Статті

Розшифровка геномів близнюків дозволила знайти, із чого починається лейкемія

12/04/2013

Спеціалісти лондонського Інституту дослідження раку розшифрували геноми двох пар близнюків і вперше виявили основну ранню генетичну мутацію, яка відбувається ще на стадії пренатального розвитку й призводить до подальшого розвитку гострого лімфобластного лейкозу (ГЛЛ) – найбільш поширеного й агресивного різновиду лейкемії у дітей.

Найчастіше ГЛЛ розвивається паралельно у монозиготних, монохоріальних близнюків. Саме це змусило вчених припустити, що генетичні й епігенетичні зміни відбуваються в пренатальний період.

Щоб виявити початкове хромосомне порушення, вчені провели повногеномне секвенування двох пар ідентичних близнюків, хворих на В-клітковий ГЛЛ, і знайшли єдину спільну для обох пар мутацію у гені ETV6-RUNX1. Раніше вже було відомо, що порушення виникає при обміні генетичною інформацією між хромосомами й призводить до появи злитого гену ETV6-RUNX1. Це характерно близько для 25% випадків дитячого В-ГЛЛ.

Автори дослідження вважають, що саме ця первинна мутація запустила механізм неконтрольованого поділу лімфоїдних клітин, адже 22 інші виявлені генетичні аномалії належали кожному близнюку окремо, тобто можуть розглядатися як вторинні, бо виникли вже після народження.

Крім того, у другої пари близнюків було знайдено успадковану від батьків спільну мутацію в гені NF1, яка провокує розвиток нейрофіброматозу, який є суттєвим фактором ризику ГЛЛ.

Професор клітинної біології Інституту дослідження раку, один із авторів дослідження Мел Грівс відзначив, що в онкології це унікальний випадок, коли пощастило виявити мутацію, яка запускає весь подальший механізм розвитку лейкемії. “Близнюки дозволити нам знайти прихований початок лейкемії, тому ми зможемо змінити методи лікування ГЛЛ, обравши  мішенню первинну мутацію, оскільки вона, на відміну від інших, є в кожній раковій клітині”, — сказав Мел Грівс.

За матеріалами журналу Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ