Статті

Прийом парацетамолу в період вагітності впливає на поведінку майбутньої дитини

Статті

Прийом парацетамолу в період вагітності впливає на поведінку майбутньої дитини

20/09/2019

Талідомідова трагедія, в результаті якої майже 10 тис. дітей народились з вродженими вадами розвитку кінцівок, стала поштовхом до перевірки всіх лікарських засобів на наявність тератогенного ефекту. Однак всі подібні дослідження засновані на припущенні, що будь-яка шкода, заподіяна ембріону, помітна одразу після народженні або трохи згодом. Тобто незначні ефекти або такі, що проявляються через багато років (у підлітковому або дорослому віці), скоріш за все, випадають з поля зору дослідника, їх не пов’язують з прийомом певних ліків в період вагітності

Нещодавно вчені почали непокоїтися, а чи не має якогось віддаленого впливу на ембріон всім добре відомий препарат парацетамол (ацетамінофен). Проблема в тому, що цей препарат вважається найбезпечнішим з усіх знеболюючих для майбутніх мам, тому в США і Європі його приймає більше половини всіх вагітних.

З 1990-х рр. було проведено кілька досліджень, в яких спостерігали за вагітними жінками та за тим, які ліки вони приймають, а потім – за їх дітьми. Найбільші дослідження пройшли в Норвегії та Данії, і обидва показали зв’язок між прийомом парацетамолу під час вагітності та розвитком з часом у дітей поведінкових проблем, таких як дефіцит уваги та гіперактивність (ADHD).

Читайте також: Жизнь до рождения, или Перипетии внутриутробного развития

В свіжому дослідженні, Avon Longitudinal Study of Parents and Children, опублікованому в журналі Paediatric and Perinatal Epidemiology*, також вивчалися потенційні ефекти парацетамолу, прийнятого в період вагітності. Вибірки були менші, ніж у згаданих скандинавських роботах, але інформації по дітях було більше і збиралася вона частіше.

subscribe

В дослідженні Avon до уваги брали прийом парацетамолу жінкою між 18 та 32 тижнем вагітності з відомою причиною прийому. Авторів цікавило, чи відрізняються поведінка, темперамент, IQ жінок які приймали або не приймали парацетамол протягом вказаних тижнів вагітності.

Загалом вчені спостерігали за 135 дітьми. Їх когнітивні здібності перевіряли за допомогою тестів, а особливості темпераменту та поведінки – за допомогою спеціальних опитувальників, які щорічно протягом 10 років від народження дітей заповнювали їх матері. Зокрема, оцінювалася гіперактивність та увага, агресія, емоційні проблеми, труднощі в спілкуванні з однолітками, соціальні навички, сумарний бал важкої поведінки. У віці 7, 8, 10 та 11 років опитувальники щодо поведінки дітей заповнювали також їхні вчителі.

Із 135 дітей, за якими спостерігали, лише один мав когнітивні проблеми. В 12 випадках прийом парацетамолу вагітною мамою був пов’язаний зі зміною поведінки та темпераменту. Цей зв’язок не можна було пояснити такими факторами як головний біль у матерів, біль в спині, інфекції, їх спосіб життя та дохід, які були враховані під час проведення статистичного аналізу.

Читайте також: Раціональна фармакотерапія вагітних

Зміни поведінки у дітей переважно стосувалися гіперактивності та зниження уваги. Ці прояви були виражені максимально у віці 3-4 роки та зникала у віці 8 років.

Той факт, що діти переростають поведінкові розлади, є обнадійливим, але виникає питання, чи не має прийом парацетамолу вагітними інших наслідків, які б з’являлися пізніше, наприклад, в підлітковому віці. А поки, всім вагітним жінкам можна рекомендувати за можливістю (та після консультації з лікарем) мінімізувати прийом лікарських засобів, зокрема, безрецептурних, адже для жодного препарату не доведена абсолютна безпечність для ненародженої дитини.

* Golding J, Gregory S, Clark R et al. Associations between paracetamol (acetaminophen) intake between 18 and 32 weeks gestation and neurocognitive outcomes in the child: A longitudinal cohort study // Paediatric and Perinatal Epidemiology, First Published:  15 September 2019. https://doi.org/10.1111/ppe.12582

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ