Статті

Популярний засіб проти печії може містити потенційно небезпечні домішки

Статті

Популярний засіб проти печії може містити потенційно небезпечні домішки

16/09/2019

Регуляторні органи США та ЄС досліджують препарати різних виробників, що містять ранітидин, на предмет наявності в них домішок N-нітрозодиметиламіну (NDMA) – тієї самої речовини, яка, можливо, має канцерогенні властивості та яка нещодавно стала проблемою для виробників сартанів по всьому світу

Ранітидин – лікарський засіб, що належить до групи блокаторів H2-гістамінових рецепторів та пригнічує виділення соляної кислоти парієтальними клітинами слизової оболонки шлунка. Засіб використовують у комплексі лікування гастроезофагеальної рефлюксної хвороби та лікування і профілактики виразкових хвороб шлунка та дванадцятипалої кишки. Препарати ранітидину можуть бути як безрецептурного, так рецептурного відпуску.

13 вересня 2019 р. американська Агенція з контролю продуктів харчування та лікарських засобів (FDA) заявила, що деякі препарати ранітидину містять у низькій концентрації NDMA, та триває перевірка того, наскільки ці домішки загрожують здоров’ю пацієнтів.

В заяві FDA зокрема зазначено, що NDMA може бути шкідливим у великих дозах, але попередні тести показують, що його кількість в препаратах значно перевищує рівні, які вважаються цілком безпечними.

Європейська медична агенція (EMA) того ж дня також оголосила, що за зверненням Єврокомісії починає тестування лікарських засобів, які містять ранітидин щодо оцінки рівня домішок NDMA.

FDA разом з міжнародними регуляторними інституціями та промисловими партнерами намагається знайти джерело небезпечних домішок до ранітидину.

Наразі FDA та EMA не закликають людей припиняти використовувати ранітидин. Якщо є бажання змінити ранітидин на інший лікарський засіб проти печії, необхідно проконсультуватися з лікарем.

Раніше FDA та EMA розслідували наявність NDMA та інших нітрозамінових домішок у антигіпертензивних препаратах класу блокаторів рецепторів ангіотензину ІІ (валсартан, лозартан, ірбесартан), в результаті чого декілька компаній були вимушені відкликати з ринку свою продукцію через забруднення NDMA.

subscribe

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ