Статті

Силденафіл може попереджати гіпоксію плода при пологах

Статті

Силденафіл може попереджати гіпоксію плода при пологах

27/01/2020

Силденафіл – відомий засіб для лікування еректильної дисфункції – може невдовзі отримати нове показання до застосування. Завершено другу фазу клінічних випробувань силденафілу як засобу попередження кисневого голодування плода під час переймів. Силденафіл розширює судини плаценти і таким чином поліпшує кровопостачання плода. Це знижує ймовірність того, що породіллі доведеться робити незапланований кесарів розтин

Надто потужні або тривалі перейми під час пологів можуть спричинити зниження току крові через плаценту та, відповідно, стати причиною гіпоксії плода. Щоб запобігти наслідкам гіпоксії, лікарям доводиться робити незапланований кесарів розтин. Ця операція несе певні ризики, зокрема ризик виникнення у жінки внутрішньої кровотечі, тому найліпше було б знайти спосіб і гіпоксії не допустити, і кесаріва розтину уникнути. Вчені із Університету Квінсленду (Австралія) для посилення кровопостачання плаценти під час переймів спробували використати силденафіл.

Силденафіл є інгібітором фосфодіестерази 5 типу (ФДЕ-5), а для цих засобів доведено здатність розширювати судини та поліпшувати кровопостачання. Так, силденафіл схвалений для лікування хворих із легеневою гіпертензією. А дослідження ex vivo показали, що засіб також розширює судини людської плаценти.

Читайте також: У силденафила может расшириться список показаний

В Австралії було проведено дослідження за участю 300 жінок із нормальною вагітністю. Половина з них під час переймів отримувала 1-3 таблетки силденафілу, решта – плацебо. За серцебиттям плода визначали виникнення гіпоксії, яка в свою чергу, могла стати причиною для проведення кесарева розтину. В результаті в групі жінок, які отримали силденафіл, незапланований кесарів розтин призначили у на 51% меншій кількості випадків, а нерегулярні серцеві скорочення у плода реєстрували на 43% рідше, ніж в групі плацебо.

Серйозних побічних ефектів силденафілу не спостерігалося ані в матерів, ані в новонароджених. Концентрація препарату в пуповинній крові складала лише 3,6% від такої у материнській крові, тому малоймовірно, щоб силденафіл був небезпечним для дітей при застосуванні під час переймів.

До третьої фаз випробувань силденафілу як засобу попередження гіпоксії плода під час переймів планують залучити 3000 вагітних.

subscribe

Силденафіл – один із рекордсменів із виявлення нових показань для призначення. Його ефекти силденафілу активно вивчають при онкологічних, серцево-судинних, нейродегенеративних та навіть інфекційних захворюваннях.

* Turner Mrcog J, Dunn L, WilliamTarnow-Mordi et al. Safety and efficacy of sildenafil citrate to reduce operative birth for intrapartum fetal compromise at term: A Phase 2 Randomized Controlled Trial // American Journal of Obstetrics and Gynecology, Available online 21 January 2020. https://doi.org/10.1016/j.ajog.2020.01.025

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ