Лікарські засобиСтатті

Що порадити пацієнтові для лікування головного болю?

27/09/2019

Пацієнти з мігренню або головним болем напруження рідко звертаються до лікаря, здебільшого вони займаються самолікуванням. Завдання фармацевта — допомогти пацієнту обрати лікарський засіб, ефективність та безпеку якого в лікуванні головного болю доведено. Скористаємося для цього рекомендаціями Німецького товариства мігрені та головного болю (DMKG), Німецького неврологічного товариства (DGN), Австрійського товариства головного болю (ÖKSG) та Швейцарського товариства головного болю (SKG) [1]

Принаймні раз на рік на головний біль скаржаться 50% дорослого населення планети [2]. Близько 90% з них страждають на мігрень або головний біль напруження [1]. Самолікування первинного головного болю — мігрені з аурою або без неї, а також епізодичного головного болю напруження — пацієнт може здійснювати самостійно, після встановленого лікарем діагнозу.

Оцінка доказової бази

Європейські експерти чотирьох наукових товариств провели систематичну оцінку досліджень і узагальнили найкращі наявні наукові дані щодо самолікування мігрені та головного болю напруження 30 безрецептурними лікарськими засобами — як монопрепаратами, так і фіксованими комбінаціями. Критеріями якості досліджень були чітке встановлення мети; дизайн, що відповідає меті; визначення первинної та вторинних кінцевих точок; належне засліплення та рандомізація; плацебо-контроль; репрезентативна для самолікування вибірка пацієнтів; належні статистичні методи обробки даних та правильна інтерпретація результатів. При розробці рекомендацій експерти враховували якість наукових доказів (за 4-бальною шкалою від A до D); наукові докази ефективності (за 5-бальною шкалою від +++ до 0); клінічне враження про ефективність та переносимість (за 5-бальною шкалою від +++ до 0) [1].

Рекомендації щодо лікування мігрені та головного болю напруження були представлені в трьох категоріях [1]:

Рекомендації щодо лікування мігрені та головного

Рекомендації експертів

Німецьке товариство мігрені та головного болю, Німецьке неврологічне товариство, Австрійське товариство головного болю та Швейцарське товариство головного болю рекомендують для самолікування головного болю [1]:

  • від мігрені: комбінація фіксованих доз АСК + парацетамол + кофеїн (як основна рекомендація); АСК, ібупрофен, наратриптан, парацетамол і феназон як додаткові засоби першого вибору. Жодного з профілактичних засобів мігрені не було рекомендовано.
  • від головного болю напруження: комбінація фіксованих доз АСК + парацетамол + кофеїн (як основна рекомендація); АСК, диклофенак (12,5 і 25 мг), ібупрофен (всього 400 мг) і комбінація фіксованих доз парацетамолу + кофеїн як додаткові засоби першого вибору, парацетамол як засіб другого вибору [3].

рекомендації при лікуванні головного болю

* Категорія «тільки в окремих випадках» не є рекомендацією в прямому значенні, вона поєднує препарати, для яких наукові дані щодо ефективності в лікуванні мігрені та головного болю напруження наразі не існують або є недостатніми.
** АСК — ацетилсаліцилова кислота.
В [1] серед засобів першого вибору для лікування мігрені також вказаний наратриптан, який не зареєстрований в Україні.

Література

  1. Haag G, Diener H-Ch, May A et al. Self-medication of migraine and tension-type headache: summary of the evidence-based recommendations of the Deutsche Migräne und Kopfschmerzgesellschaft (DMKG), the Deutsche Gesellschaftfür Neurologie (DGN), the Österreichische Kopfschmerzgesellschaft (ÖKSG) and the Schweizerische Kopfwehgesellschaft (SKG) // The Journal of Headache and Pain, 2011, 12: 201–217. https://doi.org/10.1007/s10194-010-0266-4
  2. Головные боли / ВОЗ, 8 апреля 2016 г (https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/headache-disorders)
  3. Diener HC, Pfaffenrath V, Pageler L et al. The fixed combination of acetylsalicylic acid, paracetamol and caffeine is more effective than single substances and dual combination for the treatment of headache: a multicentre, randomized, double-blind, single-dose, placebo-controlled parallel group study. Cephalalgia, 2005, 25:776–787. doi:10.1111/j.1468-2982.2005.00948.x

цитрамон

Інформація призначена виключно для розміщення в спеціалізованих виданнях,
призначених для медичних установ та лікарів.

РП МОЗ України №UA/17370/01/01.

“Фармацевт Практик” #9′ 2019

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ