Статтітворчество

ПИСАНКИ СВОЇМИ РУКАМИ

22/04/2021

Останніми роками почалося відродження писанкарства. Пригадую, що в дитинстві на Великдень ми робили крашанки, які фарбували в лушпиннях цибулини або молодих гілочках тополі. О, цей запах! Відчуваю його навіть від згадки! Дуже мені подобається, коли кухню огортає запах варених тополиних гілочок… Крім того, робили дряпанки, яких нас навчили виготовляти в школі. Про писанки ми тоді навіть не чули. Вперше я їх побачила в музеї Писанкарства в Коломиї. А років 5 тому, коли організовувала майстер-клас для співробітників підприємства, де працювала, сама навчилася писанкарству.

ЩО ПОТРІБНО ДЛЯ РОЗПИСУ ПИСАНКИ?

Головне, правильно підібрати матеріали, щоб було менше розчарувань. МАТЕРІАЛИ: яйця, фарби для розпису, півлітрові баночки, свічка, віск або воскова свічка, писачок, простий олівець, оцет, серветки, надфіль. МІСЦЕ, де будете працювати, застеліть папером, щоб не забруднити розтопленим воском та фарбою. Розкажу про кожен матеріал детальніше.

ЯЙЦЯ. Для розпису підходять будь-які — курячі, гусячі, качині, страусині. Найчастіше використовують курячі яйця як найдоступніші. Якщо ваші навички більш відточені, можна спробувати працювати і з перепелиними. До розпису яйце потрібно підготувати. Легше і правильніше працювати із повними сирими яйцями. Але можна заздалегідь їх видути. Ретельно помийте яйце з миючим засобом для посуду і губкою, щоб знежирити поверхню. Протріть оцтом — це допоможе фарбі гарно лягати на поверхню. Щодо перепелиних яєць, то їхнє забарвлення змивається і вони стають повністю сіруватого кольору без крапинок.

ФАРБИ. Використовують анілінові або природні барвники. Найдоступнішими є фарби, що продаються в магазинах напередодні Великодня, але це не найкращий матеріал для писанкарства. В анотаціях зазначено, що це харчові барвники. Якщо нема іншої фарби, то можна спробувати і їх, але будьте готові до того, що колір може погано лягати на яйце, витиратись та й вистачить його на невелику кількість яєць.

Варто користуватися аніліновими фарбами, з якими працюють майстрині. Їх можна придбати в спеціалізованих магазинах з художньої творчості, на різноманітних ярмарках, іноді в музеях, інтернет-магазинах. Ця фарба має яскравий стійкий колір, тривалий термін зберігання, її вистачає на розпис до 100 яєць. У продажу є українська (від львівського виробника) та американська фарба. Тут вже вибір за вами. Українська фарба дешевша і доступніша, але має менший спектр кольорів. Американська дорожча, але має 17 відтінків. Спосіб застосування цих фарб зазначений на кожному пакетику.

Раніше найбільш поширеними були природні барвники, але сьогодні лише невелика кількість майстрів володіють технологією їхнього застосування. Ця фарба неяскрава, але може мати величезну кількість кольорів та відтінків. У більшості випадків це відвари з рослин із додаванням протрав (солей металів) для закріплення кольору на писанці. Технологія розпису схожа до такої при фарбуванні текстилю. Якщо вас зацікавило, то детально з цією технологією можна ознайомитися в книзі Тетяни Влененко та Любові Ктіторової «Фарбуємо писанки природними барвниками» (2015 р.)

ПИСАЧОК. Раніше працювали із саморобними писачками. Деякі майстрині зберегли цю традицію, сьогодні ж писачок, як і інші матеріали для розпису, можна придбати у спеціалізованих магазинах. Вони бувають різної форми, але характерними ознаками є металева лієчка та дерев’яна або пластикова ручка.

СВІЧКА ТА ВІСК. Свічка потрібна для розтоплення воску в писачку та для зняття воску із готової писанки. На писанку наносять саме віск, оскільки парафін може легко знятися під час фарбування і малюнок не вийде гарним.

БАНОЧКИ. Засипаємо фарбу в півлітрову баночку, розводимо її окропом, заповнюючи  наполовину, ретельно розмішуємо. Даємо охолонути і додаємо одну столову ложку оцту, щоб колір краще проявився.

ОЦЕТ нам потрібен на кількох етапах: для знежирення поверхні яйця; для виправлення малюнка, нанесеного олівцем, якщо помилилися; для додавання у фарбу.

ПРОСТИЙ ОЛІВЕЦЬ використовують для нанесення малюнка. Вправні майстрині, що мають великий досвід, пишуть відразу по чистій писанці. Але початківцям краще попередньо наносити малюнок.

ПАПЕРОВІ СЕРВЕТКИ. Їх потрібно багато. Серветками просушують яйця, коли виймають писанку із фарби, витирають віск тощо.

НАДФІЛЬ знадобиться для виготовлення отвору, через який видувають вміст яйця. Можна зробити його і голкою, але краї не будуть такими акуратними і рівними. Видувати яйце можна перед розписом писанки або після зняття з неї воску. Пусте яйце зберігається багато років.

ЯК РОБИТИ ПИСАНКУ?

Наносимо олівцем малюнок на підготовлене яйце. Розігріваємо писачок над вогнем свічки і заповнюємо лієчку воском, який під впливом температури стає рідким. Наносимо малюнок воском на писанку поетапно, зафарбовуючи потрібний колір. Спочатку зафарбовуємо воском ті ділянки, які повинні бути білими. Потім занурюємо яйце у найбільш світлу фарбу, тримаємо 2‒5 хв. Діставши писанку, просушуємо її серветкою і покриваємо воском ті елементи, які будуть на писанці у бажаному кольорі. І так, поступово, колір за кольором, покриваємо воском яйце. По завершенні розпису писанки маємо зняти увесь віск. Для цього обережно вогнем свічки нагріваємо яйце з воском і легенько витираємо серветкою, втираючи віск у шкаралупку. Від воску яйце набуває ніжного блиску і фарба закріплюється.

ЩО ЗОБРАЗИТИ НА ПИСАНЦІ?

Раніше орнаментальне зображення передавалося від покоління до покоління і було характерним для певного регіону і навіть родини, але цей зв’язок втрачено. Орнамент містив різні знаки та символи, якими оточувала себе людина у побуті, здебільшого із захисною функцією. Сьогодні знайти гарні взірці розпису писанок дуже легко на просторах інтернету, в спеціалізованій літературі або на виставках у музеях.

Олена Тригуб

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ