Статті

В яких умовах коронавірус найдовше зберігає активність, а в яких миттєво гине

Статті

В яких умовах коронавірус найдовше зберігає активність, а в яких миттєво гине

08/04/2020

Вчені з медичного факультету Університету Гонконгу дослідили*, протягом якого часу новий коронавірус SARS-CoV-2 зберігає активність у різних умовах – при різних температурах, кислотності середовища, на різних поверхнях, в різних дезінфікуючих розчинах

Щодо температури середовища, то, як вже неодноразово згадувалося, коронавірус «любить» прохолоду та не переносить спеки. Так, при температурі 4°C вірус майже не втрачав активності і через 14 діб; при 22°C його активність знижувалася вдвічі протягом тижня, при 37°C – протягом доби, а при 56°C – протягом 10 хв. При температурі 70°C коронавірус повністю інактивувався вже через 5 хв.

Для дослідження активності коронавірусу SARS-CoV-2 на різних поверхнях автори наносили 5 мкл вірусної культури на досліджувану поверхню та залишали її при кімнатній температурі (22°C) та вологості повітря близько 65%. Після цього періодично відбиралися зразки – об’єкт із нанесеним вірусом занурювали у транспортне середовище на 30 хв, щоб «змити» з нього вірус та дослідити його активність. Звичайно, треба розуміти, що така схема не обов’язково відтворює життєві ситуації, але вона демонструє важливі тенденції.

Отже, коронавірус втрачає активність на поверхнях:

папір (для принтерів та папіросний) – через 3 год

оброблена деревина – на 2-у добу

одяг – на 2-у добу

скло – на 4-у добу

паперові гроші – на 4-у добу

нержавіюча сталь – на 7-у добу

пластик – на 7-у добу

зовнішня поверхня хірургічної маски – більше 7 діб.

Стійкість вірусу на захисних масках потребує особливої уваги: при користуванні одноразовими хірургічними масками їх необхідно міняти кожні 2 год, не торкатися зовнішньої поверхні під час та після використання, не використовувати повторно

Дослідники також перевірили здатність вірусу виживати у різних дезінфектантах при їх робочих концентраціях при кімнатній температурі (22°C). Були проаналізовані побутовий відбілювач (1:49 та 1:99), розчин туалетного мила (1:49), етанол (70%), повідон-йод (7,5%), хлороксиленол (0,05%), хлоргексидин (0,05%), бензалконію хлорид (0,1%). У всіх цих засобах, за виключенням розчину туалетного мила, коронавірус не виявляв активності вже через 5 хв. Милу для повної інактивації вірусі знадобилося 15 хв.

Читайте також: Якщо у вас вдома пацієнт із підозрою на коронавірусну інфекцію

Коронавірус також показав надзвичайну стабільність у широкому діапазоні рН (рН 3–10) при кімнатній температурі (22°C). Отже не варто розраховувати на знищення вірусу, наприклад, оцтом або лимонним соком.

Таким чином, коронавірус SARS-CoV-2 є достатньо стабільним у сприятливих умовах, але виявляє чутливість до стандартних дезінфектантів.

subscribe

* Chin AWH, Chu JTS, Perera MRA et al. Stability of SARS-CoV-2 in different environmental conditions // Lancet Microbe, 2020, published online April 2. https://doi.org/10.1016/S2666-5247(20)30003-3.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ