Статті

Мій зможе? Тютюн і сексуальне здоров’я

04/11/2020

Тютюн чинить потужну негативну дію на інтимне життя та потомство людини

Тютюн і сексуальне здоров’я

Так само, як і при хронічному отруєнні алкоголем та іншими наркотичними речовинами, довге хронічне отруєння організму нікотином пригнічує центри ерекції, вироблення чоловічих статевих гормонів, знижує лібідо (рівень статевого потягу), спричиняє прогресування неврастенії та послаблює відчуття статевого задоволення, що, у свою чергу, негативно впливає на сексуальну та репродуктивну функції людини.

— Із цієї причини серед курців частіше, ніж серед тих, хто не палить, зустрічаються чоловіки-імпотенти та фригідні жінки, — стверджує Михайло Ганич, д-р мед. наук, професор медичного факультету Ужгородського національного університету. — Після алкоголю другою за значенням причиною таких ускладнень є куріння.

Відомий сексолог Л. Якобсон зазначав, що в 11% випадків імпотенція і фригідність пояснюються зловживанням тютюну. Інші спеціалісти вважають, що цей показник нині сягнув уже 20%. Це підтверджують і жінки, які з тих чи інших причин змушені відмовитися від статевого життя: для зменшення статевого потягу вони інтенсивно курять.

За словами М. Ганича, куріння особливо несприятливо впливає на стан здоров’я людей, які від природи мають помірну або низьку потенцію. На прийом до лікарів часто приходять чоловіки і жінки, у яких послаблення або втрата сексуальних можливостей пов’язані з курінням, або, що гірше, із курінням та одночасним зловживанням алкоголем. Рецепт в обох випадках один — негайна відмова від тютюну та спиртного. Багато лікарів не розпочинають лікувати статеве безсилля у курців доти, доки пацієнт не припинить курити.

Спеціаліст може своєчасно й ефективно провести курс лікування, дати практичні поради з нормалізації сексуального здоров’я. Нерідко у людей, які прислухаються до кваліфікованих медичних порад, статева функція через певний час відновлюється повністю навіть без спеціального лікування. Однак у разі, якщо імпотенція не розвинулася або вже вилікувана, на курця можуть чекати й інші порушення діяльності статевого апарату.

Читайте також: Навіщо люди займаються сексом? (рос.)

Так, наприклад, куріння є однією із причин безпліддя у чоловіків. Нікотин і радіоактивний ізотоп полоній-210 призводять до атрофії тканин яєчок. Унаслідок цього виробляється мало сперматозоїдів, причому частина з них нежиттєздатні. На основі даних обстеження 10 тис чоловіків встановлено, що у курців, які щоденно викурюють 25–45 сигарет, рухомість сперматозоїдів зменшена в півтора рази порівняно з нормою, тому в них погіршується й запліднювальна здатність.

Ці висновки підтверджені й дослідами на тваринах. У статевих залозах тварин тютюн спричиняє істотні патологічні зміни. Відновлення нормальної рухомості сперматозоїдів відбувається через 6–8 тиж після припинення куріння. Інтервал часу відновлення прямо пропорційний періоду та частоті куріння, а також ступеню отруєння організму тютюновим димом.

Серед факторів, від яких залежить здоров’я і тривалість життя людини, найважливішим є спадковість. Гени визначають особливості життя людини від народження і до смерті.

Незважаючи на достатню стійкість, гени можуть змінюватися під впливом зовнішніх і внутрішніх мутагенних чинників, зокрема радіації, хімічних речовин, біологічних агентів. На сьогодні відомо близько 3,5 тис хімічних сполук, які мають мутагенні властивості. Частину з них виявлено у тютюновому димі та смолі. Маючи достатню мутагенну активність, ці сполуки можуть впливати на функціонування клітин організму. Курець може не помічати впливу цих мутагенів, проте їхня дія може позначитися на здоров’ї його нащадків.

Нині у світі налічується понад 600 млн осіб із фізичними та психічними вадами. Щорічно народжується ще 200 млн неповноцінних дітей. За даними ВООЗ, хронічний алкоголізм і куріння є причинами інвалідності 10% всіх дітей планети.

Як кинути курити

Існує три стадії нікотинової залежності.

I стадія — побутове несистематичне куріння по 5 сигарет щоденно, при якому немає нікотинової абстиненції, відсутні або слабко виражені та зворотні вегетосоматичні явища в організмі.

II стадія — звичайне регулярне куріння по 5–15 сигарет щоденно, при якому мають місце фізична залежність від тютюну, підвищена стійкість до дії нікотину, незначне ураження внутрішніх органів, певною мірою виліковне після припинення куріння.

III стадія — інтенсивне куріння по пачці або півтори пачки щоденно, для якого характерні висока стійкість до дії нікотину, ускладнені розлади в організмі, фізична залежність від тютюну, непоборний потяг до нього, звичка курити натще й відразу після вживання їжі, а також серед ночі, значні ураження внутрішніх органів і нервової системи.

Як свідчить практика, багато людей молодого й середнього віку в I чи II стадії тютюнової залежності можуть відносно легко кинути курити.

«Куріння — це ланцюжок принижень, — зізнавалася Анна Ахматова. — Завжди потрібно питати у когось дозволу». То, може, час припинити принижуватися і кинути курити?

Як кинути курити, якщо маєш цю звичку більшу частину життя? Людям похилого віку рекомендований поступовий відхід від куріння протягом 15–30 днів: перші 5–10 днів викурювати звичну кількість сигарет тільки до половини, далі — щоденно зменшувати їхню кількість до повного припинення куріння.

Прийнявши рішення кинути курити, робіть щоденно загальнозміцнювальні вправи, більше рухайтеся на свіжому повітрі, плавайте, займайтеся аутогенним тренуванням. На цей період необхідно виключити з раціону алкоголь, міцний чай, каву, гострі страви, споживати більше овочів, фруктів, соків, мінеральної води. Якщо немає протипоказань, доцільно вживати продукти, які містять багато вітаміну С (лимони, чай із шипшини тощо).

Якщо людина обирає метод поступової відмови від тютюну, то потрібно ставити перед собою допоміжні завдання. Наприклад, щоденно зменшувати кількість викурених сигарет або зменшувати кількість викурених сигарет кожні 5 днів тощо.

Як кинути курити, якщо відчуваєте сильну потребу в курінні? В цьому випадку краще кидати курити відразу ж. Для цього за день або два до остаточної відмови від куріння потрібно вдвічі збільшити щоденну норму викурених сигарет. Відчувши перенасичення організму нікотином та іншими небезпечними компонентами тютюну, легше відмовитися від шкідливої звички. Якщо обстановка на роботі спонукає до куріння, для повної відмови обирайте неробочі дні.

Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #10′ 2020

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ