Статті

Супербактерії вбивають все більше людей

08/11/2018

Ми весь час чуємо про поширення стійких до антибіотиків штамів бактерій, але навіть не уявляємо масштабів проблеми – вже зараз тільки в країнах ЄС та Європейської економічної зони 33 тис осіб щорічно гине лише через п’ять типів резистентних інфекцій. В світі антибіотикорезистентні бактерії щорічно забирають життя 700 тис осіб

Шкода, яку несуть антибіоткорезистентні інфекції, зіставна з такою від грипу, туберкульозу та ВІЛ/СНІД разом. З кожним роком зростає частота інфекцій, стійких до антибіотикив останнього резерву – колістину та карбапенемів. Важливо, що 75% таких інфекцій люди “отримують” в закладах охорони здоров’я. А це означає, що лікарні та амбулаторії не здатні належним чином контролювати розповсюдження стійких бактерій.

Ситуація виходить з-під контролю по всьому світу. Якщо не будуть вжиті термінові заходи, до 2050 р інфекції, стійки до антибіотиків, стануть причиною близько 10 млн смертей щорічно.

Звичайно, десятки провідних лабораторій шукають шляхи вирішення проблеми: розробляються нові антимікробні сполуки та нові комбінації вже відомих лікарських засобів. Так, запропоновано новий клас антибіотиків на основі синтетичних ретиноїдів, хімічно схожих з вітаміном А та в дослідах на тваринах активних проти мультирезистентних бактерій. Багатообіцяючим кандидатом у антибіотики є цефодерокол – лікарський засіб, який, наче Троянський кінь, може потрапити всередину бактерії та вже там розпочати свою руйнівну дію. Цефодорокол вже проходить фазу II клінічних випробувань та демонструє активність проти мультирезистентних бактерій.

subscribe

З 12 по 18 листопада 2018 р. ВООЗ традиційно оголошує тиждень раціонального використання антибіотиків.

Читайте також: Борьба с устойчивостью к противомикробным средствам: роль провизоров и фармацевтов

Експерти закликають кожного поставитися відповідально до антимікробних засобів: якщо ви хочете, щоб вам та вашим дітям через 10 років було, чим лікувати інфекції, вже сьогодні треба змінити своє відношення до цих важливих лікарських засобів:

– антибіотики слід приймати тільки за призначенням лікаря;

– щоб антибіотикотерапія була ефективною, бажано зробити аналіз на чутливість бактерій, що викликали захворювання, до різних антибіотиків (посів та антибіотикограму);

– необхідно ретельно дотримуватися дозування, кратності та тривалості прийому антибіотика, призначених лікарем;

– перед прийом антибіотиків необхідно ознайомитися з інструкцією та під час прийому враховувати всі застереження, що стосуються взаємодії препарату з їжею та іншими ліками.

Читайте також: 10 перспективных альтернатив антибиотикам

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ