Статті

Що робити, коли не виплачують заробітну плату та розрахункові кошти на підприємстві

30/06/2015

Заробітну плату повинні виплачувати працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені договором. Відповідно до трудового законодавства при звільненні роботодавець зобов’язаний провести розрахунок (за наявності таких виплатити кошти: за всі дні невикористаної відпустки, заборгованість із заробітної плати, лікарняний) та повернути працівнику трудову книжку. Якщо на підприємстві тривалий час не виплачують заробітну плату або при звільненні з роботи роботодавець не проводить з працівником розрахунок, то таким чином порушуються законні права та інтереси працівника і, зокрема, право на оплату праці. Варто знати, що є два шляхи для захисту своїх законних прав

Читайте також: Юридична консультація: розірвання трудового договору

I. Звернутись до районного відділу міліції

Відповідно до ст. 175 КК України безпідставна невиплата заробітної плати більше як за один місяць карається штрафом, виправними роботами або позбавленням волі і забороною обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю. Тому ви маєте право подати заяву до районного відділу міліції для захисту своїх законних прав та інтересів.

II. Звернутись до суду для стягнення заробітної плати та розрахункових в примусовому порядку

До суду необхідно подати заяву про видачу судового наказу про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати (ст. 95 ЦПК України). За вибором позивача позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтись за юридичною адресою підприємства або зареєстрованим місцем проживання позивача.

У разі невиплати з вини власника належних звільненому працівникові сум у зазначений строк підприємство повинне виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП України). За відсутності спору про розмір вказану компенсацію повинне виплатити підприємство. Проте, якщо наявний спір про розмір компенсації, то підприємство повинне сплатити відшкодування у тому разі, коли спір вирішено на користь працівника.

Варто зауважити, якщо сума заборгованості чітко вказана у довідці від підприємства, в такому випадку ви маєте право звернутись до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення невиплаченої заробітної плати. Проте, якщо заборгованість не вказана у довідці у повному обсязі та її необхідно додатково обчислювати (зокрема, відповідно до ст. 117 КЗпП України), то необхідно подавати позовну заяву про стягнення невиплаченої заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку.

До заяви, яку необхідно подавати до суду, додаються такі документи:

– трудова книжка, довідка з місця роботи, наказ про прийняття на роботу та про звільнення тощо;
– довідка про суму заборгованості із заробітної плати, яку видає бухгалтерія.

Отже, якщо ваші права порушено шляхом невиплати заробітної плати та розрахункових коштів при звільненні, ви маєте право звернутись до районного відділу міліції та до суду за захистом своїх законних прав та інтересів. Суд, своєю чергою, видає судовий наказ про стягнення невиплаченої заробітної плати або рішення про стягнення невиплаченої заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку. Отже, стягнення заробітної плати відбувається в примусовому порядку представниками виконавчої служби.

Читайте также: Актуальная тема: УВОЛЬНЕНИЕ

Ольга Туркот,
юрист «Об’єднання «Самопоміч»

“Фармацевт Практик” #06′ 2015

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ