Статті

Єдиний державний протокол лікування хворих на COVID-19 затверджено

Статті

Єдиний державний протокол лікування хворих на COVID-19 затверджено

03/04/2020

2 квітня 2020 р. затверджено протокол «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», оперативно підготовлений за ініціативи міністра охорони здоров’я Максима Степанова

Протокол призначений для всіх медичних працівників, які надають медичну допомогу пацієнтам з коронавірусною хворобою. Його мета – встановити чіткий алгоритм призначення та застосування лікарських засобів для лікування груп пацієнтів з підтвердженою коронавірусною хворобою (COVID-19) при середньотяжкому, тяжкому та критичному її перебігу.

Ознайомитися з Протоколом «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)» можна ТУТ

Організаційні заходи, більшість клінічних аспектів, зокрема виявлення випадку, госпіталізації за клінічними критеріями, групи ризику розвитку ускладнень захворювання, надання неспецифічного лікування тощо врегульовані наказом МОЗ України від 28 березня 2020 року № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)», та впроваджуються в закладах охорони здоров’я шляхом розробки клінічних маршрутів пацієнтів та локальних протоколів.

На момент затвердження протоколу відсутнє специфічне противірусне лікування коронавірусної хвороби (COVID-19), в світі проводиться понад 350 клінічних досліджень різних лікарських засобів. Клінічний протокол містить інформацію щодо лікарських засобів, які зареєстровані з іншими показаннями або не зареєстровані в Україні, але застосовуються для лікування окремих груп пацієнтів з коронавірусною хворобою (COVID-19) в інших країнах*.

Зокрема, для лікування дорослих пацієнтів із підтвердженим COVID-19 середнього ступеню тяжкості, а також пацієнтів, які належать до групи ризику тяжкого і критичного перебігу, рекомендовано розглянути початок лікування гідроксихлорохіном або, за його відсутності, препаратами хлорохіна**.

Згідно з Протоколом, в якості варіантів схем лікування для дорослих пацієнтів можуть бути розглянуті комбінації лопінавір/ ритонавір з гідроксіхлорохіном або хлорохіном; ремдесивір з гідроксіхлорохіном або хлорохіном. Лопінавір/ ритонавір – противірусні засоби, що використовують для лікування ВІЛ-інфекції. Ремдесивір – противірусний засіб, який використовують у лікуванні хвороб, спричинених РНК-вірусами.

Лікування  пацієнтів дитячого віку із підтвердженим випадком, підозрілим випадком із клініко-епідеміологічним підтвердженням, тяжким перебігом COVID-19 може включати гідроксихлорохін або хлорохін або лопінавір / ритонавір або тоцилізумаб.

Ознайомитися з Протоколом «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)» можна ТУТ


* Нагадаємо, що згідно з Законом України від 30 березня 2020 року № 539-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)» за умови отримання інформованої згоди в інтересах лікування особи, хворої на коронавірусну хворобу (COVID-19) можуть застосовуватися

  • незареєстровані лікарські засоби, що рекомендовані офіційним органом Сполучених Штатів Америки, країн – членів Європейського Союзу, Великобританії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китайської Народної Республіки, Держави Ізраїль для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) у відповідній країні;
  • зареєстровані лікарські засоби за показаннями, не зазначеними в інструкції для медичного застосування, за умови наявності доведеної ефективності  щодо лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) та/або  якщо такі лікарські засоби рекомендовані офіційним органом Сполучених Штатів Америки, країн – членів Європейського Союзу, Великобританії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китайської Народної Республіки, Держави Ізраїль для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) у відповідній країні.

** Фармацевтична компанія “Дарниця” подала заявку для держреєстрації субстанції Гідроксихлорохін до державного експертного центру МОЗ України та висловила готовність запустити виробництво препарату за умови активної участі державних структур усіх рівнів.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ