ИнтервьюСтатті

Пігулки в гаманці

12/03/2012

Зваживши на сигнал SOS від ЗМІ та деяких чиновників, під час розширеного засідання Кабміну Віктор Янукович заявив: «Доручаю уряду поступово впровадити європейський підхід референції цін до державного регулювання цін на ліки».

В Україні за останні сім років ціни на лікарські засоби (ЛЗ) виросли більш ніж утричі в гривні й більш ніж у 2,37 разу в доларовому еквіваленті. Водночас у США за останнє десятиліття на якісні, безпечні й ефективні рецептурні ЛЗ вартість збільшилася трохи більш як на 45%.

У переважній більшості європейських країн ціни на лікарські препарати контролює і регулює держава. Навести лад у ціноутворенні на ЛЗ в Україні, підвищити його ефективність, зробити ліки доступнішими для населення передбачається, зокрема, за рахунок розробки й упровадження системи референтних цін (єдиних погоджених цін на однотипні ліки різних виробників). За попередніми експертними оцінками, це дасть змогу тільки цього року заощадити понад 600 млн. грн.

Як уже повідомляло DT.UA, на підставі наказу віце-прем’єр-міністра — міністра охорони здоров’я України Р.Богатирьової, підписаного 1 березня, створено робочу групу, яка повинна у найкоротший термін (за тиждень) розробити умови переходу на референтні ціни й визначити умови впровадження в Україні процедури часткової реімбурсації (відшкодування) вартості ліків. У найближчі десять днів мають бути підготовлені також відповідні законопроект і постанова Кабміну.

Щоб отримати інформацію, що називається, з перших рук, ми звернулися до члена робочої групи — Голови Державної служби України з лікарських засобів Олексія Соловйова з проханням відповісти на запитання, які багато кого цікавлять.

Олексію Станіславовичу, про що йшлося на першому засіданні робочої групи?

— Ми розглядали питання про найприйнятніший для реалізації на території України механізм референтного ціноутворення. Як показує зарубіжний досвід, у принципі, скрізь використовують практично однакові інструменти. Було запропоновано різні моделі, тепер вони проходять експертну оцінку, і, гадаю, найближчим часом вирішиться, яка саме модель упроваджуватиметься в Україні.

Механізми референтного ціноутворення на території Євросоюзу відпрацьовано, і для нас вони абсолютно зрозумілі. На сьогодні нам треба правильно оцінити всі ризики, як позитивні, так і негативні, щоб цей механізм був упроваджений досить м’яко й не спричинився до небажаних ситуацій на фармацевтичному ринку, які стосуються безпосередньо пацієнта, забезпечення його якісними, безпечними й ефективними ліками за стабільною і зрозумілою ціною.

Робоча група повинна визначити, крім усього, перелік країн, які складуть індикативну групу. На які країни ми рівнятимемося?

— Механізми референтного ціноутворення досить добре працюють у Литві, Латвії, Польщі, Молдові, Болгарії, Сербії, Греції, Іспанії, Португалії. Можна додати сюди Словаччину, Словенію. Ці країни можна включити в індикативну групу. Їх буде максимум п’ять. Зрозуміло, ми повинні орієнтуватися на країни, наближені до нас за рівнем економіки, охорони здоров’я та забезпечення ліками.

Наскільки відчутним для гаманця пацієнта стане впровадження референтних цін і часткового відшкодування вартості ліків?

— У пілотному проекті ми оцінювали групу препаратів, які призначаються при артеріальній гіпертензії. Цілком реальне зниження їхньої вартості для пацієнта на 15-30%.

Яким чином упроваджуватиметься часткова компенсація вартості ліків?

— Стосовно часткового відшкодування вартості ліків слід зауважити, що в усіх країнах реімбурсації підлягають групи пацієнтів, де спостерігаються найвищі захворюваність і смертність. Ми, очевидно, підемо цим же шляхом, тобто визначимо перелік захворювань, де забезпечення ліками, точніше вартість ліків, підлягатиме частковому відшкодуванню. Рівень цього відшкодування залежатиме від економічної ситуації в країні, від можливостей державного та місцевих бюджетів. Упровадження процедури реімбурсації стане другим етапом цієї реформи. Для нас тепер основне завдання — зупинити необгрунтоване зростання вартості лікувальних препаратів на фармацевтичному ринку України.

— За вашими прикидками, скільки часу знадобиться для переходу на референтні ціни? Інакше кажучи, коли вдасться приборкати цінове свавілля на нашому фармринку?

—    Якщо Президент поставив таке завдання, ми повинні його виконати цього року».

Лідія Подолян, «Дзеркало тижня. Україна» №9, 09 березня 2012

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ