Статті

Пігулки для щастя шукайте в Таємній аптеці

15/07/2014

Ш-ш-ш-ш… Відкриємо страшний секрет: у львівському підземеллі «знайшли» Таємну аптеку. Охочі можуть долучитися до таємного Товариства галицьких аптекарів, відбувши обряд посвячення. Аптекарів у Львові чимраз більшає…

Головна таємниця аптеки

Таємний аптекар розпочинає захоплюючу екскурсію своїми підземними володіннями з розповіді про історію закладу.

Аптека «Під угорською короною» була заснована в 1772 р. на Бернардинській площі, 1 (зараз — Соборна) Александром Лошан де Бер’є, французьким емігрантом. Назва аптеки пов’язана з тим, що поряд у Бернардинському монастирі певний час перебували реліквії Св. Стефана — короля й покровителя Угорщини. Документів про її початкову діяльність не знайдено.

Лише відомо, що в 1871 р. у Людвіга Етенберга аптеку викупив Якуб Піпес-Поратинський, який походив із лікарської родини і працював у аптеці «Під срібним орлом», до того ж, займався розвитком курорту Моршин, тому моршинські мінеральні води й сіль спочатку потрапляли до його закладу. Родині Поратинських ця аптека належала з 1871 до 1941 р.

Отож у 1902 р. Якуб звів нову триповерхову кам’яницю з аптечним закладом у партерній частині, де розміщувалися торговий зал, інспекторський кабінет, лабораторія та склад.

Фронтон — верхню частину фасаду будинку — було витримано у стилі необароко з численними елементами рококо. Акцентуючи на продовженні традицій та існуванні аптеки на цьому місці з XVIII ст. на фасаді вміщено напис: «Рік заснування — 1772».

Аптеку оздобили з величезним художнім смаком. Торговий зал обладнали стильними необароковими меблями, прикрашеними кутими металевими решітками й монохромними шибками із зображеними на них квітами на довгих вигнутих стеблах. Мальовничо декоровані антресолі огинають приміщення із трьох сторін. Досконало викуті грати балюстради й орнамент свічників — справжня вершина ковальського мистецтва.

Найбільше враження справляла монохромна травлена вітрина, про яку писали «найгарніша у цілій Галичині та Володимирії». Жодними аптекарськими товарами  її не оформляли. Ця шиба сама себе виставляла на показ. На ній було витравлено корону святого Стефана, покровителя Угорщини, сецесійні водяні лілії й гірлянди.

У 1930 р. Ян Піпес-Поратинський створив підземну фармацевтичну лабораторію, яка разом з аптекою утворювала спеціалізоване підприємство. Тут виготовляли галенові препарати з готової сировини, яку привозили з Німеччини й Австрії, суміші рослинного походження, лікувальні вина, косметику, засоби на основі власних прописів. Спеціалізацією аптеки «Під угорською короною» було виготовлення ліків за рецептами уславленого лікаря та професора Адама Чижевича.

Майбутнім поколінням

Аби зберегти історію аптеки «Під угорською короною» для прийдешніх поколінь, у 2012 р. за ініціативою мережі аптек D.S. (Група компаній «Маркет Універсал») її було відновлено та відреставровано. А разом виникла думка створити в її підвальних приміщеннях «Таємну аптеку» — перший інтерактивний музей фармації у Львові. Відтепер це новий цікавий об’єкт на туристичній мапі міста Лева.

Оповідь «таємного» фармацевта доповнює майстерно відзнятий відеофільм про історію львівської фармації з елементами театрального перформансу та дегустацією «аптечного еліксиру».

Оскільки аптека ця таємна, то й «ліки» в ній незвичайні — пігулки від нудної роботи, для повернення кохання, від заздрості, для щастя. Аптечним милом, звареним за спеціальною рецептурою, можна очистити від бруду тіло, а від важких думок — душу. Таємний фармацевт порекомендує мило для хабарників, після загулу, шахтарське, партійне, для блондинок, «Шанель № 5», для старшого брата — що кому треба!

Історія фармації повна неймовірних фактів і подій. Цікаво дізнатися, як винайшли Бехерівку, маргарин, гасову лампу, дитяче харчування, кока-колу? Запитайте таємного аптекаря — і після його натхненної розповіді ви подивитеся на фах фармацевтів новими очима, як на винахідників, крає-знавців, гуманістів.

А головну таємницю аптеки охороняє єдиний у світі Лев-аптекар. Він у своїй аптечній ступці зітре в порох усі ваші проблеми. Хочете такого — завітайте до Львова в Таємну аптеку, що на площі Соборній, 1!

“Фармацевт Практик” #07–08′  2013

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ