Статті

В США подовження життя шляхом генної терапії стало бізнесом

Статті

В США подовження життя шляхом генної терапії стало бізнесом

18/12/2019

Вже друга американська компанія обіцяє подовжити життя шляхом введення людині гену ферменту теломерази. Процедура експериментальна та коштує чималих грошей, але клієнти вже є!

Теломери – ділянки ДНК, що розташовані на кінцях лінійних хромосом та складаються із великої кількості повторів. Коли клітина ділиться, вона втрачає на кінці хромосоми маленький шматок теломера. У деяких клітинах , наприклад , стовбурових, цей шматок відновлюється за участю фермента теломерази. Але у більшості клітин теломераза неактивна і хромосома з кожним поділом стає все коротшою. Це є причиною обмеження кількості можливих поділів для соматичних клітин і грає важливу роль у процесі старіння організму.

В 2009 р. Нобелівську премію з фізіології та медицини було присуджено за пояснення функцій теломер та відкриття ферменту теломерази – ферменту, що попереджає укорочення кінцевих ділянок хромосом в клітинах.

Наразі в США компанія Libella Gene Therapeutics збирається боротися зі старінням шляхом введення пацієнтам гена теломерази.

Поки про ефективність методу можна судити лише з дослідів на мишах (у тварин похилого віку введення гену теломерази збільшувало середню тривалість життя на 13%) та з випадку Елізабет Периш, яка отримала ін’єкцію гену теломерази та начебто продемонструвала, що її теломери збільшилися. Елізабет Периш заснувала компанію BioViva, яка перша запропонувала генну терапію як засіб проти старіння та різних хвороб, однак поки що повідомлень про пацієнтів, які б скористалися пропозицією, немає.

Читайте також: Фармакология против старения (рос.)

Тим часом Libella Gene Therapeutics заявила, що вже має двох клієнтів, у віці 90 да 79 років, які сплатять по мільйону доларів ін’єкції гену теломерази. Крім того, компанія планує клінічні випробування методу для трьох груп пацієнтів: у пацієнтів похилого віку, з хворобою Альцгеймера, з ішемією кінцівок. Місцем проведення випробувань була обрана Колумбія, що одразу зменшує довіру до потенційних результатів: вимоги до клінічних досліджень та їх контроль в цій країні значно нижчі, ніж в США.

subscribe

Ідея вимірювати ступінь старіння організму за довжиною теломер потроху втрачає популярність. Є роботи, які свідчать, що із тривалістю життя корелює не довжина теломер, а швидкість її зменшення. А від чого залежить цей параметр, поки не зрозуміло.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ