ПсихологіяСтатті

Учасники АТО: не дамо себе використати!

30/06/2017

Ми вже писали про загрози мирного життя, які чатують на учасників АТО після повернення додому, а також про ті негативні соціальні ролі, які можуть обирати для себе колишні воїни. На жаль, часто ми буваємо не зовсім вільними в своєму виборі. Іноді тільки здається, що ми самостійно обираємо свій шлях, свої переконання та уподобання. Ми переконані в здатності достатньо тверезо мислити, щоб не стати жертвою підступних маніпуляторів. Але варто врахувати, що протистояти іноді доводиться «високим професіоналам» від пропаганди та «спеціалістам» із залучення до своїх структур

У випадку з учасниками АТО все ще серйозніше і драматичніше: адже в цьому випадку небезпека маніпулювання автоматично підсилюється психологічною вразливістю цієї категорії та звичкою тримати зброю в руках. Ми зараз не будемо говорити про залучення демобілізованих до кримінальних структур. Як не дивно, наразі набагато небезпечніші політикани, які зацікавлені в зростанні соціального напруження, загальному збуренні і наявності своєрідної «групи підтримки» в камуфляжних костюмах.

Окреслим деякі моменти, які допоможуть учасникам АТО та членам їхніх сімей відслідкувати спроби маніпулювання собою.

Крок перший: подумай, на яку роль тебе залучають

Політикани шукають претендентів на абсолютно різні, але рівною мірою затребувані ролі. Назвемо основні з них.

1. «Обличчя партії» — відомі учасники АТО, що користуються повагою в суспільстві.

2. «Бойовий електорат» — скандальні особистості, яких легко нацьковувати на політичних опонентів.

3. «Провокатори» — істеричні, неврівноважені люди, що здатні провокувати серйозні протистояння, аж до збройних сутичок.

4. «Солдати партії» — слухняні контрольовані виконавці, які готові виконати будь-який наказ.

5. «Масовка» — демобілізовані, що ситуативно відгукуються на будь-яке запрошення і потрібні лише для створення враження про масову підтримку певної політичної сили з боку учасників АТО.

Читайте також: После АТО. Угрозы мирной жизни

Крок другий: розпізнай тих, хто хоче тебе використати

Зовсім не обов’язково маніпулятори від політики використовують одночасно всі наведені нижче прийоми, але застосування навіть одного чи декількох з них достатньо, щоб зупинитися і замислитися: хто поряд зі мною, навіщо я йому (їй)? І навпаки — окремі моменти можуть не свідчити про зловживання твоєю довірою, але в комплексі мають викликати підозру в злочинних маніпуляціях.

Отже, маніпулятори від політики:

– Виголошують гучні полум’яні промови, практикують надмірно емоційні заяви та висловлювання. Грають на твоїх патріотичних почуттях.

– Люблять бити себе в груди, розказуючи, як вони переймаються проблемами учасників АТО, скільки вже для них зробили і ще зроблять.

– Практикують надмірну героїзацію колишніх воїнів. Малюють тебе як супермена, людину особливу, героїчну, гідну відігравати важливу роль в суспільстві.

– Вдаються до грубих лестощів, грають на твоїй особистій значущості, пропонують щось очолити, «присвоюють» гучні «чини» та «звання».

– Ділять людей на «своїх» та «чужих», «хороших» та «поганих»; пояснюють тобі, хто «друг», а хто — «ворог»; закликають «вступити у боротьбу», «перемогти», «розібратися», «підтягнути друзів».

– Не сприяють вирішенню соціальних та сімейних проблем, підігрівають пристрасті. Пояснюють, з яких причин не варто мати справу з державними структурами, що опікуються учасниками АТО.

– Створюють штучні перепони в отриманні допомоги від місцевої влади та державних органів або ж роблять вигляд, що ця допомога отримана лише завдяки їхній діяльності — контролю, «вибиванню», впливу тощо.

Читайте також: Когда боец вернется домой: посттравматический синдром

– Можуть діяти за принципом мафії: допомагати вирішувати якісь проблеми (іноді ними ж спровоковані), щоб заручитися особистою відданістю.

– Пропонують доєднатися до своєї громадської чи політичної сили або ініціюють створення нової. Пояснюють, чому не варто приєднуватися до інших сил з числа вже існуючих, але не контрольованих ними.

– Запрошують до участі в сумнівних мітингах, пікетах, інших масових публічних заходах та акціях.

– «Накручують», збурюють, налаштовують на «рішучі дії», закликають «навести лад», взяти щось або когось під свій контроль.

– Культивують очікування можливих «провокацій», до яких потрібно «бути готовими»: тримати зброю напоготові, мати опорні пункти, в тому числі такі, що працюють вночі.

– Провокують і стимулюють в своїх цілях нецивілізовану неврівноважену, істеричну поведінку. Схвально ставляться до публічних істерик з боку учасників АТО — з криками, гучними звинуваченнями та погрозами. Використовують таку поведінку під час публічних акцій, візитів «під відеокамеру» до представників влади тощо.

– Багато обіцяють — або одразу, або після того як «наведуть лад», прийдуть до влади тощо.

– Часто підштовхують на керівні посади, залишаючись сірими кардиналами та ляльководами. При цьому можуть як входити до структур, які самі ініціюють, так і бути зовсім у стороні, впливаючи лише на керівників організації.

– Використовують підкуп у різних формах — знижки в торговельних точках, подарунки, влаштування гучних свят, пікніки на природі тощо.

– Не гребують тим, щоб завоювати дешеву популярність знижками на алкогольні напої та наявністю спиртних напоїв на заходах, які вони організують.

– Глобалізують проблеми учасників АТО, перебільшують страждання і значущість цієї соціальної групи.

– Культивують споживацькі настрої і орієнтацію на пільги від держави. Не налаштовують демобілізованих самим брати до рук свою долю, ставати на ноги, достойно заробляти, допомагати іншим.

– Не ініціюють заходів, спрямованих на прості мирні корисні справи, не пропонують сильним і мужнім хлопцям робити щось для міста чи села, допомагати старим, нужденним і знедоленим, працювати з дітьми та підлітками.

– Знецінюють психологічну та психіатричну допомогу, оскільки зацікавлені в психічно нестабільних, схильних до зловживання алкоголем учасниках АТО, які погано себе контролюють і дозволяють собою маніпулювати.

subscribe

Крок третій: дотримуйся простих правил

– Не переоцінюй свій розум і досвід. Тобою займатимуться професіонали, які мають досвід залучення людей до своїх тенет та використовують випробувані технології обробки свідомості. В їхньому арсеналі можуть бути психологічне маніпулювання, методи НЛП, навіювання і навіть гіпноз.

– Не піддавайся на інформаційні атаки. Багато думай, аналізуй, спостерігай. Пам’ятай, що маніпуляції іноді починаються із засобів масової інформації, інтернету, соціальних мереж, а потім їх підхоплюють маніпулятори, що знаходяться поряд з тобою.

– Не сприймай нічого на віру, шукай різнопланову інформацію. Слухай різні думки.

– Не повторюй весь час одні й ті самі тези, лозунги і твердження — це форма самонавіювання.

– Не «ведись» на красиві слова, палкі емоційні промови і гучні заяви.

– Не поспішай приєднуватися до будь-яких партій, об’єднань, організацій. Просто почекай, поговори з людьми, яким ти довіряєш. Подумай про те, що зовсім не обов’язково офіційно ставати частиною якоїсь структури. Завжди залишається можливість приєднатися до конкретної доброї справи.

– Пам’ятай про небезпеки та спокуси мирного життя: гроші, влада, алкоголь, лінощі, марнославство.

– Зрозумій, що в мирному житті вороги не завжди очевидні. Людина може мати інші політичні погляди, у неї може бути інше бачення шляхів подолання соціальних проблем, але разом з тим вона може бути порядною, відповідальною і корисною для суспільства.

– Уяви собі, ким тебе хочуть бачити: самодостатньою благополучною особистістю чи залежною особою, яка не здатна самостійно вирішувати свої проблеми і якою легко керувати.

– Стань дещо обережним і недовірливим — і до своїх колишніх бойових побратимів також. Адже мирне життя більш складне і неоднозначне: той, хто був героєм у бою, легко може стати жертвою хитромудрих маніпуляцій у мирному житті. Ти можеш вірити своєму бойовому товаришу, але врахуй, що він міг стати жертвою «промивання мізків».

– Не вдавайся до згубних звичок та залежностей, щоб розслабитися. Не пий, не експериментуй з наркотичними засобами. Шукай здорові шляхи розслаблення.

– Займайся спортом, фізичними вправами, виконуй важку роботу на свіжому повітрі.
– Серйозно оцінюй свій потяг до алкоголю: межа між схильністю до спиртного і алкоголізмом дуже тонка. Пам’ятай, що існують шляхи спасіння: є люди, які готові тобі допомогти, є групи самодопомоги, є випробувані методики. Тобі допоможуть, не чекаючи послуг у відповідь.

– Із вдячністю приймай допомогу тих, хто нічого від тебе не чекає у відповідь. Насамперед шукай ті державні структури, які працюють з учасниками АТО: у них немає іншого інтересу, окрім як надати тобі безкоштовні послуги.

– Проконсультуйся у психіатра сам і допоможи це зробити іншим учасникам АТО. Це є обов’язковим для всіх, хто брав участь у бойових діях та пройшов екстремальні випробування. Прийом пігулок впродовж декількох місяців може запобігти розвитку дійсно серйозних ускладнень.

– Користуйся послугами психологів. Якщо не готовий до повноцінних консультацій, просто поговори. Звичайна бесіда зі спеціалістом може стати поворотною в твоєму житті, підштовхнути до прийняття правильного рішення.

– Не ведися на штампи «психолог ніколи мене не зрозуміє, бо не пережив того, що я». Кардіологу не обов’язково самому перенести інфаркт міокарда, щоб врятувати пацієнта. Психолог — це фахівець, який не один рік вчився, щоб допомагати іншим вирішувати їхні внутрішні проблеми.

– Шукай людей, які мають такі самі проблеми, що й ти. Це можуть бути групи самодопомоги чи звичайне спілкування з тими, хто переживає аналогічний період у своєму житті або вже має досвід успішного вирішення подібних проблем.

– Не відкладай життя «на потім»: на той час, коли «настане мир», «подолаємо всіх ворогів», «наведемо лад», «вирішимо всі проблеми» тощо.

– Думай про тих, кому можеш допомогти ти. Відчувай себе сильним, мужнім і шляхетним захисником і помічником.

– Слідкуй за громадським життям у місті чи селі, приєднуйся до конкретних добрих справ, бери участь у волонтерських чи благодійних акціях, в активістських заходах. Обери той соціально корисний напрямок, який тобі цікавий і в якому ти можеш бути найбільш ефективним.

– Не віддаляйся від родини — від жінки, дітей, братів, сестер, батьків… Сім’я — це твій тил, твій власний світ, який не можна проміняти на сторонніх із сумнівними цілями.

– Зроби свою сім’ю щасливою. Дбай про дітей і батьків. Даруй їм увагу, турботу, свою стабільність, врівноваженість і оптимістичний погляд у майбутнє. Виявляй любов до дружини. Пам’ятай, що зробити щасливим тебе зможе тільки жінка, яку щасливою зробив ти.

Марія Кириленко
Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
www.boyarka.cspr.info

“Фармацевт Практик” #6′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ