Статті

Створено новий засіб боротьби з антибіотикостійкими інфекціями

28/11/2013

Американські вчені синтезували хімічні сполуки, які посилюють дію антибіотиків проти таких смертельно небезпечних бактеріальних інфекцій, як MRSA і сибірська виразка. Оксид азоту (NO), утворення якого каталізує бактеріальний фермент NO-синтази, захищає грампозитивні патогенні мікроорганізми від дії антибіотиків і окисного стресу. Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), розроблені авторами речовини змогли ефективно придушити активність цього ферменту, що значно підвищило ефективність протимікробної терапії.

У своїй попередній роботі об’єднана група вчених із Каліфорнійського університету в Ірвайн і Північно-Західного університету розробила речовини, які інгібували нейрональну NO-синтазу (NOS1), яка виробляється в організмі людини. Тоді дослідниками була продемонстрована потенційна можливість лікування нейродегенеративних захворювань шляхом придушення сверхпродукціі оксиду азоту, що виробляється в нейронах. Тепер вчені експериментально підтвердили ще одну важливу здатність таких сполук – блокування бактеріальної NO-синтази.

Дослідники вивчили дію синтезованих сполук на сінній паличці (Bacillus subtilis) – непатогенній бактерії, схожій за структурою на метицилін-резистентний золотистий стафілокок (methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA) і на збудника сибірської виразки (Bacillus anthracis).

Згідно з отриманими даними, спільна дія антибіотика та інгібіторів бактеріальних NO-синтаз значно підвищила ефективність знищення бактерій у порівнянні зі впливом одного антибіотика. Також вчені з’ясували, що молекули інгібіторів зв’язуються з бактеріальними і людськими NO-синтазами абсолютно різними способами.

Дослідники відзначають, що у майбутньому отримані ними результати можуть послужити для розробки протимікробних препаратів, спрямованих на боротьбу з патогенними NO-синтезуючими бактеріями, стійкими до дії антибіотиків.

За матеріалами Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ