Аптеки: обмін досвідомСтатті

Тернопільська обласна комунальна міжлікарняна аптека №157: територія турботи

16/12/2016

«Ми працюємо для дітей, тому готові допомагати їм цілодобово», — стверджує директор-завідувач Тернопільської обласної комунальної міжлікарняної аптеки № 157 Марія Гарагуц

На щодень та для особливо складних ситуацій

— Те, що у нашій лікарні діє виробнича аптека, дає мені відчуття внутрішнього спокою та впевненості у тому, що в разі будь-яких надзвичайних ситуацій, які супроводжуються масовою госпіталізацією дітей до стаціонару, всі вони будуть забезпечені належними лікарськими засобами без зволікань, — зазначає головний лікар КУ ТОР Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні, д-р мед. наук, заслужений лікар України Григорій Корицький. — Наша лікарня є єдиним медичним спеціалізованим закладом в області, що надає медичну допомогу дітям цілодобово протягом усього року. Тому наперед передбачити велику потребу чи то в інфузійних розчинах, чи то в антибіотиках практично неможливо. Однак завдяки нашій тісній співпраці з обласною комунальною міжлікарняною аптекою № 157 я завжди впевнений у тому, що у будь-який час доби, незважаючи на свята чи вихідні, кожна дитина отримає всі потрібні їй препарати, тобто медичну допомогу в повному обсязі.

Обласна дитяча лікарня розрахована на 405 ліжок, з яких 180 — хірургічних та 225 — педіатричних (у тому числі 35 — інфекційних). Також є спеціалізовані онкологічні, нейрохірургічні, опікові ліжка. У нас діє 23 відділення, з яких 2 — реанімаційні (інтенсивної терапії для новонароджених та відділення анестезіології з палатами інтенсивної терапії для дітей старших вікових груп). Вночі та у вихідні дні одночасно чергують 12 лікарів.

За рік виконується 3,5 тис. хірургічних втручань. Минулого року у стаціонарі ми пролікували 15 600 дітей віком від народження до 18 років (за 9 міс цього року — 11 911). За цей же період у поліклінічному відділенні лікарні зареєстровано 56 тис. звернень (за 9 міс цього року — 55 889). У поліклініці ведуть прийом лікарі 24 медичних спеціальностей, працюють медико-генетична консультація, біохімічні лабораторії та три кафедри Тернопільського медичного університету. До травматологічного пункту впродовж року звертаються близько 7 тис. дітей.

— Навів я ці цифри не просто заради статистики, а для того, щоб було зрозуміло, якої величезної кількості найрізноманітніших лікарських засобів та виробів медичного призначення щодня потребують пацієнти нашої лікарні, — пояснює Григорій Корицький. — А з урахуванням того, що це діти, ми повинні бути впевненими у якості і безпеці цих засобів. Саме тому нам не байдуже, з якими аптечними закладами працювати.

Є амбіції — буде результат

Вперше побувати у Тернопільській обласній комунальній міжлікарняній аптеці № 157 нам довелося більше 10 років тому. За цей час аптека змінилася до невпізнання: свіжий ремонт, енергозберігаючі вікна і двері, сучасні меблі, оновлене обладнання для виробництва екстемпоральних лікарських форм. Плюс проведено ремонт у двох структурних підрозділах — аптечних пунктах на території обласної дитячої лікарні для відпуску готових лікарських форм.

Розповідає Марія Гарагуц, яка очолила це комунальне підприємство у 2011 р.:

Марія Гарагуц

Марія Гарагуц

— Наша аптека відкрилася одночасно з обласною дитячою лікарнею у 1987 р. Усі її приміщення були пристосовані для аптечного виготовлення, насамперед стерильних розчинів, а також екстемпоральних лікарських форм для дітей віком від народження до 18 років. Виробничою аптека залишається дотепер, хоча їй довелося пережити нелегкі часи.

У 1994 р. аптека отримала статус державної комунальної, а від вересня 2001 р. має назву «Тернопільська обласна комунальна міжлікарняна аптека № 157».

Останнім часом у нашій роботі відбулися відчутні позитивні зміни: завершилася комп’ютеризація підприємства із підключенням до мережі інтернет; один з аптечних пунктів ми перевели на цілодобовий режим роботи, а також збільшили обсяг аптечного виготовлення дитячих лікарських форм.

Екстемпоральні препарати відпускаються вдень з торгового залу базової аптеки, а вночі та у вихідні дні аптечні заготовки можна придбати в наших аптечних пунктах на першому поверсі лікарні.

До виготовлення в умовах аптеки дитячих лікарських форм висувається низка суворих вимог. До ternopil_obl_mizhlikarn_apteka_1прикладу, всі препарати для дітей віком до одного року (свічки, порошки, краплі, мазі, бовтанки) мають виготовлятися у стерильних умовах. Крім того, дозування вираховують для кожної дитини індивідуально — залежно від типу захворювання та маси тіла.

Також у стерильних умовах ми виготовляємо ті лікарські засоби, які не може запропонувати промисловість, зокрема, фурацилін, хлоргексидин, гіпертонічний розчин та воду очищену стерильну — 4 найменування щотижня (до 300 флаконів).

В асортименті лікарських форм, виготовлених в асептичних умовах, дитячі мазі, свічки, порошки, розчини для пиття, мікстури. За день ми виготовляємо 60–80 флаконів крапель для носа, 40 флаконів кверцетинової мазі, 40 флаконів розчину протарголу, розчин метиленового синього,
мозольну мазь, 10% і 20% розчини натрію тетраборату — загалом близько 20 найменувань.

Згідно із наказом МОЗ України № 812 тепер виробничі аптеки мають право виготовляти лікарські форми не із субстанцій, а з готових таблеток, що, зрозуміло, значно спростило нашу роботу та урізноманітнило номенклатуру екстемпоральних форм.

Щоп’ятниці, коли люди повертаються додому у райони і села, за екстемпоральними засобами в аптеці вишиковується чималенька черга — беруть і для себе, і сусідам та знайомим, бо ж придбати такі ліки фактично більше ніде.

Щодо відпускної ціни на лікарські засоби, які виготовлені в аптечних умовах, то вона є дуже і дуже низькою. Це пояснюється тим, що досі діють тарифи на виготовлення, затверджені ще 10 років тому. Фактично в кожному лікарському призначенні є той чи інший засіб екстемпорального виготовлення. Певна річ, серед всіх інших медикаментів він залишається ternopil_obl_mizhlikarn_apteka_2найдешевшим, хоча щойно виготовлений, не менш дієвий і безпечний, без синтетичних домішок, консервантів, покращувачів смаку, з індивідуально підібраним дозуванням.

Через те, що вже близько двох років територіальні Держлікслужби не проводять перевірок аптечних закладів, за якість лікарських форм, виготовлених в аптеці, відповідають самі аптекарі. Поза тим, щоквартально зразки стерильних лікарських форм подаються на перевірку на стерильність у лабораторний центр санепідемслужби. Зрештою, у кваліфікованих консультаціях інспектори Держлікслужби в Тернопільській області теж ніколи не відмовляють.

Асортимент готових лікарських форм в аптечних пунктах — близько 3 тис. найменувань. Його формують відповідно до потреб усіх відділень обласної дитячої лікарні. Причому аптека оперативно реагує на нові засоби, які з’являються на фармацевтичному ринку, закуповує препарати під індивідуальні замовлення відділень лікарні, які вони застосовують відповідно до прийнятих протоколів лікування.

До специфічного аптечного асортименту міжлікарняної аптеки можна зарахувати широкий діапазон виробів медичного призначення: шовний матеріал, картриджі до лабораторного і медичного обладнання, катетери, ендотрахеальні трубки, ксенодермоімплантати (штучна шкіра) для пацієнтів з опіками, хірургічні леза та скальпелі.

subscribe

Зрозуміло, що лікарня через тендери закуповує за виділені Тернопільською обласною радою бюджетні кошти певний перелік ліків, зокрема, інфузійні розчини, антибіотики, препарати для наркозу, кисень, деякі витратні матеріали. Проте інші необхідні медикаменти батьки змушені купувати за власні кошти.

Втім, відвідувачі міжлікарняної аптеки ніколи не займаються самолікуванням своїх дітей. Вони завжди приходять з листками лікарських призначень, тому зазвичай першостільникам нічого рекомендувати їм не потрібно. Більше того, здійснюючи заміну якогось препарату аналогом, вони у телефонному режимі завжди узгоджують це з лікуючим лікарем. За спостереженнями провізорів, дітям першого року життя завжди призначають оригінальні лікарські засоби.

Мотивовані і компетентні

Від часу, коли Марія Гарагуц очолила комунальне підприємство, його штат зріс. Тепер у міжлікарняній аптеці працюють 11 спеціалістів. На переконання завідувача, досвідчений колектив лише виграє від того, якщо до нього приєднаються молоді та енергійні провізори і фармацевти, які прагнуть застосувати здобуті у начальних закладах знання на практиці.ternopil_obl_mizhlikarn_apteka_3

Як базовий аптечний заклад міжлікарняна аптека № 157 приймає для проходження практики студентів Тернопільського та Чортківського медичних коледжів та фармацевтичного факультету Тернопільського національного медичного університету.

В аптеці студентів-практикантів дуже багато, бо ж виробничих аптек в області майже не залишилося. Особливо тішать завідувача випускники фармацевтичного відділення Чортківського медичного коледжу, які не тільки проходять в аптеці навчальну практику, але й навіть залишаються працювати. Як, наприклад, фармацевт Ірина Пелешок, яка доволі швидко опанувала всі премудрості аптечної справи і тепер залучається до процесу виготовлення та роздрібного відпуску лікарських засобів. Та головне — вона щиро любить свою благородну професію.

В аптечному виготовленні задіяні 5 фахівців — провізор-технолог, провізор-аналітик, фармацевт, фасувальник і мийниця. Досвідчений провізор-аналітик Валентина Стасюк перевіряє ліки для дітей не один рік. Тетяна Дармограй — провізор-технолог, молодий, але перспективний спеціаліст. Ось так, доповнюючи і підтримуючи один одного, аптекарі кожного дня роблять все від них залежне, аби діти одужували швидше. Тому й ставлення до роботи у них трохи інше, аніж у працівників аптечних фармамаркетів, оскільки вони розуміють, що працюють у галузі охорони здоров’я, а не у бізнесі. На жаль, і дитячу смерть іноді доводиться бачити, і згорьованих батьків…

Незважаючи на те, що засновник (Тернопільська обласна рада) не вкладає в аптеку жодних коштів, підприємство є прибутковим, заробляє не тільки на зарплату персоналу, але й може собі дозволити інвестиції у власний розвиток.

— Ми вдячні керівництву медичного закладу за добре ставлення до нас. І відповідаємо тим же: лікарі знають, що аптекарі завжди на робочому місці, вдень чи вночі готові допомогти і беруть на себе повну відповідальність за якість і безпеку екстемпоральних та готових лікарських засобів, — запевняє завідувач аптеки Марія Гарагуц.

Лариса Дедишина

Фото: Ігор Садовий

“Фармацевт Практик” #12′ 2016

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ