Лікарські засобиСтатті

Ризатриптан: перша лінія терапії при мігрені

24/06/2017

Нестерпний головний біль не тільки спричиняє страждання пацієнтів, але й здатен завдати непоправної шкоди їхньому здоров’ю. При виборі препарату для терапії мігрені необхідно ретельно зважити всі плюси та мінуси наявних лікувальних засобів. На жаль, анальгетики та інші НПЗЗ допомагають тільки при незначних проявах головного болю, і окрім того негативно впливають на шлунково-кишковий тракт. Для більш серйозних випадків мігрені слід шукати інші дієві засоби

Рекомендації Європейської федерації

Нерідко пацієнти припускаються типової помилки, застосовуючи знеболювальні засоби для усунення мігрені. Це може дати тільки тимчасове полегшення, бо невдовзі біль повертається, а в окремих випадках анальгетики тільки погіршують стан хворого. Європейська федерація з вивчення головного болю рекомендує триптани як препарати першої лінії терапії при виражених та помірних симптомах мігрені [1]. Триптани — це група лікарських засобів, спеціально розроблених для усунення нападів мігрені. Вони ефективні у будь-якій фазі нападу, проте найвиразніша дія досягається у разі застосування на початковій стадії мігренозної атаки. Для невідкладної терапії різних фаз головного болю при нападах мігрені, з аурою або без такої спеціалісти рекомендують ризатриптан. Його застосовують також у випадку, коли попередня терапія анальгетиками або іншими НПЗЗ виявилася недостатньо ефективною.

Дія на всі ланки патогенезу

Триптани ефективно впливають на всі основні ланки патогенезу мігрені [2]. Механізм дії триптанів ґрунтується на:

здатності з’єднуватися з рецепторами судинної стінки, викликаючи звуження мозкових судин;
здатності блокувати виникнення болю на рівні рецепторів трійчастого нерва, що забезпечує іннервацію голови і обличчя;
вмінню впливати і на інші симптоми мігрені — нудоту, блювання, світло -і звукобоязні [3].
Ризатриптан забезпечує покращення загального стану та приносить полегшення пацієнту, знесиленому виснажливими нападами мігрені.

Висока ефективність

Ризатриптан слід призначати тільки тим пацієнтам, яким після консультації з лікарем було встановлено діагноз мігрені. Дані досліджень переконливо довели, що пацієнтів, задоволених результатами застосування триптанів, значно більше (83,1%), ніж тих, хто приймав інші препарати (32,2%) [4]. Після перорального застосування ризатриптан швидко і повністю абсорбується. Пікова концентрація в плазмі крові досягається приблизно через 1–1,5 год. Ризатриптан швидше позбавить від головного болю, адже його дія починається через 30 хв, у порівнянні з іншими триптанами, ефект яких спостерігається через 45–60 хв. При одночасному прийомі з їжею абсорбція ризатриптану затримується приблизно на 1 год. Навіть при застосуванні препарату в максимальній дозі в плазмі крові не відбувається його накопичення. Пацієнти в цілому добре переносять ризатриптан. При цьому можна уникнути прийому додаткових знеболювальних засобів. Застосування ризатриптану дозволяє швидко повернутися до повсякденної соціальної професійної активності та виконання сімейних справ.

Література

  1. Steiner T.J. et al. European Headache Federation; Lifting the Burden: The Global Campaign to Reduce the Burden of Headache disorders in primary care. J Headache pain. 2007; 8 Suppl 1: S3–47.
  2. Evers S. et al. EFNS guideline on the drug treatment of migraine — revised report of an EFNS task force. European Journal of Neurology 2009, 16: 968–981.
  3. Бордылюк А.А. Таблетки от мигрени: список и характеристики//doctor-neurologist.ru
  4. Lantéri-Minet M., Massiou H., Romatet, S., Barba A., Lucas C., Allaf B. An Instrument to Assess Patient Perceptions of Satisfaction With Acute Migraine Treatment (EXPERT Study). Headache 2011; 51: 590–601.

Інформація для медичних і фармацевтичних працівників, для розміщення в спеціалізованих виданнях для медичних установ та лікарів, і для розповсюдження на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.

Р.П. МОЗ України №UA/15160/01/01, Наказ МОЗ України від 18.05.2016 №453.

“Фармацевт Практик” #6′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ