Статті

Штучні підсолоджувачі знов звинуватили в токсичних ефектах

Статті

Штучні підсолоджувачі знов звинуватили в токсичних ефектах

05/10/2018

Вчені з Ізраїлю та Сінгапуру в спільних дослідженнях виявили, що шість поширених штучних підсолоджувачів та 10 спортивних харчових добавок, що містять ці сполуки, є токсичними для кишечної мікрофлори людини

Вчені створили зручний біодетектор, чутливий до наявності в середовищі токсинів – ним стали генетично модифіковані штами кишечної палички (бактерія E. coli), які починали люмінесціювати в присутності токсичних для них речовин. Ці бактерії – зручна модель для вивчення хімічних впливів на кишечку флору.

В експерименті визначалася відносна токсичність для модельної бактерії шести поширених штучних підсолоджувачів, схвалених FDA (аспартам, сукралоза, сахарин, неотам, адвантам та ацесульфам калію-k), та 10 спортивних харчових добавок, що містять вказані сполуки. Було виявлено, що при тих чи інших концентраціях (від 1 до 100 мг/мл) підсолоджувачі токсичні для модельної бактерії.

Читайте також: Несладкая Dolce vita

Автори вказують, що отримані результати є черговим доказом того, що штучні підсолоджувачі шкодять кишковому мікробіому, що, в свою чергу, може негативно впливати на здоров’я людини.

subscribe

Питання безпеки штучних підсолоджувачів для здоров’я людини активно дискутується вже не перший десяток років. Штучні підсолоджувачі використовуються у величезній кількості харчових продуктів та напоїв для зниження вмісту цукру. Часто люди вживають штучні підсолоджувачі, навіть не усвідомлюючи цього. Більше того, ці сполуки були знайдені як забруднювачі в навколишньому середовищі, зокрема водоймах та грунтових водах.

Автори дослідження збираються використати розроблений ними біолюмінісцентн систему на основі E. coli для виявлення штучних підсолоджувачів в навколишньому середовищі.

Читайте також: Замінники цукру: вся правда про аспартам

* Harpaz D, Yeo L, Cecchini F et al. Measuring Artificial Sweeteners Toxicity Using a Bioluminescent Bacterial Panel // Molecules, 2018, 23 (10): 2454. DOI: 10.3390/molecules23102454

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ