Лікарські засобиСтатті

Постав старість на паузу

27/05/2017

Чисті судини — запорука активного довголіття

Чотири способи, щоб жити довго…

Старіти не хочеться нікому. Ні жінкам, ні чоловікам. Ні бідним, ні багатим. Американський лікар зі світовим ім’ям Девід Агус, керівник Глобального комітету з генетики Всесвітнього економічного форуму, написав книгу «Правила здорового і довгого життя», яка стала в Америці бестселером. Автор запевняє, що прожити довго будь-якій людині можуть допомогти чотири нескладних і при тому приємних до виконання способи. Виявляється, для щасливого довголіття необхідні лише щоденні обійми, здоровий сон, щоденна ходьба та оптимізм.

Девід Агус вважає, що коли люди обіймаються, то у них зміцнюється імунітет, знижується артеріальний тиск і як бонус — з’являються радісні відчуття. Здоровий і регулярний сон може цілком впоратися зі стресами, здатний перемагати інфекції і навіть допомагає втрачати зайві кілограми. Ходьба впродовж близько 1 год на день запобігатиме розвитку цукрового діабету та триматиме серце у тонусі.

Ну і, певна річ, при тому варто дивитися на життя позитивно і з оптимізмом. Що цікаво, це не просто слова, а обґрунтована науковцями дієва рекомендація. Так, американські вчені провели дослідження, результати якого довели, що оптимісти мають вищий поріг болю, аніж ті, хто налаштований песимістично. Вони швидше відновлюються після травм і операцій, вдвічі рідше потерпають від інфаркту міокарда, депресії і онкологічних захворювань. Дослідники з Єльського університету твердять, що люди, які не бояться старості і з вдячністю приймають цей період свого життя, старіють і відходять у кращий світ пізніше від інших.

Загалом, гарний настрій може продовжити життя людини на 7 років і навіть більше, передбачають науковці. Причому навіть людям з далеко не ідеальним здоров’ям.

… і п’ятий — щоб жити активно

Попри те, що старість — це закономірний природний процес, досягнення сучасної науки та практичної медицини дозволяють його відчутно сповільнити.

Відомо, що динаміка процесів старіння безпосередньо залежить від ураження серця і судин. Спершу змінюються артерії великого кола кровообігу — порушуються обмінні процеси в судинній стінці, відбуваються склеротичне ущільнення інтими та атрофія елементів м’язової оболонки, прогресують вапняні відкладення, посилюється схильність до вазоспазму. Сповільнення кровотоку і підвищення тромбогенного потенціалу спричиняють тромбоутворення, розвиток атеросклеротичних процесів, артеріальної гіпертензії, збільшення серцевого навантаження.

У системі мікроциркуляції відбуваються процеси фіброзу, знижується транскапілярний обмін, зменшується кількість функціонуючих капілярів.

Результати численних досліджень довели, що процес старіння асоціюється з окислювальним стресом і ендотеліальною дисфункцією. При тому в осіб старших за 30 років і у великих судинах, і на рівні капілярів відзначається порушення нормального функціонування ендотелію, що проявляється зниженням адаптаційних можливостей судин і схильністю до вазоконстрикції. На сьогодні це вважається універсальною причиною розвитку, прогресування і невтішного прогнозу багатьох захворювань кровообігу, цукрового діабету, хронічної ниркової недостатності, еректильної дисфункції та зниження фізичної активності в цілому. Крім того, встановлено вікове збільшення поширеності ендотеліальної дисфункції (і, як наслідок, зниження вироблення оксиду азоту) навіть за відсутності вираженої патології судин.

Ось чому нормалізація функцій ендотелію шляхом фармакологічної корекції є необхідним етапом стратегії профілактики і лікування серцево-судинних захворювань у людей старших за 40 років.

ТІВОРТІН® АСПАРТАТ — здорові судини

Лікарський засіб ТІВОРТІН® АСПАРТАТ містить природний компонент L-аргінін, який є субстратом для синтезу оксиду азоту в організмі людини. Він сприяє, виробленню ендотеліоцитами оксиду азоту, який розширяє судини, робить їх еластичнішими та водночас зменшує прояви атеросклерозу.

Згідно з результатами клінічних досліджень, L-аргінін позитивно впливає на функцію ендотелію при ураженні судин серця, сприяє підвищенню толерантності до фізичного навантаження, а також знижує частоту серцевого болю, задухи і серцебиття [1, 2].

Монотерапія L-аргініном також позитивно впливає на ерекцію у пацієнтів з еректильною дисфункцією, зумовленою ендотеліальною дисфункцією, що підтверджує як суб’єктивне оцінювання хворих, так і об’єктивні показники, які характеризують покращання кровотоку в статевому члені. L-аргінін можна застосовувати як препарат патогенетичної терапії при еректильній дисфункції судинного генезу [3].

Висока якість і європейські стандарти виробництва продукції компанії «Юрія-Фарм», яка користується заслуженою довірою пацієнтів та медичних фахівців різних спеціальностей, а також широка доказова база дозволяють рекомендувати ТІВОРТІН® АСПАРТАТ для профілактики і корекції вікових змін серцево-судинної системи у пацієнтів старших за 40 років.

Література

  1. Слободской В.А., 2009.
  2. Orea-Tejeda А. et al., 2010.
  3. Горпинченко И.И., 2013.

тивортин

Матеріал призначений для професійної діяльності фахівців охорони здоров’я

Р.П. МОЗ України UA/9941/01/01 від 29.07.2014

“Фармацевт Практик” #5′ 2017

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ