Лікарські засобиСтатті

Поради провізору: відвідувач із мігренню

30/05/2017

За оцінками експертів ВООЗ, у світі близько 50% людей з головним болем займаються самолікуванням, тому не дивно, що найчастіше до провізора звертаються з проханням «дати що-небудь від головного болю/мігрені».

При цьому тільки люди з багаторічним стажем мігрені безпомилково відрізняють її від інших видів головного болю. Натомість 40% пацієнтів з мігренню не встановлено правильний діагноз [1, 2].Різоптан

Як можна визначити мігрень?

Щоб переконатися в тому, що відвідувач страждає на мігрень, попросіть його відповісти, чи супроводжувався в нього головний біль протягом останніх 3 міс. такими симптомами:

  • нудота або блювання;
  • непереносимість світла та звуків;
  • обмеження через головний біль працездатності, процесу навчання або заняття повсякденними справами як мінімум на один день.

Якщо вам відповіли «так» хоча б на два питання, то з ймовірністю 93% можна припустити, що відвідувач страждає саме на мігрень [3].

Препарати, що застосовують для лікування нападів мігрені

Напади мігрені можуть тривати до 72 год, то ж чим більше часу проходить з появи перших симптомів мігрені, тим гірше відповідь на лікування. У той же час ефективність правильного лікування мігрені може сягати 95% [2].

Згідно з рекомендаціями Європейської федерації з вивчення головного болю (2007), при слабкому або помірному ступені важкості мігрені та хорошій відповіді на неспецифічне лікування можна рекомендувати нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) та/або анальгетики, ефективність яких за умови правильного лікування може сягати 95%.

Однак часто відвідувачі одразу попереджають про те, що зазначені засоби їм не допомагають. Адже при помірному та вираженому ступеню важкості мігрені, а також у разі поганої відповіді на неспецифічне лікування (НПЗП та/або анальгетики) препаратами вибору є триптани [4].

Переваги ризатриптану

Представники триптанів характеризуються найбільшою задоволеністю лікуванням з боку пацієнтів порівняно з іншими препаратами [5]. Одне з першочергових питань, що турбує пацієнтів, — як швидко лікарський засіб почне діяти.

Відомо, що ризатриптан швидше проявляє терапевтичну дію, ніж золмітриптан і суматриптан. Ризатриптан починає діяти вже через 30 хв після прийому, тоді як суматриптан та золмітриптан для прояву терапевтичного ефекту потребують близько 45–60 хв [6].

Також слід зазначити, що ризатриптан в дозі 10 мг більш ефективний за суматриптан у дозі 100 мг та золмітриптан у дозі 2,5 мг [7].

Ризатриптан — це дієвий засіб для невідкладної терапії при головному болю під час нападів мігрені з/без аури.

Література

  1. Головные боли. Информационный бюлетень ВОЗ № 277. Апрель 2016 г.
  2. Данилов А.Б. Как повысить эффективность лечения острых приступов мигрени // Трудный пациент, 2009; 3.
  3. Lipton R.B., Dodick D., Sadovsky R. et al. ID Migraine validation study. A self-administered screener for migraine in primary care: The ID Migraine validation study. Neurology. 2003 Aug 12;61(3): 375-82.
  4. Steiner T.J. et al. European Headache Federation; Lifting the Burden: The Global Campaign to Reduce the Burden of Headache disorders in primary care. J Headache pain.2007; 8 Suppl 1: S3-47.
  5. Lantéri-Minet M., Massiou H., Romatet, S., Barba A., Lucas C., Allaf B. An Instrument to Assess Patient Perceptions of Satisfaction With Acute Migraine Treatment (EXPERT Study). Headache 2011;51:590-601.
  6. Evers S. et al. EFNS guideline on the drug treatment of migraine — revised report of an EFNS task force. European Journal of Neurology 2009, 16: 968-981.
  7. Adelman J.U. et al. Comparison of rizatriptan and other triptans on stringent measures of efficacy. Neurology. 2001 Oct 23; 57(8): 1377-83.

 

Інформація для медичних і фармацевтичних працівників, для розміщення в спеціалізованих виданнях для медичних установ та лікарів, і для розповсюдження на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.

Р.П. МОЗ України №UA/15160/01/01, Наказ МОЗ України від 18.05.2016 №453.

“Фармацевт Практик” #5′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ