Статті

Сальмонелу, стійку до антибіотиків, знайшли в м’ясі та сирі

Статті

Сальмонелу, стійку до антибіотиків, знайшли в м’ясі та сирі

27/08/2019

Менше, ніж за рік (з червня 2018 р. по березень 2019 р.) 255 жителів США заразилися сальмонелою, стійкою до азитроміцину, двоє з них померли. Патогенну бактерію виділили із яловичини та м’якого сиру, виготовленого з не пастеризованого молока

До 2017 р. cтійкість бактерії Salmonella enterica до азитроміцину була рідкістю, тому цей антибіотик рекомендували для лікування відповідної інфекції у людей. Останнім часом в США поширився серотип сальмонели Newport, стійкий до багатьох антимікробних засобів, зокрема азитроміцину. Дослідження показало, що джерелом бактерій серотипу Newport були кілька м’ясопереробних фабрик і скотобоєн в США та Мексиці, а також мексиканський м’який сир, який виготовляють із непастеризованого коров’ячого або козячого молока.

Шляхом генетичного аналізу вчені встановили, що і в м’ясі, і в сирі, і в США, і в Мексиці знаходився один і той самий патоген. Вони вважають, що стійкість до азитроміцину бактерія сформувала через широке застосування фермерами макролідів (азитроміцин належить саме до цього класу антибіотиків) в останні роки.

Щоб уникнути небезпечної інфекції, експерти американського департаменту з контролю захворюваності (CDC) радять при приготуванні м’яса піддавати його достатній термічній обробці та уникати м’якого сиру, виготовленого з непастеризованого молока.

subscribe

Читайте також: Кто живет дольше: вегетарианцы или мясоеды?

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ