Статті

Що варто знати про гепатит С

10/07/2019

Минуло лише 30 років з моменту відкриття вірусу гепатиту С (HCV), а вже знайдено засіб для швидкого та безпечного лікування хвороби, яку він викликає. Незважаючи на це, гепати С залишається величезною проблемою охорони здоров’я, зокрема потребують вирішення питання своєчасної діагностики інфекції та доступу пацієнтів до лікування

Симптоми гепатиту С

Вірусний гепатит С – інфекційне захворювання, спричинене HCV. При гепатиті С відбувається ураження печінки та інших внутрішніх органів. Інфекція часто перебігає безсимптомно, деякі пацієнти можуть відчувати підвищену стомлюваність, пітливість, ломоту в суглобах і м’язах, втрату апетиту і концентрації уваги. Симптоми можуть з’являтися і зникати. Хронічна форма гепатиту С призводить до утворення фіброзу (розростання сполучної тканини з появою рубцевих змін) в печінці та в кінцевому результаті до цирозу чи раку печінки.

Зараження HCV відбувається парентерально, від прямого попадання вірусу з крові у кров – під час внутрішньовенного вживання наркотиків; при переливанні крові; застосуванні погано стерилізованого медичного обладнання або обладнання для татуювання, пірсингу, косметичних процедур; спільного використання таких предметів, як леза для гоління, зубні щітки або речі, що можуть подряпати шкіру.

Що ви, можливо, не знали про гепатит С

Другий пік захворюваності

Донедавна групою, найбільше враженою HCV, вважалося повоєнне покоління «бебібумеров» – ті, хто народилися в 1945-1965 рр. Але наразі спостерігаємо в світі новий пік захворюваності – серед 20-35-річних, які вживають ін’єкційні наркотики. Це жінки та чоловіки репродуктивного віку, отже маємо збільшення кількості вагітних, інфікованих HCV. Гепатит С у вагітних може бути небезпечним  для здоров’я як майбутньої матері (підвищується ризик хронізації хвороби), так і дитини (в 10% випадків HCV передається дитині через плаценту або під час пологів; HCV у матері підвищують ризик передчасних пологів та народження дитини з низькою вагою тіла). Отже, рекомендованим є широкий скрининг на HCV, зокрема обов’язковий тест на HCV при плануванні вагітності.

Читайте також: Алкогольный гепатит: болезнь по доброй воле

Гепатит С вражає не тільки печінку

HCV добре відомий як збудник небезпечної хвороби печінки. Але HCV також чинить прозапальну та імуномодулюючу дію, що негативно впливає на стан інших органів та систем. Аналіз великих баз даних пацієнтів з гепатитом С показав підвищений ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу, целіакії, серцево-судинних захворювань, хронічної хвороби нирок, екстрапечінкових онкологічних захворювань  тощо. Також з HCV асоційовані васкуліи, гломерулонефрит, кріоглобулінемія. Гепатит С пов’язаний зі збільшенням ризику смерті через будь-які причини, а не тільки через печінкову патологію. Відповідно, при гепатиті С треба оцінювати не тільки ступінь фіброзу печінки, а й стан всього організму.

subscribe

Фіброз печінки може бути оборотним

Раніше вважалося, що фіброз печінки – явище необоротне. Але на сьогодні накопичено вже достатньо даних, щоб стверджувати, що після ерадикації збудника, HCV, може спостерігатися регресія фіброзу. Але важливо зауважити, що після ерадикації HCV хвороба печінки продовжує прогресувати за наявності супутньої патології, зокрема, гепатиту В, статору, діабету, ожиріння, зловживання алкоголем. Такі пацієнти потребують подальшої терапії а регулярних обстежень.

В Україні пацієнти наразі мають доступ до сучасного лікування вірусного гепатиту С. Отже, ключовим питанням залишаєься своєчасна діагностика.

ЯК ВИЛІКУВАТИ ГЕПАТИТ С: АЛГОРИТМ ДІЙ ПАЦІЄНТА (Інформація від Центру громадського здоров’я МОЗ України)

Джерело: Hepatitis C: 5 Things to Know

Фото під заголовком: вірус гепатиту С, просвічуюча електронна мікроскопія (JAMES CAVALLINI / SCIENCE SOURCE)

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ