Ex temporeСтатті

Ex tempore. Приготування рідких лікарських форм: мікстура Карташова

03/04/2020

Історія застосування йоду у медичній практиці налічує вже понад 200 років. Його використовували як ефективний засіб при порушеннях функції щитоподібної залози. На сьогодні встановлено вплив йодовмісних гормонів щитоподібної залози тироксину і трийодтироніну на стимулювання гуморального імунітету й нормалізацію ліпідного профілю крові, тому препарати йоду мають більш широке застосування

У зимовий період значно зростає захворюваність на грип та ГРВІ. Одними з ефективних заходів профілактики грипу та ГРВІ є застосування засобів, що підтримують наш імунітет. Наприклад, відома мікстура П. Карташова, яка містить натрію саліцилат і йод, рекомендована при початкових проявах катаральних захворювань, а також для їхньої профілактики.

Мікстура являє собою водний розчин, тому згідно з вимогами наказу МОЗ України № 197 від 07.09.1993 р. її слід готувати за загальними правилами приготування лікарських форм із рідким дисперсійним середовищем. Приготування можна проводити як із сухих речовин, так і з використанням розчинів-концентратів прописаних солей. Крім того, до складу мікстури входить спиртовий розчин йоду у невеликій кількості, який потрібно додавати до приготованого водного розчину в останню чергу у флакон для відпуску.

Фармакопейні препарати йоду

Фармакопейними препаратами йоду є: йод кристалічний та розчини йоду спиртові 5% і 10% (Solutio iodi spirituosa 5% aut 10%).

Спиртовий розчин йоду 5% є досить стійким препаратом, що зумовлене стабілізувальним впливом калію йодиду, який утворює з йодом водорозчинну комплексну сполуку. Розчин готують на суміші спирту і води за такою технологією: 20 частин калію йодиду розчиняють у 40 частинах суміші води і 95% спирту (порівну), додають 50 г йоду, після чого доводять об’єм розчину цією ж сумішшю до 1 л.

Спиртовий розчин йоду 10% готують на 95% спирті. У зв’язку з можливими окислювальними процесами при зберіганні такий розчин готують на нетривалий час — до 1 місяця.

Спиртові розчини йоду застосовують як антисептичні та подразнювальні засоби при запальних захворюваннях шкіри і слизових оболонок. Крім того, розчини йоду використовують внутрішньо у формі крапель для профілактики атеросклерозу.

йодТермін «йод» був запропонований Гей-Люсаком у 1813 р. Слово походить від давньогрецького «фіалкоподібний», що пов’язане з фіолетовим кольором диму, який спостерігав першовідкривач йоду — французький хімік Бернар Куртуа у 1811 р. Він отримав пари йоду при нагріванні розсолу попелу морських водоростей із концентрованою сірчаною кислотою. Пари сконденсувалися у кристали, які мали колір та блиск графіту.

У 20-х роках ХІХ ст. швейцарський лікар Жан-Франсуа Куанде провів ряд досліджень і виявив ефективність йоду при лікуванні хворих із зобом

Показання до застосування

Мікстуру Карташова рекомендують застосовувати при початкових проявах грипу і ГРВІ по 1 столовій ложці кожні 1–2 год.

Для профілактики вказаних захворювань доцільно приймати мікстуру 2–3 рази на день

Мікстура Карташова

(Mixtura Kartaschowii)

Rp.: Natrii salicylatis 1,0

     Kalii iodidi 0,1

     Solutionis iodi 5% spirituosae gtts VI

     Aquae purifi catae 200 ml

     M.D.S. По 1 столовій ложці 1–2 рази на день

ТЕХНОЛОГІЯ МІКСТУРИ З ВИКОРИСТАННЯМ СУХИХ РЕЧОВИН

 

Нінель Орловецька, канд. фарм. наук,
Оксана Данькевич, канд. фарм. наук,
Руслан Редькін, канд. фарм. наук,
Національний фармацевтичний університет, Харків

“Фармацевт Практик” #3′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ