Статті

Рухайся більше — проживеш довше

11/11/2014

Найважливішу для людського організму функцію — рух — забезпечують 600 м’язів, 200 кісток та більше 200 суглобів. На жаль, доволі часто ця ідеально задумана природою система дає збій. Надзвичайно важливо його вчасно помітити і ліквідувати, адже якщо позбавити людину руху лише на один рік, вона втратить 50% міцності скелету

Як свідчать останні дослідження ВООЗ, у 2/3 населення планети наявні недуги опорно-рухового апарату різного ступеня важкості. Ця патологія після хвороб системи кровообігу і злоякісних новоутворень є третьою причиною інвалідизації в Україні.

Кістки людини, як і будь-яка інша жива система, постійно оновлюються. Приблизно до 20-річного віку вони ростуть та збільшуються у масі. Потім настає період стабілізації, а далі, після 35–40 років, міцність скелету поступово втрачається за рахунок зменшення щільності власних кісток. Саме на цьому етапі найчастіше виникають захворювання опорно-рухового апарату.

Суглоби в людському організмі виконують фізичну роботу, тому потребують своєчасного забезпечення енергетичними і пластичними інгредієнтами. Порушення цього процесу призводить до патологічних змін структури і функцій суглобів, зумовлює трансформації в інших системах організму. Тому сучасна діагностика й лікування опорно-рухового апарату мають величезне значення, як і профілактика цих захворювань.

Багато людей, які потерпають від патології опорно-рухового апарату, помилково вважають, що основна причина розвитку хвороби прихована в самому суглобі або якомусь міжхребцевому з’єднанні. Насправді пусковий механізм розвитку запалення суглоба або порушення живлення тканин суглоба чи міжхребцевого диска лежить далеко за їхніми межами. Наприклад, нерідко пацієнти помічають, що біль у суглобах чи хребті у них виникає після перенесеної ангіни або грипу.

Найбільш розповсюдженими захворюваннями опорно-рухового апарату є остеохондроз, спондиліт, Angelholm_3остеопороз, викривлення хребта (сколіоз, лордоз, кіфоз, хвороба Бехтєрєва), кили міжхребцевих дисків, артрит, плоскостопість.

Проблеми із хребтом і суглобами надзвичайно ускладнюють та погіршують звичний спосіб життя, негативно впливають на працездатність і життєву активність. Дуже часто ортопедичні захворювання у дорослому віці є результатом байдужості батьків до здоров’я дитини. Ось чому обізнаність у цій галузі є дуже важливою. Необхідно знати, що будь-яка хвороба опорно-рухового апарату, чи то сколіоз першого ступеня, чи то віковий остеохондроз, потребують професійного лікування у лікаря-ортопеда.

Чому болить спина у літніх людей?

Чим старша людина, тим частіше її підстерігають хвороби хребта і суглобів. Недуги старіючого хребта, що супроводжуються дегенеративними змінами дисків, суглобів і зв’язок, зміщенням хребців, затисканням нервових корінців, і є переважною причиною болю у спині.

– Дегенерація міжхребцевих дисків

Найпоширеніші захворювання попереково-крижового відділу хребта — це дегенерація міжхребцевих дисків і спондилоартроз. З віком диски втрачають воду, зношуються і позбуваються здатності діяти, як амортизатори. Кістки і зв’язки хребта деформуються, потовщуються і стають менш рухливими. Дегенеративні зміни можуть відбуватися непомітно. Проблема виникає тоді, коли деформовані диски, хребці та зв’язки стискають нервові закінчення і спинний мозок.

– Стеноз хребетного каналу

Інший результат дегенеративних змін у хребті — звуження спинномозкового каналу. У результаті цього можуть затискатися не лише окремі спинномозкові корінці, але й сам спинний мозок. Пацієнти зі звуженням спинномозкового каналу часто відчувають слабкість і хронічний ниючий біль у ногах, сідницях і нижніх відділах спини, а також поколювання, оніміння, тіло ніби пече. Ознаки стенозу хребетного каналу зазвичай спостерігаються у пацієнтів старше 50 років.

– Зміщення хребців

Дегенеративні зміни у хребті можуть призвести до спондилолістезу — зсуву хребців. При цьому захворюванні відбувається зсув розміщеного вище хребця вперед відносно того, який знаходиться нижче. Традиційне лікування зсуву хребців, як і інших захворювань хребта, у більшості випадків зменшує або повністю позбавляє болю, якщо не затиснуті нервові закінчення.

Аби запобігти захворюванням кісток і суглобів у старшому віці, слід особ­ливу увагу звертати на харчування та рухову активність. Для зміцнення кісток потрібне достатнє надходження природного кальцію, якого багато в молочних та кисломолочних продуктах, зокрема в сирах, пшоні. Не слід забувати, що такі рослини, як аґрус, смородина, ревінь, щавель, перешкоджають засвоєнню кальцію в організмі, тож у харчуванні варто дотримуватися розумного балансу.

Усвідомлене ставлення до рухового режиму, вправи для зміцнення м’язів спини і черевного пресу в положенні лежачи та сидячи, щоденні прогулянки на свіжому повітрі не менше 1,5–2 годин на день, максимальне використання можливостей масажу, плавання сприятимуть поліпшенню кровопостачання та живлення кісток і м’язів, збереженню їхніх функцій.

Людський організм має одну дуже важливу особливість: найкраще зберігаються функції тих органів, які постійно і розумно тренують, натомість можливості, які не використовуються, наче «консервуються», як непотрібні. Отже, регулярна зарядка для м’язів та суглобів сприятиме кращому живленню кістково-м’язового апарата, покращуватиме його кровопостачання, а значить, можливість рухатися якнайдовше зберігатиметься.

Не ми — за кордон, а закордон — до нас

Впевнено звестися на ноги у буквальному розумінні слова українцям допомагає Швеція, точніше кажучи, новітні європейські технології. Нині на лікування до фахівців Чернівецького центру травматології та ортопедії (шведсько-української клініки «Angelholm»), який очолює заслужений лікар України, академік АН УНП, професор І.М. Рубленик, у чергу записуються пацієнти з усіх регіонів України, а також із Росії, Молдови, Америки та Італії. Спеціалізація Центру — важкі хірургічні втручання, зокрема, проведення первинного та ревізійного ендопротезування колінного та кульшового суглобів.

— Наш Центр створено в 1998 р. з ініціативи спеціалістів Буковинської медичної академії та представників благодійної шведської організації «Riverside», хірургів-ортопедів шведського міста Енгельхольм, професорів Бенгта Стурессона і Герберта Францена, — розповідає головний лікар клініки, заслужений лікар України Ярослав Васильчишин. — Мета проекту — широке впровадження сучасних методів лікування ортопедичних захворювань у медичну практику в Україні. Досягнення українських фахівців визнано на державному рівні: у 2004 р. ми стали лауреатами національного конкурсу «Кращі підприємства України» в номінації «Медицина і охорона здоров’я».

Ярослав Васильчишин

Ярослав Васильчишин

У Центрі проводять імплантацію штучних суглобів, ревізійне ендопротезування (заміна раніше імплантованого суглоба), лікування переломів та їх наслідків, несправжніх суглобів та кил міжхребцевих дисків, хірургічну артроскопію, виконують інші види хірургічних втручань: корекцію вісі та довжини кінцівки, корегуючі операції при деформаціях гомілки та стопи, оперативне лікування доброякісних пухлин кісток і суглобів.

Імплантація штучних суглобів — це єдиний спосіб уникнути інвалідності при важких захворюваннях та порушеннях опорно-рухового апарату. У клініці вперше в Україні було імплантовано штучні колінний та кульшовий суглоби найновіших моделей закордонного виробництва. Тривалість операцій з ендопротезування рекордно коротка: імплантація кульшового суглоба — 30–60 хвилин, колінного — 40–70 хвилин.

Професор Рубленик ще в 1970-х роках розробив і запатентував унікальну методику лікування великих трубчастих кісток, яка не має аналогів у світовій медичній практиці. Учень професора, канд. мед. наук С.В. Білик нині успішно використовує її при лікуванні складних переломів кінцівок.

Ефективні оперативні та неоперативні методи, такі як катетер-метод, декомпресія хребта, застосовують у терапії міжхреб­цевих кил. Їхніми перевагами є низький травматизм і висока надійність. Новітні методики впроваджує у клініці професор Бенгт Стурессон та його український послідовник, нейрохірург А.В. Юрценюк.

Операційний блок клініки обладнано унікальною електронною системою подачі стерильного повітря зі стелі на зону операційного стола, що забезпечує щонайкращі результати оперативних втручань. Це унікальна запатентована технологія шведської компанії. Спеціальні механічні фільтри повністю очищують повітря від пилу, а значить, від бактерій. Стерильність повітря підтверджена мікробіологічними дослідженнями

Артроскопічна хірургія та пластика зв’язок — один із напрямків роботи Центру. Професор Ларс Вольстрем, експерт із пластики зв’язок колінного суглоба та його учень, ортопед-травматолог С.В. Васюк надають висококваліфіковану допомогу хворим із проблемами зв’язок, лікують захворювання колінного суглоба, що дуже актуально як для людей літнього віку, так і для молодих, особливо спортсменів.

У клініці «Angelholm» працюють відділення з діагностики та лікування остеопорозу, а також кабінет ортопедичного моделювання. Ортопедичні устілки, які виготовляються за індивідуальним відбитком стопи з урахуванням анатомічних особливостей пацієнта є сучасним методом виправлення деформацій стопи і опорно-рухового апарату при поздовжній і поперечній плоскостопості, вальгусній деформації великого пальця, посттравматичній деформації стопи, п’яткових шпорах, артрозі, остеохондрозі, цукровому діабеті, швидкій втомлюваності ніг, надлишковій вазі.

Використання ортопедичних устілок корисне і для здорових людей — як засіб профілактики захворювань опорно-рухового апарату, особливо у випадку тривалого перебування на підлозі із твердим покриттям (бетон, керамічна плитка).

Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #12′ 2014

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ