Статті

В США схвалили новий засіб для «гострого лікування мігрені»

Статті

В США схвалили новий засіб для «гострого лікування мігрені»

15/10/2019

Агенція з контролю харчових продуктів та лікарських засобів (FDA) в США схвалила новий пероральний засіб для гострого (активного, але короткочасного) лікування мігрені, що супроводжується або не супроводжується аурою – ласмідитан (lasmiditan). Розробник і виробник препарату – Eli Lilly and Company, торгова назва Reyvow. Ласмідитан не призначений для попередження нападів мігрені.

Мігрень – хронічний неврологічний розлад, який проявляється періодичними нападами головного болю, часто – сильного, пульсуючого, в половині голови, що може супроводжуватися супутніми симптомами (нудотою, світло- та звуконепереносимістю тощо). На мігрень страждає більше 10% населення планети, 3 з 4 пацієнтів з мігренню – жінки. В деяких осіб напади мігрені є дуже тяжкими та погано піддаються терапії. Отже новий засіб проти мігрені, що діє за механізмом, який досі не використовувався, дає надію багатьом пацієнтам.

Ласмідитан – перший із схвалених засобів проти мігрені, що є агоністом рецепторів серотоніну (5-HT) 1F. Ефективність препарату у лікуванні мігрені буда доведена у двох рандомізованих, подвійних-засліплених, плацебо-контрольованих випробуваннях за участю 3177 осіб з мігренню. В обох випробуваннях відсоток пацієнтів, що позбавилися болю та супутніх симптомів протягом 2 год після прийому, в групі ласмідитану був значно більший, ніж в групі плацебо.

Виробник ласмідитану попереджає, що препарат чинить седативну дію та впливає на швидкість реакції, тому протягом 8 год після прийому не можна керувати автомобілем.

Серед побічних ефектів, на які найчастіше скаржилися учасники випробувань: запаморочення, втома, відчуття поколювання або печіння шкіри (парестезія), седація.

subscribe

Нагадаємо, що наразі на розгляді в FDA знаходиться ще один препарат проти мігрені – пероральний антагоніст рецептора кальцитонін-ген-зв’язаного пептиду (CGRP) римегепант.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ