ЖизньСтатті

Страх автоімунних реакцій заважає імунітету боротися з раком

21/08/2013

Імунітету людини мусить як відловлювати проникаючі в організм віруси і бактерії, так і стежити за появою злоякісних клітин. Якщо пухлина все ж таки виникла – значить, з якихось причин імунна система її проігнорувала.

Теоретично пухлину можна вигнати з організму, якщо розбудити імунітет і вказати йому на злоякісні клітини. Однак проста активація імунних клітин небезпечна тим, що разом із онкоклітинами вони почнуть атакувати і здорові, тобто виникне автоімунна реакція.

Інакше кажучи, питання у “налаштуваннях” імунітету. Життєво важливо, щоб він вбивав ракові клітини і не чіпав здорові.

Дослідникам із Дитячої лікарні Філадельфії (США) вдалося вирішити цю проблему. Уейн Хенкок з колегами виходили з того, що при зародженні ракової пухлини імунітет боїться починати військові дії, щоб ненароком не зачепити «мирне населення». Тобто антираковим діям заважає той департамент імунної системи, який відповідає за придушення автоімунної реакції. Винними у цьому виявляються особливі Т-регуляторні клітини, названі Foxp3+.

Найважливішу роль у цих клітинах відіграє білок Foxp3: від нього залежить придушення аутоімунної відповіді. Дослідники припустили, що якщо придушити активність цього білка, імунна система почне реагувати на пухлину. Експеримент підтвердив здогадки: коли припинили функціонування р300, від якого залежала робота Foxp3, самі клітини почали зменшувати свою антиаутоіммунну активність, що позначалося на стані пухлини. Її зріст сповільнювався, проте жодних слідів аутоімунної реакції не було.

Досі експерименти проводили на мишах, тепер треба випробувати нову методику на людях. Якщо дослідники зможуть винайти ліки, які вплинуть на ключові білки Foxp3+ Т-регуляторів, це допоможе уповільнювати розвиток будь-якої пухлини.

До речі, на імунні Т-регулятори часто звертають увагу в зв’язку з проблемами трансплантації. Але у цьому випадку їх активність сильно підвищують, щоб максимально захистити пересаджений орган від аутоімунного відторгнення.

За матеріалами Medical Xpress

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ