Статті

Харчова поведінка: як усунути розлади

30/04/2020

— У квітні істотно збільшується кількість відвідувачів аптек із скаргами на погане самопочуття, які безпосередньо пов’язані із переїданням, — зазначає Ярослава Самборська, провізор вищої категорії, завідувачка аптеки «Центорія» (м. Івано-Франківськ). — Тривалий піст, а потім святкування Великодня за щедро накритими столами даються взнаки як здоровим людям, так і пацієнтам з надлишковою масою тіла. Відповідно аптечні заклади поповнюють і розширюють асортимент лікарських засобів, які покращують травлення і усувають неприємні симптоми з боку травного тракту, печінки і жовчного міхура. А працівники першого столу, рекомендуючи такі препарати, під час фармацевтичної опіки відвідувачів намагаються нагадати їм основні правила здорового харчування

Ярослава Самборська

Ярослава Самборська

Компульсивне переїдання

Під цим терміном розуміють нав’язливе переїдання, яке людина не в змозі контролювати, тобто процес вважають психогенним (невротичним).

Компульсивне порушення визнано найпоширенішим розладом харчування. До прикладу, у США від нього потерпає близько 3% населення. Воно зустрічається у будь-якому віці, проте частіше серед 45–55-річних людей, причому переважно у жінок. Основний наслідок компульсивного переїдання — надмірна маса тіла або ожиріння.

До речі, зазначає Ярослава Самборська, можна самостійно встановити, схильний хтось до цього типу переїдання чи ні. Якщо людина почала їсти набагато швидше, ніж раніше; не може спинитися аж до відчуття фізичного дискомфорту; споживає велику кількість їжі незалежно від відчуття голоду; часто їсть на самоті, бо їй соромно за величезні порції; після їди відчуває провину і злість на саму себе — з великою ймовірністю це дійсно компульсивний розлад харчової поведінки.

Надлишкова маса — нові захворювання

Дуже часто люди з компульсивними порушеннями харчування мають надмірну масу тіла чи ожиріння, що, своєю чергою, є чинником ризику серйозних недуг, які пов’язані з неправильним способом життя.

  • Систематичне переїдання загрожує такими наслідками:
  • надмірним навантаженням на підшлункову залозу, яка змушена працювати на межі своїх можливостей нон-стоп;
  • розтягуванням шлунка, який потребуватиме чимраз більше їжі. Встановлено, що шлунок має здатність розтягуватися від їжі в 6 разів, однак такий стан є небезпечним для здоров’я;
  • перевантаженням організму зайвими калоріями, які перетворюються на жир у проблемних місцях;
  • порушенням обміну речовин, що зумовлює накопичення жиру і розвиток захворювань внутрішніх органів;
  • хронічною втомою і сонливістю через постійну роботу організму в посиленому режимі.

6 стратегій для подолання звички переїдати

  • Рухова активність. Важливо обрати індивідуальні фізичні навантаження та дотримуватися певної періодичності. Кардіотренування радять проводити 3–6 разів на тиждень по 45–90 хв, силові — 3 рази на тиждень по 20–30 хв. Плюс розтяжка після фізичних навантажень.
  • Дробне харчування. Їсти потрібно 5–6 разів на день невеликими порціями. При сильному відчутті голоду на «перекус» — жодних солодощів, лише пів грейпфрута, пів граната, морквина чи кольрабі.
  • Більше рідини. Кожного ранку випивайте склянку теплої води натще. Згідно із результатами досліджень щоденна фізіологічна потреба в рідині для дорослої людини становить 30 мл/кг. Тобто людині з масою тіла 70 кг на день треба випивати 2,1 л чистої води, окрім чаю, кави та інших напоїв.
  • Здоровий сон. Засинайте до 23.00, спіть не менше 7 год. Перед сном не варто дивитися телевізор чи «залипати» в комп’ютері, краще почитати паперову книгу.
  • Управління стресом. Гормон стресу кортизол знижує оперативну пам’ять, руйнує антиоксиданти, збільшує кількість вісцелярного жиру, а вільні радикали, що утворюються при викиді кортизолу, пошкоджують здорові клітини. Навчіться контролювати стрес і нейтралізувати недоброзичливих людей.
  • Вітаміни і мінерали. Ці речовини забезпечують природну детоксикацію, регулюють стрес, підтримують розумову діяльність. Працівники аптеки завжди допоможуть відвідувачам підібрати відповідні вітамінні комплекси.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"

«Швидка допомога» при переїданні

Для покращання процесу травлення можна приймати ферментні препарати, які допоможуть впоратися з великою кількістю спожитої їжі. Однак їх не можна застосовувати постійно, якщо у людини не діагностовано стійку виражену ферментну недостатність. Такі засоби в жодному разі не здатні замінити здорового харчування і збалансованої дієти. Окрім того, якщо в організмі достатньо своїх ферментів, а вони ще надходять ззовні, власний виробіток ферментів зменшиться.

Читайте також: Котики, що переїли: післясвяткові роздуми про канони краси

“Фармацевт Практик” #4′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ