Статті

Сила — в єдності

31/07/2014

Професійні громадські організації здатні істотно впливати на розвиток фармацевтичної галузі в Україні

Громадський фактор

На думку фахівців, державне регулювання у фармації протягом останніх років не приносило очікуваних результатів. Відтак усе частіше заявляти про себе як про активних законотворців почали громадські організації фармацевтів. У розвинутих країнах Європи поширеність професійних громадських організацій, їхня участь у прийнятті управлінських рішень розглядається як один з основних показників розвитку громадянського суспільства.

Про місце й роль у житті фармацевтичної спільноти Донбасу громадської організації «Донецька обласна фармацевтична асоціація» розповідає її виконавчий директор Неля Щер­бакова:

Неля Щербакова

Неля Щербакова

— Наша асоціація була створена 6 червня 2005 р. Нині до її складу входять 238 суб’єктів господарювання та 58 фізичних осіб, зо­крема студенти-фармацевти, викладачі вищих і середніх навчальних закладів, практичні провізори й фармацевти. Таким чином, членами асоціації є переважна більшість аптечних закладів Донецької області незалежно від форми власності — приватної, колективної чи комунальної.

Провізор вищої категорії із 40-річним стажем роботи в обласному аптекоуправлінні, на великій гуртово-роздрібній фірмі та посаді заступника начальника територіальної Держлікінспекції з контролю якості лікарських засобів, Неля Кирилівна, як ніхто інший, знала про всі труднощі й підводні камені, що трапляються на шляху фармацевтичних підприємств. Навички в діловодстві, інспектуванні суб’єктів господарювання щодо дотримання ліцензійних умов і чинного законо­давства, вміння спілкуватися з людьми також не виявилися зайвими. Отож, з її ініціативи та за підтримки колег на установчій конференції аптекарі Донбасу одностайно проголосували за створення «Донецької обласної фармацевтичної асоціації». Головою правління на громадських засадах обрали людину, яка користується величезним авторитетом і довірою фармацевтів області, — тоді декана фармацевтичного факультету ДонМУ, начальника територіальної Держлікінспекції Віктора Миколайовича Хоменка, який нині працює завідувачем кафедри організації і економіки фармації Донецького національного медичного університету ім. М. Горького. Головним керуючим органом громадської організації є установча конференція, що відбувається раз на два роки. Основна мета фармацевтичної асоціації — об’єднання і захист інтересів аптечних працівників.

Компетентно й оперативно

За словами Нелі Кирилівни, діяльність фармацевтичної асоціації здійснюється на двох рівнях: глобальному (державному) й обласному. Так, щороку правління асоціації бере активну участь у заходах загальноукраїнського рівня. Це аптечні саміти, що проходили у Львові, Донецьку і Києві, та форум «Аптеки світу» в Ялті. Раз на чотири роки асоціація представляє донеччан на фармацевтичних з’їздах у Харкові. До слова, під час останнього з’їзду фармацевтів України громадська організація аптекарів Донбасу здійснила пожертву на будівництво православного храму, який зводився на тери­торії Національного фармацевтичного університету.

Як виконавчий директор професійної громадської організації фармацевтів і представник фармацевтичної спільноти Донбасу (а це понад 4,5 тис. провізорів і фармацевтів) Неля Щербакова брала участь у громадських слуханнях у Верховній Раді з питань організації й розвитку фармацевтичного права. Обговорювати нормативні документи виконавчого директора асоціації запрошують на засідання Антимонопольного комітету України, МОЗ, Держлікслужби, Держкомпідприємництва.

Разом із громадськими організаціями фармацевтів з інших регіонів України та АПАУ Донецька обласна фармацевтична асоціація звернулася з листом до міністра охорони здоров’я із проханням накласти тимчасовий мораторій на періодичність змін ліцензійних умов.

Якщо говорити про діяльність асоціації в Донецькій області, то варто зазначити, що тут одним із важливих завдань pamyatkaпрофесійної громадської організації є підвищення професіоналізму аптекарів. Зокрема, на курсах підвищення кваліфікації аптечних працівників середньої ланки, що проходять у Донецькому медичному училищі, Неля Щербакова читає курс фармацевтичного права. Двічі на рік як член обласної атестаційної комісії бере участь в атестації провізорів і фармацевтів на відповідність кваліфікаційній категорії, яка проводиться у Держлікслужбі Донецької області.

Видавнича діяльність громадської організації — ще один величезний і вагомий аспект організаційно-методичної роботи. Щокварталу всі члени асоціації за своїми заявками безкоштовно отримують упорядковані виконавчим директором довідники з актуальних питань діяльності фармацевтичних підприємств, наприклад «Журнал обліку отруйних, сильнодіючих та комбінованих лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров’я», «Зміни до ліцензійних умов у поточному кварталі». Таких довід­ників накладом 1000 екземплярів на різні теми вже видано 18. Або, знову ж таки на прохання суб’єктів, за кошти громадської організації закуповувалися компендіуми й посібник для першостільників «Фармакологія на долонях».

До фармацевтичної асоціації суб’єкти господарської діяльності звертаються з найрізноманітнішими питаннями: як правильно обладнати пандус для заїзду людей з особли­вими потребами, чи доцільно з метою додаткового заробітку дозволити встано­вити банкомат у торговому залі аптеки, де знайти персонал на відкриті вакансії. Відповіді надходять компетентні й оперативні.

Також через асоціацію керівники аптечних закладів отримують повідом­лення про час проведення чергових перевірок їхньої діяльності на відповідність ліцензійним умовам.

— Фармацевтична асоціація тісно співпрацює з фармацевтичним факультетом Донецького національного медичного університету, — зазна­чає Неля Кирилівна. — Щороку для випускників, яких приймаємо у свою дружну сім’ю, готуємо пам’ятки — диски з чинним фармацевтичним законодавством, довідкову літературу, спеціалізовану періодику.

Асоціація намагається сприяти працевлаштуванню і випускників, і досвідчених фахівців, які з тих чи інших причин втратили роботу. Щоправда, очікування в них зовсім різні. Якщо вчорашні студенти мріють про посаду медпредставника або шкіряне крісло директора, то у старших людей бажання приземленіші — гідна зарплата, соціальний пакет, комфортні умови праці, можливість кар’єрного зростання.

Нам дуже приємно, що думку громадської організації поважають і прислухаються до неї. Скажімо, до нас звернувся менеджер із персоналу аптечної мережі TAS, яка нещодавно вийшла на ринок Донбасу, із проханням порекомендувати спеціалістів на посади завідувачів аптек.

І в будні, і в свята

Проведення Дня фармацевта — один із найбільш приємних обов’язків правління асоціації. Ось уже 13 років поспіль тут проводять урочисті засідання, відзначають кращих працівників дипломами, грамотами і преміями, запрошують на свято ветеранів фармації, даючи можливість зібратися і поспілкуватися представникам різних поколінь.

Разом із відділом культури облдерж­адміністрації громадська організація фармацевтів є активним учасником губернаторської програми «Пізнай свій край». У її рамках провізори і фармацевти Донецької області побували з екскурсіями в Санкт-Петербурзі, Севастополі, Коктебелі, заповідниках «Кам’яні могили» та «Хомутовський степ», Святогорській лаврі, на соляних шахтах у Соледарі, Артемівському заводі шампанських вин. 40% вартості поїздки сплачує фармацевтична асоціація, решту — самі аптекарі, які мріють із часом відвідати всі аптеки-музеї України.

Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #9′ 2013

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ