ПрактикаСтатті

Паралізованим «вшили» у язик пульт управління інвалідним кріслом

29/11/2013

Вчені з Технологічного інституту Джорджії провели клінічні випробування розробленої ними системи Tongue Drive System (TDS), призначеної для людей з паралізованими руками або з паралічем м’язів всіх чотирьох кінцівок. Технологія включає в себе пірсинг язика і вставляння в створений отвір спеціальної магнітної «сережки», яка дозволяє використовувати язик як джойстик для управління інвалідним кріслом. Результати досліджень були опубліковані 27 листопада в журналі Science Translational Medicine.

Людям, які втратили здатність рухати руками і ногами в результаті травми спинного мозку, доводиться вчитися керувати самохідним інвалідним кріслом. На сьогоднішній день найбільш популярним методом управління інвалідним кріслом є система Sip-and-puff (SnP), що використовує тиск повітря для передачі сигналів пристрою. Втягуючи або випускаючи повітря через спеціальну трубочку, користувач задає одну з чотирьох можливих команд для управління інвалідним візком. Однак нова робота показала, що бездротова система TDS перевершує SnP за багатьма показниками.

Tongue Drive System управляється за рахунок зміни положення язика користувача. Датчики магнітної «сережки» в язиці передають сигнал про його положення системі управління кріслом, яка потім виконує одну з шести команд.

Вчені дослідили ефективність розробленої ними технології в порівнянні з системою SnP на добровольцях із травмами спинного мозку, які в декількох серіях експериментів долали шлях у 50 метрів із 13 поворотами і 24 перешкодами, використовуючи власний язик як пульт управління.

Результати шеститижневих досліджень показали, що інваліди з тетраплегією – паралічем всіх чотирьох кінцівок через травму спинного мозку в області шийного відділу – у три рази швидше маніпулювали інвалідним кріслом за допомогою технології Tongue Drive System, ніж при використанні системи Sip-and-puff, зберігаючи ту ж точність. При цьому, як відзначають вчені, більшість випробовуваних мали багаторічний досвід використання інвалідного візка з системою SnP.

«Ми спостерігали у випробовуваних прогресивну спритність в управлінні кріслом із технологією TDS, – відзначив провідний дослідник Мейсі Гованлу (Maysam Ghovanloo). – Це показує, наскільки швидко люди цьому вчаться».

«При використанні системи SnP перед моїм обличчям завжди перебувала трубка пристроя, а з TDS люди можуть бачити тебе, а не тільки твоє обладнання», – поділився своїми враженнями один з учасників експерименту Джейсон Дісанто (Jason DiSanto), який став паралізованим від шиї до ніг в результаті нещасного випадку.

Нині вчені планують випробувати розроблену ними технологію в різних умовах за межами клініки, зібрати всі необхідні дані і провести додаткові дослідження, щоб у майбутньому випустити на ринок інноваційну систему управління інвалідним кріслом для людей з тетраплегією.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ