Статті

Вакцина КПК, можливо, захищає від COVID-19

05/08/2020

Вчені з Кембриджського університету (Велика Британія) припускають, що завдяки подібності деяких білків коронавірусу SARS-CoV-2 та вірусів, що спричиняють кір, краснуху та паротит, щеплення проти останніх може пом’якшити перебіг та поліпшити прогноз коронавірусної хвороби COVID-19

Автори статті, препринт якої було опубліковано в інтернеті ще в квітні, відзначають дивну особливість COVID-19: на відміну від переважної більшості вірусних хвороб, коронавірусна інфекція найтяжче протікає у людей похилого віку. Зазвичай людина протягом життя набуває імунітету проти багатьох патогенних вірусів і, наприклад, на грип літні люди мають нижчий ризик захворіти, ніж діти. Чому ж діти хворіють на COVID-19 легше, ніж особи похилого віку? Проста відповідь – це наявність у останніх супутніх хронічних хвороб, що зменшують фізіологічні резерви організму та його здатність до відновлення при ураженні коронавірусом. Однак, автори припускають, що справа також може бути в індивідуальних історіях щеплень, які впливають на тяжкість COVID-19.

Вчені з Кембриджського університету дослідили потенціал у захисті від SARS-CoV-2 вакцини проти кору-паротиту-краснухи (КПК), яку приблизно з початку 1970-х років отримує більшість дітей у багатьох країнах світу. Вони виявили гомологію (подібність) у послідовності поверхневих білків, що відповідають за злиття вірусу із клітинами-мішенями, коронавірусу SARS-CoV-2 та вірусів кору та паротиту. Також було знайдено 29% гомології у послідовностях так званого макродомену ферменту АДФ-рибоза-1′-фосфатази коронавірусу SARS-CoV-2 та вірусу краснухи. Цей макродомен має консервативні ділянки, що знаходяться на поверхні вірусу краснухи, що входить до складу вакцини КПК.

Читайте також: Новий противірусний засіб на основі… глюкози

Знайдені суттєві гомології між білками коронавірусу SARS-CoV-2 та вірусів у складі вакцини КПК дозволили авторам роботи висунути гіпотезу про те, що вакцина КПК може захищати від тяжкого перебігу COVID-19, що антитіла, специфічні проти вірусів кору, паротиту та краснухи можуть нейтралізувати коронавірус SARS-CoV-2. На підтвердження гіпотези вони встановили, що групи населення, які, скоріш за все, не були щеплені вакциною КПК та не мали відповідного імунітету, мали найвищий ризик тяжкого перебігу COVID-19. Крім того, автори виявили різке зростання титру антитіл проти вірусу краснухи у пацієнтів, які мали тяжку форму COVID-19. Останнє можна пояснити наявністю подібних білкових ділянок на поверхні SARS-CoV-2 та вірусу краснухи.

Автори статті пропонують розглянути щеплення осіб старшої вікової групи вакцинацію КПК як безпечний метод профілактики тяжкого перебігу COVID-19.

Підписатися на електронну версію журналу "Фармацевт Практик"
Нагадаємо, що фахівці із Національного інституту здоров’я США дослідили зв’язок вакцинації БЦЖ із смертністю від COVID-1 та знайшли, що чим більшим в тому чи іншому регіоні є охоплення щепленням вакциною БЦЖ, особливо людей старшого віку, тим нижчою є смертність від COVID-19.

* Franklin R, Young A, Neumann B et al. Homologous protein domains in SARS-CoV-2 and measles, mumps and rubella viruses: preliminary evidence that MMR vaccine might provide protection against COVID-19 // medRxiv 2020.04.10.20053207; https://doi.org/10.1101/2020.04.10.20053207

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ