профілактика і лікуванняСтатті

Оплески вітаміну С

04/04/2021

4 квітня – Всесвітній день вітаміну С

Особливу популярність вітамін С здобув у 70-х роках минулого століття, коли Нобелівський лауреат Л. Полінг зробив висновок, що ця речовина здатна запобігати і полегшувати перебіг застудних захворювань. Тоді ж вітамін С почали вважати ефективним засобом для лікування респіраторних інфекцій

Велика роль маленької аскорбінки

Вітаміни – біоорганічні сполуки, життєво необхідні для обміну речовин. На відміну від інших біомолекул вони не синтезуються в організмі людини і тварин або синтезуються в незначній кількості, саме тому мають надходити ззовні з продуктами харчування. Вітаміни відрізняються від вуглеводів, ліпідів та білків тим, що належать до мікрокомпонентів харчування. Інакше кажучи, їхня добова потреба для людини становить міліграмові або мікрограмові кількості.

Вітамін С виконує надзвичайно важливі функції в організмі людини, зокрема забезпечує роботу імунної системи, утворення еритроцитів і синтез колагену, сприяє засвоєнню заліза з рослинної їжі. Окрім того, аскорбінова кислота захищає клітини від уражень вільними радикалами, тобто є потужним антиоксидантом. Загалом вітамін С бере участь у понад 300 біологічних процесів людського організму.

На жаль, вітамін С не здатний накопичуватися в організмі на оптимальному рівні. Надлишкова його кількість, незважаючи на шлях надходження – з продуктами харчування чи аптечними вітамінними комплексами, впродовж короткого часу виводиться із сечею і калом. Як бачимо, навіть «найощадливіші» не можуть створити «запаси» аскорбінки «на потім», тому кожен з нас потребує щоденного нового її надходження. Добова потреба дорослої людини у вітаміні С становить 50–100 мг.

Для чого ж потрібний вітамін С кожного дня? Основне його призначення – участь у гідроксилюванні біомолекул. Біологічна дія вітаміну С пов’язана з гідроксилюванням біомолекул під час таких біохімічних перетворень, як біосинтез колагену, дофаміну, норадреналіну, адреналіну, стероїдів (численні реакції гідроксилювання на етапах утворення холестерину та біологічно активних стероїдних гормонів), серотоніну, а також катаболізм тирозину.

Друг колагену, ворог токсинів

А тепер розглянемо деякі з цих аспектів детальніше.

Дуже важливою реакцією, яку забезпечує вітамін С, є синтез колагену. Цей білок формує сполучну тканину, міститься в тканинах шкіри, кісток і зубів, у стінках судин і серця, скловидному тілі очей. Отже, коли аскорбінової кислоти бракує, дитячий організм припиняє ріст, а у дорослої людини не регенеруються тканини, не загоюються рани після операцій. Через це виникає цинга (усім відомий класичний наслідок дефіциту вітаміну С) і вражаються стінки судин.

Аскорбат (біологічна форма вітаміну С) бере участь у реакції перетворення лізину на карнітин, яка відбувається у м’язах, а власне карнітин необхідний для м’язових скорочень. Ось чому при авітамінозі С ми відчуваємо слабкість і швидко втомлюємося.

Вітамін С сприяє виведенню холестерину, і чим більше аскорбінової кислоти приймає людина, тим швидше холестерин перетворюється на жовчні кислоти. За подібною схемою вітамін С виводить з організму бактеріальні токсини.

Вітамін С відмінно стимулює нервову систему. Доведено, що у разі його регулярного прийому підвищується вироблення інтерферону. Л. Полінг стверджував, що вітамін С у дуже високих дозах за перших симптомів застуди допоможе запобігти недузі, а вжитий із запізненням – полегшить її перебіг.

Протизапальний ефект вітаміну С проявляється через пригнічення синтезу специфічних сигнальних речовин – простагландинів. Тобто після прийому вітаміну С підвищена температура тіла може знижуватися.

Тривожні дзвіночки

У кого найчастіше спостерігається дефіцит вітаміну С?

У людей, які курять, – частково через посилений оксидантний стрес. Тому для курців рекомендована добова норма вітаміну С зростає на 35 мг. До речі, пасивне куріння також призводить до зниження рівня вітаміну С.

Немовлята на штучному вигодовуванні.Грудне молоко і суміші для новонароджених забезпечують достатню потребу у вітаміні С. Діти, які харчуються коров’ячим молоком, аскорбінової кислоти у потрібній кількості не отримують. Крім того, нагрівання молока додатково руйнує вітаміни.

Особи з обмеженим різноманіттям раціону та прихильники суворих дієт. Найбільша кількість аскорбінової кислоти міститься у фруктах і овочах – лимонах, шипшині, смородині, червоному перці.

У разі деяких захворювань та станів знижується всмоктування вітаміну С та/або перевищується необхідна організму кількість. У людей з важкою кишковою мальабсорбцією або кахексією (виникає при голодуванні, недостатній калорійності їжі, а також за різних захворювань із порушенням проходження їжі (звуження стравоходу), травлення та всмоктування) та у деяких хворих з онкологічними недугами існує підвищений ризик недостатності вітаміну С. Низькі концентрації вітаміну С спостерігають також у пацієнтів із термінальною стадією хронічної хвороби нирок, які перебувають на хронічному гемодіалізі.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ