020 року № 663 «Про оптимізацію заходів щодо недопущення занесення і поширення на території України випадків COVID-19», яким в тому числі було затверджено Стандарт фармацевтичної допомоги “COVID-19”. Чекаємо на оновлений стандарт фармацевтичної допомоги.

Джерело: прес-центр МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ