Лікарські засобиСтатті

У зоні особливої уваги: свербіж шкіри

27/11/2019

Свербіж (pruritus) належить до найпоширеніших скарг, що стосуються шкіри. Це неприємне відчуття, яке виникає на ділянці шкіри та супроводжується постійним бажанням її розчісувати, що може призвести до пошкодження цілості шкіри та формування вхідних воріт для інфекції. В той же час проблема свербежу є важливою не тільки в дерматології, оскільки він має величезне значення у своєчасній діагностиці цілої низки соматичних захворювань

Свербіж як симптом

Розрізняють фізіологічний (нормальний, що виникає у відповідь на адекватні подразнення, наприклад, укуси комах) та патологічний свербіж, який розвивається у відповідь на дію так званих пруритогенів, але в умовах зміненої реактивності нервової системи. Гострі напади патологічного свербежу найчастіше пов’язані із підвищеною чутливістю до харчових або лікарських алергенів. Зокрема, суттєвою причиною свербежу без видимих висипань може бути реакція на лікарські препарати типу ацетилсаліцилової кислоти, опіоїдів, хінідину. Деякі засоби (аміназин) можуть спричиняти свербіж у зв’язку з холестазом.

Своєю чергою, хронічний патологічний свербіж може бути обумовлений аутоінтоксикацією, що виникає при хворобах печінки, травного тракту, обміну речовин тощо.

Свербіж шкіри може бути як симптомом деяких дерматозів (хвороба Дюринга, кропив’янка, атопічний дерматит тощо), так і моносимптомом. Зокрема, свербіж, зумовлений сухістю шкіри, часто виникає в осіб похилого віку

Наприклад, до 90% пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю скаржаться на свербіння. Особливо турбує свербіж більшість таких хворих під час або безпосередньо після сеансу гемодіалізу.

свербіж шкіриНерідко свербіж передує захворюванню та служить одним з ранніх симптомів хвороб органів кровотворення, злоякісних новоутворень, ендокринних, нервових та психічних захворювань. Генералізований свербіж часто буває першим проявом гіпертрофічного біліарного цирозу печінки і виникає часом за багато місяців до розвитку жовтяниці.

Виникнення генералізованого свербежу в деяких пацієнтів з цукровим діабетом пояснюється зниженням порога сприйняття. Інтенсивність свербежу не корелює із тяжкістю перебігу основного захворювання. При діабетичної нейропатії може бути свербіж волосистої частини голови, який зменшується при нормалізації рівня глікемії.

Формування свербіння шкіри як симптому нейросоматичної патології можливо навіть за наявності латентних, асимптомних форм. При цьому немає прямого зв’язку між інтенсивністю свербіння та тяжкістю загального захворювання [1].

Неспецифічні чинники

Свербіж може бути обумовлений дією неспецифічних чинників. До них відносять:

  • чинники, що зумовлюють сухість шкіри (використання високоактивних миючих засобів, інтенсивне опалювання приміщень у зимовий період);
  • механічні (контакт із подразнюючими тканинами, такими як вовна, поліестер тощо);
  • вживання вазодилататорів і стимуляторів (алкоголь, кава, спеції, гаряча їжа);
  • термічні (зміни температури навколишнього середовища);
  • психологічні (стреси, тривожність, депресія).

Зокрема, психогенний свербіж може розвинутися як реакція на стрес, але цей діагноз доцільно розглядати як винятковий, оскільки напад інтенсивного свербіння сам по собі має характер стресу. Зазвичай його спостерігають у хворих старше 40 років, частіше у жінок.

Потрібна діагностика

У більшості випадків свербіж не має якихось особливих ознак, що дозволяють діагностувати певне загальне захворювання, наприклад обструктивну жовтяницю, гіпертиреоз або лімфому. Оскільки в основі появи відчуття свербіння можуть бути й такі «банальні» чинники, як сухість шкіри, й такі серйозні, як прихована лімфома або ендокринні порушення, основним завданням лікаря є з’ясування етіології свербежу, від успішності вирішення якого залежить ефективність проведеної терапії. Для встановлення діагнозу клініцист повинен враховувати дані анамнезу, а також результати клінічних та лабораторних досліджень.

При цьому важливо пам’ятати, що свербіж шкіри — це не захворювання або діагноз, а симптом, що має значний вплив на якість життя, оскільки часто є причиною порушення сну, роздратованості, втрати апетиту. Хронічний свербіж, як і біль, може істотно впливати на загальний стан людини та в екстремальних випадках навіть призвести до загрози самогубства [1].

Атопіконтрол протисвербіжний спрей: ефективність доведено!

Вгамувати свербіж будь-якої етіології допоможе спрей із серії лікувальної косметики Атопіконтрол від TM Eucerin (Німеччина).

EucerinВін містить три активні компоненти, які миттєво та на довгий період усувають свербіж і заспокоюють шкіру.

Зокрема, ментоксипропандіол (МПД) є похідною ментолу, що охолоджує шкіру та зменшує свербіж на сенсорному рівні. МПД знижує синтез фактора росту нерва (NGF), який індукує розростання нервового волокна in vitro в моделях культури сенсорних нейронів та клітин шкіри [2].

Своєю чергою, речовина Symsitive® (4-т-бутилциклогексанол) заспокоює шкіру та сприяє підвищенню її стійкості до стресових чинників. У дослідженнях in vitro було доведено, що Symsitive® зменшує активацію капсаїцином рецепторів білка TRPV1 та нейропептиду CGRP, зумовлюючи зниження чутливості ноцицепторів та усунення неприємних відчуттів [3].

І, нарешті, полідоканол заспокоює шкіру та має антибактеріальний ефект. У дослідженнях in vitro було доведено, що полідоканол пригнічує вивільнення тимічного стромального лімфопоетину (TSLP, білка з родини цитокінів) у кератиноцитах людини, що усуває запалення та свербіж [4].

Надійно та зручно

Атопіконтрол протисвербіжний спрей миттєво охолоджує та заспокоює подразнену шкіру, а також забезпечує негайне і тривале зменшення вираженості свербежу.

Він зменшує свербіж вже через 60 с після нанесення, при цьому тривалість ефекту зберігається до 6 год.

Засіб можна застосовувати у дорослих і дітей починаючи з 3 років для зменшення свербежу сухої та атопічної шкіри при атопічному дерматиті, псоріазі, ксерозі, цукровому діабеті тощо.

Атопіконтрол протисвербіжний спрей простий у застосуванні. За необхідності його можна наносити на подразнену шкіру від одного до кількох разів на добу. Перед використанням необхідно струсити флакон, після чого розпилювати засіб тонким шаром з невеликої відстані (щонайменше 10 см).

Атопіконтрол протисвербіжний спрей — шестигодинна свобода від свербежу вже за 60 с!

Література

  1. Скворцов В.В., Орлов О.В. Кожный зуд в практике врача-терапевта. Качественная клиническая практика. 2010; (1):98-100.
  2. Roggencamp et al. Menthoxypropanediol inhibits nerve growth factor‐induced nerve fibresprout inginco culture models of sensory neurons and skin cells. Experimental dermatology. 2016.
  3. Grönniger Е. et al. TRPV1 antagonist 4-t-Butylcyclohexanol soothes capsaicin induced nerve fiber activation in vitro and in vivo. Eucerin Actives and Front End Innovation/Beiersdorf AG, Hamburg, Germany.
  4. Worthmann A. et al. Polidocanol inhibits the release of thymic stromal lymphopoietin (TSLP)іn human keratinocytes in vitro. Beiersdorf AG, Hamburg, Germany.

“Фармацевт Практик” #11′ 2019

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ