Статті

Противірусний засіб фавіпіривір можуть схвалити для лікування COVID-19

Статті

Противірусний засіб фавіпіривір можуть схвалити для лікування COVID-19

19/03/2020

Китайські медичні регуляторні органи заявили, що противірусний засіб фавіпіравір може бути ефективним при коронавірусні інфекції. Фавіпіравір показав обнадійливі результати у випробуванні на 340 пацієнтах у лікарнях міст Ухань і Шеньчжень

Фавіпіравір (відомий також як T-705 або Авіган) – синтетичний противірусний засіб, що є похідним піразинкарбоксаміду та був розроблений японською компанією Toyama Chemical/Fuji Film у 1998 р. як засіб проти грипу. Фавіпіравір активний проти РНК-вмісних вірусів: він селективно пригнічує фермент РНК-залежну РНК-полімеразу і таким чином блокує розмноження вірусу.

Пацієнти, які були заражені новим коронавірусом SARS-CoV-2 та отримували фавіпіравір звільнялися від вірусу в середньому за чотири доби, тоді як для інших пацієнтів з SARS-CoV-2 цей термін складав в середньому 11 днів. Також рентгенографія показала поліпшення стану легень у 91% пацієнтів, які отримували фавіпіравір, у порівнянні з 62% серед інших хворих.

Читайте також: Затверджено стандарт фармацевтичної допомоги «COVID-19»

Одночасно випробування фавіпіравіру як засобу лікування інфекції SARS-CoV-2 легкого або помірного ступеню тяжкості проходять у Японії. Втім Японці зазначають, що препарат неефективний у тяжких випадках, коли вірус вже активно розмножився. Такі ж обмеження були виявлені при лікуванні інфекції SARS-CoV-2 комбінацією засобів проти ВІЛ лопінавіру і ритонавіру.

В 2016 р. японський уряд надав фавіпріавір в якості екстреної допомоги у боротьбі зі спалахом гарячки Ебола у Гвінеї.

subscribe

Після проведення більш масштабних клінічних досліджень для фавіпіравіру можу бути схвалено використання при інфекції SARS-CoV-2. Зазначається, що це може трапитися вже за кілька місяців.

Серед більш-менш реальних кандидатів на лікування нової коронавірусної інфекції також розглядається ремдисивір.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ