Статті

Парафінотерапія — класика, що актуальна

27/04/2020

Парафінотерапію (метод теплолікування з використанням нагрітого парафіну як теплоносія) застосовують у медицині вже понад сто років. Парафін продемонстрував ефективність у клініці бойових поранень під час Першої світової війни, пізніше його успішно застосовували у лікуванні неврологічної патології, спортивних травм тощо.

Незважаючи на появу численних нових методів лікування, парафінотерапія й сьогодні залишається затребуваною у різних сферах медицини та в косметології. Наш експерт — Наталя Куцепалова, завідувачка фізіотерапевтичного відділення Київської МКЛ № 6

Наталя Куцепалова

Наталя Куцепалова

Парафін (воскоподібна суміш насичених вуглеводів) має високу теплоємність і низьку теплопровідність, тобто віддає тепло дуже повільно.

У ділянці аплікації парафіну температура підлежних тканин підвищується на 1–3 °С. При нагріванні посилюється приплив крові за рахунок розширення капілярів. Гіперемія шкіри підсилює метаболізм підлеглих тканин, а також прискорює розсмоктування інфільтратів і відновлення тканин у вогнище ураження.

Парафінотерапія (нашарування, ванни, аплікації тощо) стимулює також трофічні, регенеративні процеси, зменшує спазми м’язів, біль, чинить розсмоктувальну дію та має протизапальний ефект.

Слід зазначити, що стара методика спільного застосування парафіну та озокериту (природна суміш високомолекулярних твердих насичених вуглеводів) не виправдала себе, тому сьогодні застосовують окремо або парафін, або озокерит.

Призначення процедур із парафіном доцільно при широкому спектрі захворювань.

NB! З метою попередження розвитку небажаних явищ перед початком терапевтичного курсу слід проконсультуватися з лікарем

Зокрема, парафінотерапію застосовують при дегенеративно-запальних захворюваннях суглобів кистей і стоп, остеохондрозі та грижах міжхребцевих дисків, ревматоїдному артриті, облітеруючому ендартеріїті, діабетичній полінейропатії, тригемінальній невралгії, аднекситі, бронхіальній астмі, планетарному фасциті (п’яткова шпора) тощо.

У травматології показанням до застосування парафіну є травми і переломи, посттравматичні контрактури, розтягнення м’язів та зв’язкового апарату.

Маска для обличчя

У косметичній практиці стерилізований парафін наносять ватним тампоном на обличчя в декілька шарів у вигляді маски (рот, очі та отвори носа парафіном не покривають).

Якщо шкіра обличчя суха, її змащують попередньо ланоліном. Натомість жирну шкіру протирають одеколоном або спиртовим розчином.

Тривалість процедури становить 15–20 хв; при лікуванні рубців, парезів і паралічів — 30–60 хв

Що стосується захворювань органів респіраторного тракту, то парафін можна використовувати у комплексному лікуванні отиту, риносинуситу, бронхопневмонії, хронічного обструктивного захворювання легень.

Хороший ефект можна отримати і у косметології: нанесення тонкого шару парафіну (як правило, із додаванням ароматичних масел) на шкіру обличчя сприяє розгладженню зморшок.

Протипоказаннями до використання парафінотерапії є онкопатологія, деякі психічні захворювання, будь-які захворювання у гострий період, хронічні захворювання нирок із явищами ниркової недостатності, кровотечі, серцево-судинна патологія (артеріальна гіпертензія, серцева недостатність, гострий коронарний синдром та ін.).

При цьому важливим аспектом є температура парафіну, яка може варіювати від 40 до 80 °С (залежно від призначення парафінотерапії та способу застосування). Зокрема, високі температури протипоказані при цукровому діабеті та підвищеному артеріальному тиску.

Якщо говорити про вікові обмеження, то парафін можна застосовувати навіть у   першого року життя.

Парафінова ванна

Парафінові «чобітки»

Оптимальна температура нанесення парафіну визначається його консистенцією — речовина має легко прилипати та щільно прилягати до стопи. Аптечний парафін розігрівають на водяній бані, після чого теплу, рівномірно перемішану речовину наносять на ноги хворого у вигляді своєрідного чобітка. Товщина шару має становити близько 1 см. Кожну ногу пацієнта щільно обгортають харчовою плівкою, на яку вдягають вовняну шкарпетку.

Тривалість процедури становить близько 15 хв, після чого парафін акуратно видаляють

Підготувала Олександра Демецька, канд. біол. наук

“Фармацевт Практик” #4′ 2020

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ